Ευρωπαϊκός συναγερμός για τον κλοιό βαρυχειμωνιάς

Έρχεται χιονιάς – φονιάς! Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη, που μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πληγεί από τον χιονιά “The Big One”, που θεωρείται πως θα είναι ο σφοδρότερος των τελευταίων 20 ετών. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού, και πού θα χτυπήσει ο χιονιάς.

Τόσο η ιστοσελίδα πρόβλεψης καιρού Αμερικάνων μετεωρολόγων, όσο και το Αμερικάνικο μοντέλο πρόβλεψης καιρού Cfs, συνάδουν στο γεγονός πως όλη η Ευρώπη θα μπει σε κλοιό βαρυχειμωνιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει το Greek-Weather.Org. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται το διάστημα από 17 έως 22 Ιανουαρίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κατά πάσα πιθανότητα θα χιονίσει σε Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες, ανατολική Πελοπόννησο αλλά και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο.

XIONI_OMPRELA_534_355

Μέχρι στιγμής επικρατούν δυο σενάρια για τον χιονιά που απειλεί την Ευρώπη. Το πρώτο σενάριο θέλει τις χαμηλές πιέσεις και τα βαρομετρικά χαμηλά να περνούν πάνω από την κεντρική Ευρώπη, να εισβάλλουν στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος και να εμπλουτίσουν το χαμηλό αυτό με υγρασία και σε συνδυασμό με το ψύχος να σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις ή και χιονοθύελλες με θυελλώδεις ανέμους κυρίως στη βόρεια χώρα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο του Greek-Weather.Org, θέλει οι χαμηλές πιέσεις να μένουν βόρεια της Ελλάδας για ένα δεκαήμερο περίπου στις 16-26 Ιανουαρίου και μαζί με θυελλώδεις βοριάδες ως και 9-10 μποφόρ στα πελάγη, να στέλνουν κατά διαστήματα χιονιάδες σε βόρεια, κεντρική και πιθανότατα και νότια χώρα. Το πρώτο κύμα του χιονιά αυτού θα σημειωθεί μεταξύ 16-18 Ιανουαρίου και το δεύτερο μεταξύ 18-22 του μήνα ενώ ίσως προκύψει και τρίτο κύμα στις 23-26 Ιανουαρίου. Μένει να δούμε αν τα προγνωστικά θα επαληθευτούν.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Δευτέρα: Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο περιμένουμε τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές μικρής διάρκειας. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ: ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 05 ΕΩΣ 17 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΚΑΙΡΟΣ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 19 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ .ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΡΩΙ.
ΑΝΕΜΟΙ: NOTIΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 06 ΕΩΣ 19 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ: ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ
ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 5 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ .

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: ΚΑΙΡΟΣ: ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΜΙΑΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΑΤΤΙΚΗ: ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 19 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΙΧΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 06 ΕΩΣ 17 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

Πηγή: Greek-Weather.Org

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε