Περίπου 3.800 μαθητές στην Ν. Αυστραλία μαθαίνουν Ελληνικά

Με αφορμή τον θόρυβο που προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες το δελτίο Τύπου του σκιώδους υπουργού Παιδείας, David Pisoni, αναφορικά με τις αλλαγές στο σχολικό Πρόγραμμα Διατήρησης και Ανάπτυξης της «πρώτης» γλώσσας, η αρμόδια υπουργός Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας, Susan Close μίλησε αποκλειστικά στο «Νέο Κόσμο» σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί αναφορικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η αρμόδια υπουργός Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας, Susan Close.

Η αρμόδια υπουργός Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας, Susan Close.

Να θυμίσουμε πως το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Διατήρησης και Ανάπτυξης της «πρώτης» γλώσσας αφορά την διδασκαλία ξένων γλωσσών στα δημόσια σχολεία της Πολιτείας και έχει στόχο την ενίσχυση της «πρώτης» γλώσσας των μαθητών που δεν μιλούν την Αγγλική ως πρώτη γλώσσα στο σπίτι.

«Όλοι οι μαθητές θα συνεχίσουν να έχουν την ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας» διαβεβαίωσε η υπουργός στο «Νέο Κόσμο».

«Κατά το έτος 2015, 647 μαθητές ελληνικής καταγωγής συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γνωστό και ως ‘Πρόγραμμα Πρώτης Γλώσσας’ που διδάσκεται για μια ώρα την εβδομάδα με σκοπό τη διατήρηση της «πρώτης» γλώσσας των μαθητών που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Καθώς τα δεδομένα μετανάστευσης αλλάζουν, άλλες γλώσσες έχουν το δικαίωμα ανάλογης υποστήριξης, ιδίως εκείνες που η διδασκαλία τους δεν συμπεριλαμβάνεται στην αυστραλιανή διδακτέα ύλη και δεν διδάσκονται σε αντίστοιχα εθνοτικά σχολεία (Ethnic schools).

«Από το έτος 2016, το «Πρόγραμμα Διατήρησης και Ανάπτυξης της ‘Πρώτης» Γλώσσας» θα υποστηρίζει αυτές τις καινούριες γλώσσες.

Σε προηγούμενη αλληλογραφία, να θυμίσουμε πως η υπουργός ανέφερε πως μετά από λεπτομερή εξέταση που διεξήχθη από εμπειρογνώμονες κατά την περίοδο 2014- 2015, το πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί με επιτυχία από το 1985, αδυνατεί πλέον να καλύψει το φάσμα και τον αριθμό όλων των γλωσσών.

Όμως στο εύλογo ερώτημα αν τελικά θα σταματήσει η χρηματοδότηση του Προγράμματος για τα Ελληνικά, η υπουργός δηλώνει κατηγορηματικά πως η ελληνική γλώσσα θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του Προγράμματος για τα επόμενα 3 χρόνια χωρίς αλλαγές.

«Μετά από τρία χρόνια το “School of Languages” θα εγκαθιδρύσει τάξεις για μαθήματα της ελληνικής γλώσσας.

«Τα Νέα Ελληνικά είναι μέρος της διδακτέας ύλης και διδάσκονται ως δεύτερη γλώσσα σε 19 δημόσια σχολεία της Πολιτείας.

«Περίπου 3.800 μαθητές στην Νότια Αυστραλία μαθαίνουν Ελληνικά» καταλήγει η υπουργός που διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πρόγραμμα των 12 ελληνικών σχολείων εθνοτήτων γνωστά ως ‘ethnic schools’.

«Τα Ελληνικά είναι μια καταπληκτική γλώσσα και η ελληνική κουλτούρα είναι ζωτικό κομμάτι της κουλτούρας της Νότιας Αυστραλίας.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω και να ενισχύσω την ελληνική γλώσσα μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα» υποσχέθηκε η υπουργός.