Μπουρκίνα Φάσο: Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο – Τουλάχιστον 20 νεκροί

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν 15 ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με αξιωματούχους της αφρικανικής χώρας. Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας στο εσωτερικό του κτηρίου. Ήδη, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν πως στρατιώτες εντόπισαν 10 πτώματα στην ταράτσα εστιατορίου, πολύ κοντά στο «Splendid», όπου είχαν μπει αρχικά οι ένοπλοι.

Η αιματηρή εισβολή σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μ’ ένα ολονύχτιο θρίλερ να βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι. Όπως μετέδωσε το Reuters, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν αρχικά σε εστιατόριο – καφέ που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια εισέβαλαν στο πολυτελές κτήριο, κρατώντας 33 ομήρους. Ο υπουργός Επικοινωνίας της Μπουρκίνα Φάσο Ρεμί Νταντζίνου δήλωσε το πρωί του Σαββάτου πως οι όμηροι απελευθερώθηκαν. Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονταν στα χέρια των εξτρεμιστών ήταν και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ο υπουργός Κλεμέν Σαγουαντούγκου.

Ανάληψη ευθύνης

Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), η οποία είχε αιματοκυλήσει τον περασμένο Νοέμβριο την πρωτεύουσα του Μάλι, όταν μαχητές της είχαν εισβάλει στο ξενοδοχείο «Randisson Hotel».

Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), η οποία είχε αιματοκυλήσει τον περασμένο Νοέμβριο την πρωτεύουσα του ΜάλιΚατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο. Αφού κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα αναμονής, όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, άρχισαν να προχωρούν με προσοχή στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου εν μέσω πυροβολισμών, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε οχήματα έξω από το ξενοδοχείο, ενώ στη συνέχεια πάνοπλοι αστυνομικοί με μάσκες στο πρόσωπο μπήκαν στο «Splendid Hotel».

Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα χρησιμοποιείται ως κατάλυμα από πλήθος δυτικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων και του Ο.Η.Ε. Επίσης, χρησιμοποιείται και από εργαζομένους σε αεροπορικές εταιρείες. Η νέα επίθεση προκάλεσε συναγερμό σε γερμανικές και ιταλικές αρχές οι οποίες παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο νέων “χτυπημάτων”, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, η οποία ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τα αιματηρά γεγονότα του 2015 (εισβολή αδελφών Κουασί στα γραφεία του «Charlie Hebdo», επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν).

image (1)
1890503
Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 20.30 το βράδυ, τοπική ώρα. Οι ένοπλοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν τον κόσμο μακριά από το κτήριο.

«Μόλις είχαμε ανοίξει και ξεκινήσαμε να σερβίρουμε λίγους πελάτες που βρίσκονταν στο εστιατόριο, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Τρεις άνδρες πυροβολούσαν στον αέρα» είπε ο Βιτάλ Νουνάγιον, σερβιτόρος σε εστιατόριο που βρίσκεται στον δρόμο απέναντι από το ξενοδοχείο.

«Πολλοί άνθρωποι βγήκαν από τα αυτοκίνητα τους, εγκατέλειψαν τις μοτοσικλέτες τους και άρχισαν να τρέχουν. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στα οχήματα. Άνοιξαν πυρ με στόχο και το εστιατόριο “Cappuccino” απέναντι από το ξενοδοχείο, πριν τελικά το πυρπολήσουν» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι ένοπλοι φορούσαν στα κεφάλια τους τουρμπάνια.

O αυτόπτης μάρτυρας Bagaré Saidou Diallo έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν να πυροβολούν οχήματα που βρίσκονταν κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου . Φορούσαν τουρμπάνι και μάσκες. Είχαν όλοι τους γενειάδα. Είπαν ότι πραγματοποιούν επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Δείτε εδώ την ανάρτηση του αυτόπτη μάρτυρα:

Ο διευθυντής του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης είπε στα μέσα ενημέρωσης πως κάποιοι από τους περίπου τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ανέφεραν πως αντίκρισαν περίπου 20 πτώματα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, έκανε γνωστό πως οι ένοπλοι έχουν πιάσει ομήρους.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικοινωνίας έκανε γνωστό πως 33 όμηροι απελευθερώθηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν είναι και ένας υπουργός.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο και αναμένουν εντολή για να πραγματοποιήσουν επίθεση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει να ζητήσει την βοήθεια των γαλλικών ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί.

Νωρίτερα, η γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο με ανακοίνωση της ανέφερε πως μια “τρομοκρατική επίθεση” σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα εστιατόριο, που συχνάζουν δυτικοί, στην πρωτεύουσα είχε ως αποτέλεσμα “αρκετούς νεκρούς”.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανάρτηση στο διαδίκτυο η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, πυρπολώντας αυτοκίνητα έξω από το κτίριο και πυροβολώντας στον αέρα.

Στις φλόγες έχει τυλιχθεί μέρος του ξενοδοχείου το οποίο έχει 147 δωμάτια και βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα χθες το απόγευμα, μια επίθεση στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με το Μαλί, είχε αποτέλεσμα δύο νεκρούς.
Μετά από 3 ώρες ηρεμίας πριν από λίγο ακούστηκε πάλι μία σειρά πυροβολισμών. Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των γαλλικών ειδικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και των τζιχαντιστών από την άλλη ήταν συνεχείς γύρω στις 05.00 τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πυρά που σημειώνονταν ήταν σποραδικά μετά την έναρξη της εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας πριν από σχεδόν δύο ώρες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας απέναντι από το ξενοδοχείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται με τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις για την ανάκτηση του ελέγχου του ξενοδοχείου, πρόσθεσε.

burkina2burkina3

Πηγή:Skai.gr/zougla.gr