Όταν ο Σύριζα πρότεινε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό…

rousopoulos-th-708-125x125Γράφει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος

«Αυτό που έχουμε δεν είναι ασφαλιστικό σύστημα, είναι ένα ρημαδιό. Δεν έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά και παλαιότερα όταν η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έδιναν αλόγιστα υψηλές συντάξεις χωρίς να λογαριάζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»…

Αναγνώριζα φωνή Παπαδημούλη του Σύριζα να βγαίνει από την συχνότητα του Real FM (7.01.2016, ώρα 10.35) η ρητορική όμως έφερνε πολύ στο νεοφιλελεύθερο. Πού είναι οι εποχές της αριστεράς η οποία δεν ικανοποιείτο με τίποτα και απαιτούσε διαρκώς υψηλές αυξήσεις;

Αυτές τις εποχές θέλησα να σας θυμίσω σήμερα και άρχισα να ψάχνω στο αρχείο μου και στο διαδίκτυο. Έχει πει πολλά ο Σύριζα κατά καιρούς για το ασφαλιστικό. Θα σταθώ μόνον σε φράσεις του κ. Παπαδημούλη ενός από τα πλέον έμπειρα στελέχη του. «Για καταιγίδα σκληρών μέτρων στο ασφαλιστικό» μιλά ο βουλευτής στις 9 Δεκεμβρίου 2009 («Ελευθεροτυπία») «αντί επιτέλους, να πληρώσουν οι ισχυροί και η φοροδιαφυγή, θα την πληρώσουν και πάλι οι πιο αδύναμοι και οι συνεπείς φορολογούμενοι”. Καταγγελία τότε, υπόσχεση σήμερα!

Λίγο παλαιότερα όταν ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το ασφαλιστικό, κατακεραύνωνε την κυβέρνηση Καραμανλή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ γιατί «τολμά να “βάλει χέρι” στα άγια των αγίων, που είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων» (16.04.2007, ΝΕΤ)…

Σε περίπτωση που το ξεχάσατε μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το δικό της χέρι στα άγια των αγίων τουτέστιν τα αποθεματικά των ταμείων. Εγκαλούσε τότε τη Ν.Δ ο κ. Παπαδημούλης για… έλλειψη τσίπας: «Δεν μπορεί να μην υπάρχει σε αυτό το θέμα, μια αίσθηση έστω πολιτικής ευθιξίας, αυτό που λέει ο κόσμος «τσίπα και φιλότιμο».

Μάλιστα προειδοποιούσε τον πρωθυπουργό Καραμανλή να «ξεχάσει για τα καλά τα σχέδια που υπάρχουν στα κυβερνητικά συρτάρια για αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων την επόμενη τετραετία»… (16.04.2007 ΝΕΤ)

Γιατί αλήθεια; Για να έχει όλη την τιμή της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των ορίων ηλικίας ο ίδιος ο Σύριζα σήμερα που έγινε κυβέρνηση.

Τώρα η αριστερή κυβέρνηση ζητά συναίνεση για το ασφαλιστικό και την οικονομία. Όταν την ζήτησε όμως η δεξιά κυβέρνηση τότε η απάντηση ήταν: «Ο κ. Καραμανλής πιπιλίζει την καραμέλα της συναίνεσης, χωρίς να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, ρίχνοντας όλα τα βάρη της κυβερνητικής αποτυχίας στις πλάτες των κοινωνικά ασθενέστερων» (Δ. Παπαδημούλης 2.03.2009 Ανακοίνωση Σύριζα).

Βεβαίως λίγο αργότερα μόλις έγινε κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Σύριζα κατάλαβε ότι θα έπρεπε να είχε συναινέσει στην πρόσκληση Καραμανλή για πάγωμα μισθών και συντάξεων, ήλθε πλέον ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για να δικαιώσει τη Ν.Δ: «Έτσι όπως πάμε, σε λίγο οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, που τον οδήγησαν σε μια οδυνηρή ήττα, θα φαντάζουν ως μια γενναιόδωρη πολιτική»!!! (Ανακοίνωση Σύριζα 21/01/2010).

Ακολούθησε νέα δήλωση Παπαδημούλη πως «η μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων και η αύξηση της φορολογίας όσων ήδη πληρώνουν, είναι άδικη και αναποτελεσματική. Χωρίς δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της πελατειακής σπατάλης, η οικονομία θα παγιδευτεί σε χρόνια ύφεση και θα αυξηθεί η ανεργία και οι κοινωνικές ανισότητες» (Ανακοίνωση Σύριζα 10.02.2010). Σωστά τα έλεγε τότε. Γιατί δεν τα εφαρμόζει σήμερα;

Θα κλείσω αυτήν την μικρή αναφορά στις παλινωδίες του Σύριζα, με μια ακόμη δήλωση του τότε και τώρα ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη: Στις 24 Μαρτίου του 2008 με αφορμή την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ για το ασφαλιστικό (συγχώνευση ταμείων και άλλα στα οποία η αριστερά κατέβηκε στους δρόμους διαδηλώνοντας) ο Σύριζα πρότεινε δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά και ο ευρωβουλευτής επανήλθε: «Το όχι της ΝΔ στην πρότασή μας για δημοψήφισμα, δείχνει φόβο για την λαϊκή ετυμηγορία, αχρηστεύει την συνταγματική πρόβλεψη του ιδρυτή της ΝΔ. και φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής που ζήτησε δημοψήφισμα για τις ταυτότητες οφείλει να εξηγήσει γιατί αρνείται το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό του νομοσχέδιο».

Ευκαιρία αγαπητέ κ. ευρωβουλευτά να κάνετε τώρα εκείνο το δημοψήφισμα που σας αρνήθηκαν τότε… γιατί όπως σωστά είπατε στην πρόσφατη συνέντευξή σας στον Real FM: «οι Έλληνες θυμούνται. Δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου»…

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε πει μια φράση που ταιριάζει γάντι για να περιγράψει όσα έλεγε ο Σύριζα ως αντιπολίτευση και όσα κάνει τώρα ως κυβέρνηση: «Είπα ξείπα την παρόλα μου τη χέζω». Επαναστατικώ τω τρόπω βεβαίως!

Πηγή: εφημερίδα «Αγορά», Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016/Greeknewsonline.com