Επιμένει στη σκληρή γραμμή η Λαγκάρντ – Μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό

Το σκληρό πρόσωπο του ΔΝΤ “αντίκρισε” ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Η επικεφαλής του Ταμείου απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου: “Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος”. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: “Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Λαγκάρντ να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων για το Ασφαλιστικό και να μην γίνονται διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ, διότι δημιουργείται άσχημο κλίμα. Η Λαγκάρντ διέψευσε ότι υπήρξαν διαρροές από το ΔΝΤ, όπως αυτή που απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από λίγες ημέρες (“το ΔΝΤ ζήτησε αγελάδα και φέρατε γάτα”).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σκληρότερα μέτρα θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Τσίπρας – Λιού συζήτησαν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.