Μια πρόταση από τις ΗΠΑ, για το Νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση Αποδήμων

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που περιείχε η ανάλυση  που δημοσιεύσαμε για τα ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού και το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρόεδρος του μόνου Επαγγελματικού Σωματείου Ελλήνων Δασκάλων της Νέας Υόρκης “Προμηθεύς”, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, σε e mail που μας έστειλε, αφού διάβασε την ανάλυση, συμπληρώνει κάποια στοιχεία μας που αφορούν τους αποσπασμένους δασκάλους στις ΗΠΑ, οι οποίοι, όπως γράφει, είναι περίπου 102. Από αυτούς , περίπου 55 είναι στα σχολεία τσάρτερς. Οι περισσότεροι από αυτούς στα σχολεία Τσάρτερς στη Φλώριδα. Οι μισθοί για τους περίπου 55 ανέρχονται κοντά στα 2 εκ.

Ο καθηγητής κ. Δημ. Τριανταφύλλου δίπλα στο άγαλμα Παπανικολάου.

Ο καθηγητής κ. Δημ. Τριανταφύλλου δίπλα στο άγαλμα Παπανικολάου.

Προτείνει δε, ότι: “το νέο Νομοσχέδιο θα πρέπει να λάβει υπόψη του το θέμα αυτό και , αν γίνεται, από τους μισθούς που δίνει στο κάθε σχολείο Τσάρτερς η κάθε Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και που περιέχεται στο ποσό που πληρώνει για τον κάθε μαθητή η Πολιτεία,  να καλύπτονται μερικά έξοδα των αποσπασμένων ώστε να στοιχίζουν ολιγότερο στο Ελληνικό Κράτος».

Σημείωση ΡΗΡ:

1. Τα στοιχεία για τους αποσπασμένους  δασκάλους τα εντάξαμε ήδη στην ανάλυσή μας.

2. Η παρατήρηση του κ. Τριανταφύλλου για τα Τσάρτερς και τη χρηματοδότηση, αποδεικνύει τον ισχυρισμό μας ότι Επιτροπή για την Παιδεία των Ομογενών χωρίς συμμετοχή σ΄αυτήν ομογενών,  είναι «γλυκό χωρίς σιρόπι»…

3. Δείχνει, όμως, και κάτι άλλο. Πόσο επικοδομητική θα ήτανε η παρουσία τους στην Επιτροπή.

Ας το σκεφθούν στα συναρμόδια υπουργεία. Καιρός υπάρχει.