“Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..”

<<Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια>>.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Άρθρο 108 παρ.1

 

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τις ημέρες αυτές, με αφορμή την επεξεργασία από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ενός νέου νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, έχει ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων γύρω από το θέμα καθώς οι αρμόδιοι φορείς της ομογένειας, που δεν τους προσκάλεσαν στην Επιτροπή (!) προσπαθούν να αντιληφθούν τις προθέσεις του Υπουργείου και να διατυπώσουν θέσεις και αιτήματα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, έχει συρρικνώσει  την συνταγματική «μέριμνα» για την Παιδεία των αποδήμων καθώς και για την επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων εκπαιδευτικών που εργάζονται στο εξωτερικό.

Οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά. Εξακολουθούν, ωστόσο να ευρίσκονται στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία και αλλού) αρκετές εκατοντάδες Έλληνες Εκπαιδευτικοί.

Τα υπάρχοντα επίσημα στοιχεία αφορούν παλαιότερα έτη και ειδικότερα: Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ήταν 2350 το σχολικό έτος 2009-2010, 1850 το σχολικό έτος 2010-2011, ενώ το σχολικό έτος 2011-2012 ο αριθμός τους είχε μειωθεί στους 1430. Σήμερα οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στο εξωτερικό είναι ακόμα λιγότεροι.

Όσον αφορά στις δαπάνες,  το οικονομικό έτος 2009 ανέρχονταν σε 106 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 σε 88 εκατομμύρια, το 2011 σε 73 εκατομμύρια, ενώ έχει συρρικνωθεί δραματικά και το κονδύλι του ειδικού επιμισθίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με Υπηρεσιακό Σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών   του υπουργείου Παιδείας, η συνολική δαπάνη που έχει προκληθεί από την απόσπαση των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και αφορά στην καταβολή του ειδικού επιμισθίου εξωτερικού ανέρχεται στο ύψος των 4.086.000,00 ευρώ από 1-1-15 έως 30-9-15.

 

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Στην Αμερική, οι  Έλληνες εκπαιδευτικοί, στην Γενική Συνέλευση  του μόνου επαγγελματικού τους Συλλόγου «Ο Προμηθεύς» (13 Δεκεμβρίου 2015) κατέγραψαν ως ακολούθως τα προβλήματά τους:

  1. Βελτίωση της μισθολογικής κλίμακας και αύξηση σε $40.00 την ώρα για τους δασκάλους των απογευματινών σχολείων.
  2. Δημιουργία προγράμματος ή Κέντρου στην Νέα Υόρκη για την Εκπαίδευση και πιστοποίηση ομογενών εκπαιδευτικών οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παίρνουν ειδικά Παιδαγωγικά μαθήματα και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ώστε να μπορούν να διδάξουν στα ελληνικά και αμερικανικά σχολεία.  (Δημιουργήθηκε Επιτροπή διευκόλυνσης Εκπαιδευτικών για την απόκτηση της άδειας από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης  να διδάξουν την Ελληνική Γλώσσα).
  3. Περισσότερα Επιμορφωτικά Προγράμματα.
  4. Δημιουργία Συνταξιοδοτικού Ταμείου μόνο για μέλη του Συλλόγου ¨Προμηθέας», το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί τώρα, που ο Σύλλογος πήρε τη νομική άδεια της φοροαπαλλαγής, αλλά θα χρειαστεί ένα πάγιο κεφάλαιο $250.000.
  5. Αύξηση μελών από όλα τα Σχολεία.
  6. Σχολικά βιβλία.

Οι αποσπασμένοι είναι περίπου 102. Απο αυτούς , περίπου 55 είναι στα σχολεία τσάρτερς. Οι περισσότεροι από αυτούς στα σχολεία Τσάρτερς στη Φλώριδα. Οι μισθοί για τους περίπου 55 ανέρχονται κοντά στα 2 εκ. δολάρια.

Σχετικά με τα βιβλία υπάρχουν δύο σειρές:

*«Η Μαργαρίτα» που κατά τη γνώμη πολλών εκπαιδευτικών είναι μια άριστη σειρά βιβλίων προσαρμοσμένα! Το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό Κράτος δεν τα στέλνει πλέον τα τελευταία 5 χρόνια λόγω της κρίσης. Πριν τα έστελνε και δίνονταν από τον Συντονιστή δωρεάν σε όλα τα σχολεία, αφού βέβαια το κάθε σχολείο συμπλήρωνε τις φόρμες. Τώρα, είναι μόνο στο διαδίκτυο.

*Η άλλη σειρά είναι «Πράγματα και Γράμματα» επίσης άριστη και προσαρμοσμένη. Αλλά δεν τα στέλνει ούτε και αυτά, τα τελευταία 5 χρόνια. Πρόκειται για σειρές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

(Σ.σ. Κατά τη γνώμη ειδικών, δεν είναι το ίδιο πράγμα το τυπωμένο βιβλίο με την αναπαραγωγή από το φαξ ή τον υπολογιστή. Η δε μέθοδος των «φωτοτυπιών» και αντιπαιδαγωγική είναι και αποτρεπτική κάθε διάθεσης για μελέτη).

Τα τελευταία 7 χρόνια η Αρχιεπισκοπή έχει εκδώσει επίσης μια σειρά βιβλίων ” Τα Ελληνικά μου” τα οποία διανέμονται δωρεάν σε όλα τα σχολεία και αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

 

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον «Νέο κόσμο», προβλήματα υπάρχουν και στην Αυστραλία όπου  κάποιοι από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς λαμβάνουν τον κανονικό τους μισθό και επιμίσθιο για την εργασία τους, άλλοι (μετά από παραμονή τριών χρόνων στην Αυστραλία όμως), λαμβάνουν μόνο τον μισθό τους και κάποιοι άλλοι ούτε αυτόν!

Δεδομένου δε ότι ο μισθός τους είναι περιορισμένος (κατά μέσον όρο γύρω στα 1.500 δολάρια Αυστραλίας το μήνα), «τα βγάζουν δύσκολα πέρα», αφού τα ενοίκια στην μακρινή αυτή Ήπειρο (Ωκεανία) έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, όπως και το κόστος ζωής.

Επιπλέον πρόβλημα, το γεγονός ότι δεν τους καλύπτει το Medicare και πρέπει να έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας, για να μην είναι ανασφάλιστοι. Με σημαντικό οικονομικό κόστος.

Εκτός από εκπαιδευτικούς, η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει σε επιλεγμένα σχολεία και εκπαιδευτικά βιβλία. Η Ελλάδα τα παρέχει δωρεάν στα 39 αναγνωρισμένα σχολεία στην Ωκεανία τα οποία πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Ένα άλλο πρόβλημα στην Αυστραλία αποτελεί το γεγονός ότι το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης «χηρεύει» μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Βασίλη Γκόκα, με αποτέλεσμα προσωρινά να το εποπτεύει η  γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη.

(σ.σ. ο «Νέος Κόσμος» παραθέτει σύντομο ιστορικό σύμφωνα με το οποίο, τον κ. Γκόκα, που επέστρεψε στην Ελλάδα, προσωρινά, τον αντικαθιστούσε αποσπασμένος εκπαιδευτικός, ο οποίος, όμως, επίσης επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ αυτός που επιλέγει ως νέος Συντονιστής Εκπαίδευσης πήγε στη Μελβούρνη και έφυγε μετά από δυο μέρες χωρίς να αναλάβει υπηρεσία και χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση.

 

ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων έχει καλέσει σε ανοιχτή συζήτηση τους γονείς, τους Συλλόγους γονέων, τους εκπροσώπους ελληνικών συλλόγων, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους επιστήμονες, τους ειδικούς στην εκπαίδευση και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016. Τόπος συνάντησης  (19:30) το Ελληνικό Σπίτι και  θέμα « Το νέο νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και οι ιδιαιτερότητες της Γαλλίας».

 

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

σΤα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σχολεία της περιοχής και γενικότερα της Γερμανίας, παρουσίασε σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Φεβρουάριος 2015) ο Σύλλογος Γονέων Ελλ. Σχολείων Φραγκφούρτης.

Στις προτάσεις τους, μεταξύ άλλων, συμπεριελάμβαναν και:

(1).Διατήρηση της λειτουργίας των Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης υπό το σημερινό καθεστώς (αμιγώς Ελληνικά).

(2) Πιστοποίηση της γνώσης της Γερμανικής γλώσσας των μαθητών, με υποχρεωτική συμμετοχή τους σε αναγνωρισμένες εξετάσεις του Γερμανικού κράτους.

(3) Παροχή δυνατότητας ενισχυτικής διδασκαλίας στη Γερμανική γλώσσα σε μαθητές με χαμηλή γνώση της Γερμανικής, καθώς και στους νέους μαθητές που έρχονται από Ελλάδα και αλλού.
(4) Άμεση και συνεχή επάνδρωση των Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και των Τ.Ε.Γ. ευρύτερης περιοχής Έσσης με τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών κατάλληλων ειδικοτήτων.
(5). Η εισαγωγή των αποφοιτούντων ομογενών μαθητών της Γ’ Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται με το υφιστάμενο καθεστώς (ποσοστό 3%) και σε σχολές (π.χ. Στρατιωτικές, κ.ά.) που το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανό, να προβλέπεται τουλάχιστον μία θέση για ομογενείς μαθητές.
(6). Για τα παιδιά των νέων μεταναστών να παρέχεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ειδικό καθεστώς, για ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο της τάξης της 5ετίας (από 2013 έως 2018 που είναι και το χρονικό διάστημα που φοίτησαν/φοιτούν οι εν λόγω μαθητές σε Ελλ. Σχολείο στη Γερμανία..

(7).Επαναλειτουργία και επάνδρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Γ. ευρύτερης περιοχής Έσσης, Saarland και Rheinland-Pfalz (Offenbach, Ludwigshafen, Darmstadt, Saarbrücken) και αναγνώρισή τους.

(8).Δυνατότητα πρόσληψης αποδήμων εκπαιδευτικών στα Ελληνικά Σχολεία, εφόσον οι Εκπαιδευτικοί πληρούν τις απαιτούμενες –ρεαλιστικές– προϋποθέσεις.

(9). Δημιουργία / ίδρυση δεύτερου Ελληνικού σχολικού συγκροτήματος, αμιγώς Ελληνικού, σε έτερη πόλη/περιοχή του κρατιδίου της Έσσης,.
(10).Επιδίωξη από την Ελληνική Πολιτεία της ένταξης της Ελληνικής γλώσσας ως αναγνωρισμένης 2ης ξένης γλώσσας σε επιλεγμένα Γερμανικά σχολεία όλων των βαθμίδων.
(11).Επιδίωξη από την Ελληνική Πολιτεία της αναγνώρισης των Τίτλων Σπουδών των Ελληνικών Σχολείων ως ισότιμους με τους αντίστοιχους γερμανικούς, ανά σχολικό έτος.
(12).Ενδελεχής και ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών διαχειρίσεων όλων των σχολείων.

Εν κατακλείδι, αντί για επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των δύο Υπουργείων, πρέπει ν΄ανοίξει η συζήτηση και ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς της οργανωμένης ομογένειας  για το Εκπαιδευτικό. Δεν μπορεί μία Επιτροπή δέκα ή και παραπάνω ανθρώπων να νομοθετήσει, όχι με τις όποιες ιδεοληψίες της όποιας κυβέρνησης ή τις πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες, αλλά με άξονα τις πραγματικές ανάγκες των ομογενών μαθητών και την επαγγελματική εξασφάλιση των Εκπαιδευτικών, ως το Σύνταγμα ορίζει. Μάλιστα, σε πλάνο τουλάχιστον εικοσαετίας, ώστε να είναι και αποτελεσματικός ο Νόμος.