Πέθανε ο Ιερέας του Αγίου Νικολάου Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Αποδήμησε εις Κύριον ο π. Ιωάννης Ρόμας, ο ιερατικός προϊστάμενος του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης. Ο π. Ιωάννης κοιμήθηκε το πρωί της Κυριακής βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, την  κοινότητα του Αγίου Νικολάου και σύσσωμη την ομογένεια της Νέας Υόρκης. Την είδηση του θανάτου του Ιερέα μετέδωσε η ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ως γνωστόν, μαζί με τους Πύργους της Νέας Υόρκης κατέρρευσε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ο ναός του Αγίου Νικολάου πού ιερουργούσε ο Ναυπάκτιος ιερέας Πάτερ Ιωάννης Ρώμας.  Βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Καταστράφηκε εντελώς όταν ο νότιος πύργος κατέρρευσε. Ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

108393-241194 (1)

Ο Άγιος Νικόλαος πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

Οι αναφορές όλων των ΜΜΕ είναι συνεχείς και ο αγώνας του καθημερινός για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Ο Πάπα-Γιάννης   επισκεπτόταν τα πάτρια, κάθε καλοκαίρι. Φέτος το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε δεν του επέτρεψε να βρεθεί στα αγαπημένα του μέρη της Ναυπακτίας.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια και πιέσεις, στις οποίες πρωτοστάτησε και η AHEPA, η Αρχιεπισκοπή της Βορείου Αμερικής κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια των Λιμενικών αρχών προκειμένου να χτίσει ένα νέο ναό αφιερωμένο και πάλι στον Άγιο Νικόλαο.

Το πρότζεκτ, επικεφαλής αρχιτέκτων του οποίου είναι το διεθνούς φήμης γραφείο του Σαντιάγκο Καλατράβα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια ενώ το κόστος του υπολογίζεται να αγγίξει τα 37,000,000$. Η οικογένεια της AHEPA ανέλαβε καμπάνια προώθησης του πρότζεκτ και συλλογής δωρεών για τα επόμενα 2 χρόνια προκειμένου να βοηθήσει στην ανέγερση του ναού.

Ο ¨Αγιος Νικόλαος, δια χειρός Καλατράβα!

Ο ¨Αγιος Νικόλαος, δια χειρός Καλατράβα!