O Σύλλογος Αθηναίων τίμησε το Γενικό Πρόξενο Γιώργο Ηλιόπουλο

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια η γιορτή για την κοπή της πατροπαράδοτης Βασιλόπιτας από το Σύλλογο Αθηναίων Νέας Υόρκης.

Στη διάρκεια της πρώτης τους εκδήλωσης για τη νέα χρονιά, οι Αθηναίοι τίμησαν τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Γιώργο Ηλιόπουλο, ο οποίος έχοντας συμπληρώσει τετραετή θητεία αποχωρεί στο τέλος Μαρτίου και αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Σεράγεβο.

athenians-vasilopita-770x470

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, Πάνος Αδαμόπουλος, ευχαρίστησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία και κάλεσε κοντά του μέσα στα θερμά χειροκροτήματα των συνδαιτημόνων, για τη συμβολή τους στην προετοιμασία της εκδήλωσης, η οποία ήταν, όπως είπε, μια από τις καλύτερες που έχει διοργανώσει ποτέ ο Σύλλογος.

“Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην Ομογένεια και την πατρίδα Ελλάδα ό,τι μπορούμε περισσότερο”, τόνισε ο κ. Αδαμόπουλος και αναφέρθηκε στις σπουδαίες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο σύλλογος στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Πρόκειται για την “υιοθέτηση” του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών το οποίο ενισχύει ο Σύλλογος με δωρεά νωπού εγχώριου κρέατος σε τακτά χρονικά διαστήματα και για την υποστήριξη του Οργανισμού “Μαζί για το Παιδί” στην Αθήνα με τις εισπράξεις δύο ρεσιτάλ πιάνου της Αθηνάς Αδαμοπούλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Νέα Υόρκη.

Αυτή την εποχή, όπως ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος, ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης ρούχων, σακιδίων πλάτης (backpacks) και υποδημάτων τα οποία και θα αποστείλει στην Ελλάδα.

Ο σύμβουλος κ. Τάσος Μουζάκης παρουσίασε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, εκφράζοντας τη χαρά όλων που έχει τιμήσει και τιμά με την παρουσία του τον Σύλλογο Αθηναίων σε αρκετές εκδηλώσεις, “όχι μόνο ως κρατικός λειτουργός της πατρίδας μας, αλλά σαν άνθρωπος με βαθειές γνώσεις που απορρέουν πέρα από τη μόρφωση και την εμπειρία του και από την ευαισθησία του για την ιστορία της πατρίδας, για το παρόν και προσδοκώντας το αύριο να είναι πιο αληθινό και πιο ανθρώπινο.”

Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση ο κ. Ηλιόπουλος ευχαρίστησε το Σύλλογο Αθηναίων “ο οποίος κάθε φορά καταφέρνει να μας εκπλήσσει με την προσφορά και το έργο του τόσο στην Ομογένεια όσο και στην Ελλάδα.” “Είναι σπουδαίο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία όπου ζούμε”, πρόσθεσε, “είναι σπουδαίο όμως και ίσως δύο φορές πιο δύσκολο να είμαστε χρήσιμοι στην Ελλάδα απ’ όπου ήρθαμε.”

Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στα τέσσερα “δύσκολα ίσως και άτυχα” χρόνια της θητείας του στη Νέα Υόρκη, εξηγώντας πως εν μέσω της κρίσης, “έπρεπε να πείσουμε ότι το 2% της Ευρωζώνης δε μπορεί να έχει προκαλέσει πρακτικά μια παγκόσμια οικονομική κρίση”, ενώ παράλληλα είχαν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της μείωσης προσωπικού και προϋπολογισμού στο Προξενείο.

“Η τύχη όμως με προίκισε με εξαίρετους συνεργάτες”, συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τον Πρόξενο Ευάγγελο Κυριακόπουλο, ο οποίος τον υποδέχθηκε στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2012, τον Πρόξενο Μάνο Κουμπαράκη, το προσωπικό του Γενικού Προξενείου, τη σύζυγο του Ανθούσσα Ηλιοπούλου, “δουλέψανε εξαιρετικά σκληρά”, είπε, αλλά και τους ομογενείς που βοήθησαν.

Μιλώντας για την Ομογένεια ο κ. Ηλιόπουλος εξήρε τις προσπάθειες για τη διατήρηση του Ελληνισμού, “είναι ένας αγώνας συνεχής και δύσκολος και τα καταφέρνετε αρκετά καλά”, ενώ πρόσθεσε ότι “πρέπει η Ομογένεια να έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες.”

“Η Ανθούσσα και εγώ αφήνουμε την καρδιά μας πίσω, φεύγοντας από τη Νέα Υόρκη”, κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, συγχαίροντας τους διοργανωτές, επισήμανε ότι ο Σύλλογος Αθηναίων ξεχωρίζει πράγματι και έχει καταξιωθεί, πέρα από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες και το φιλανθρωπικό του έργο, “αλλά και για τις ποιοτικές του εκδηλώσεις, τις πολιτιστικές και λογοτεχνικές, που προωθούν τον Ελληνα συγγραφέα και το Ελληνικό πνεύμα.”

Λίγο πριν την κοπή της Βασιλόπιτας οι Αθηναίοι έψαλαν τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς με τα τριγωνάκια στα χέρια, όπως παλιά, και με τη βοήθεια και του Γρηγόρη Μανινάκη και της ορχήστρας “Μικρόκοσμος”, που ανέλαβαν το μουσικό μέρος της βραδιάς.

Ακολούθως, ο πρώην πρόεδρος Παύλος Χατζηκυριάκος με τον κόκκινο σκούφο του Αη Βασίλη στο κεφάλι μοίρασε δώρα στα παιδιά.

Μια χρονιά γεμάτη εκδηλώσεις θα είναι και το 2016. Οπως δήλωσε ο κ. Αδαμόπουλος στη Greek News προγραμματίζονται για το Φεβρουάριο μια ερανική εκδήλωση για το νοσοκομείο “Αγιος Σάββας” στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους Αρκάδες, για το Μάρτιο μια μουσική φιλανθρωπική εκδήλωση και για τον Απρίλιο το 3ο Φεστιβάλ Ελλήνων Λογοτεχνών της διασποράς (sic).

Πηγή:greeknewsonline.com