Η συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Αθήνα

Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δύνατο βρεθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθυνή και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται.

«Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων.

«Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελυταία 40 χρόνια» είπε και συνέχισε:

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Όμως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθειά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν εθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο».

Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνώντες αφήναν τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι. Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα.

» Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα όμολογα, για να φτάσομε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

Μητσοτάκης: Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο έως το 2060, μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων:

Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική. Οι πολιτικοί οφείλουμε να δείχνουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα. Εσείς κ. Πρωθυπουργές έχετε επιλέξει να κάνετε ακριβώς το ανάποδο. Γιορτάσατε τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης σας: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής περιόδου της Ελλάδας. Φτάσατε τη χώρα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες… Διοργανώσατε πολιτική φιέστα. Αυτό δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο, είναι πρόκληση.

“Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, και κατόπιν… θυμήθηκε τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της 13ης σύνταξης και για κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου.

“Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε, για να υπάρξει λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία. “Εγώ έχω αναγνωρίσει σαν νέος αρχηγός τα λάθη του παρελθόντος και έχω δεσμευτεί να μην τα επαναλάβω” είπε και πρόσθεσε προς τον κ. Τσίπρα ότι “εσείς δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, και μη μας λέτε ότι δεν έχετε καθόλου ευθύνες”.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ΝΔ έκανε προσπάθειες να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό και έγιναν βήματα προόδου με εξορθολογισμό του συστήματος, ενώ στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι οι μεταρρυθμίσεις του 2010 και 2012, αν εφαρμοστούν, θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του συστήματος.

Το 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων, ούτε καμία πίεση από την Τρόικα για μειώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη. Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι “τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από την δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, δεν μας πήγατε μπροστά, μας γυρίσατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σάς γυρίζει την πλάτη. Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλουν οι αγρότες να μιλήσουν μαζί σας; Μήπως θέλουν να πάτε εσείς στα μπλόκα, όπως πηγαίνατε και τότε και τους τάζατε;”.

Ασκώντας κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: “Το σχέδιό σας στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του συστήματος, δεν δίνει κίνητρο για παραμονή στην εργασία. Τα πρόσθετα χρόνια δεν δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη”. Και πρόσθεσε: “Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Τί θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο χωρίς καμία οικονομική τεκμηρίωση. Η άρνηση και η αδυναμία να κοστολογήσετε καθυστερεί την διαπραγμάτευση και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία. Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας απαντήσουμε ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουμε”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε στην περίπτωση που θα απαιτηθούν και άλλα ισοδύναμα μέτρα για να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε η ενός έτους πολιτικής απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ως ισοδύναμο «να γίνουν στοχευμένες περικοπές δαπανών» καθώς «η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι, για να χρηματοδοτήσει με το υστέρημά της τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ…» Μάλιστα κάλεσε τον κ. Τσίπρα «σε ένα διάλογο εξπρές, που θα καταλήξει σε δέσμευση για την ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων 150 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο χωρίς κανένα σύστημα αξιολόγησης και με το δραστικό περιορισμό των κομματικών διορισμών…» Ρώτησε ευθέως τον Πρωθυποιυργό εάν ένα τέτοιο « διάλογο τον αντέχετε ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους, τους οποίους θέλετε να τακτοποιήσετε; Και αναρωτήθηκε «πώς στα αλήθεια νομίζετε ότι θα ένοιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της Αριστεράς των προηγούμενων γενεών μπροστά σε αυτό το κυνικό αλισβερίσι όπου τα εγγόνια επικαλούνται του…».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να καταλάβει ότι «η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται, οι θεσμοί δοκιμάζονται…» να μην προκαλεί «τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις…» και τις «διχαστικές επιθέσεις «Δεξιά – Αριστερά» και να στρέφετε τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης…» . Και αναρωτήθηκε την κακή κατάσταση του ασφαλιστικού που σήμερα ανακαλύπτεται δεν τα ξέρατε όταν τους «τάζατε την 13η σύνταξη; Όταν μιλούσατε για την αύξηση του κατώτερου μισθού; για το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για τη διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση με ένα νόμο των μνημονίων; Τότε εσείς όλα αυτά δεν τα ξέρατε;».

Κλείνοντας ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι “αν δεν είχατε εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά το 2015 δεν θα υπήρχε η ανάγκη για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ. Δεν θέλετε να μπείτε σε λεπτομερή συζήτηση με αριθμούς γιατί δεν αντέχετε τους αριθμούς. Είστε υπό κατάρρευση και οδηγείτε για δεύτερη φορά την Ελλάδα σε αδιέξοδο”. Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό και απευθύνθηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες λέγοντας ότι “μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μόνο που απαιτείται μία δίκαιη κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης. Απαιτείται σχέδιο και αλήθεια και όχι ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια”.

*«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κ, Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

*Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

*Πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας και κυρίως προς την κυβέρνηση να περιορίσουν το κομματικό τους κράτος για το ασφαλιστικό κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη» είπε.

*Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα και τον πρόεδρο της ΝΔ «να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα».