Οι ΗΠΑ βγάζουν την Ελλάδα από το Πρόγραμμα Εξαίρεσης από τη Βίζα;

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Greeknewsonline.com

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι απέφυγε να επιβεβαιώσει ευθέως την πληροφορία ότι πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε 5 χώρες – μεταξύ αυτών και την Ελλάδα – ότι θα χάσουν την εξαίρεση της βίζας για τους υπηκόους τους που επισκέπτονται ως τουρίστες τις ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το ζήτημα των πλαστών ή κλεμμένων διαβατηρίων,

«Δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια καταναγκασμού ή εκφοβισμού της Ελλάδας, σε σχέση με το πρόγραμμα εξαίρεσης από βίζα», είπε ο κ. Κέρμπι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Κέντρο Ξένου Τύπου.

«Όπως γνωρίζετε, συνέχισε, μια από τις πλέον βασικές ευθύνες μας είναι η ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Το Πρόγραμμα Εξαίρεσης από τη Βίζα εξυπηρετεί ένα σκοπό, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Θα πρέπει να τηρούμε το νόμο και θα το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κογκρέσο όσον αφορά την πραγματική εφαρμογή των συγκεκριμένων σταδίων».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το ρόλο που παίζει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο χειρισμό της ροής των προσφύγων.

«Αναγνωρίζουμε το βάρος που έχει ανατεθεί στην ελληνική ηγεσία και τον ελληνικό λαό εξ αιτίας αυτού, το οποίο είναι κι ο λόγος που ο Υπουργός Εξωτερικών είναι τόσο προσηλωμένος στην προσπάθεια για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έτσι ώστε οι Σύροι να μη χρειάζεται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ώστε να έχουν σπίτι και μία κυβέρνηση που θα μπορεί να φροντίσει τις ανάγκες τους, έτσι ώστε οι άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να μην επιβαρύνονται».

Ο κ. Κίρμπι κατέληξε λέγοντας πως όλοι έχουν ευθύνη κι αυτό είναι ένα από τα κεντρικά σημεία που ανέδειξε στο Λονδίνο ο κ. Κέρι.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες συνεισφορές που οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν. Προφανώς επιθυμούμε το ίδιο να πράξουν άλλες χώρες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.