Υπό πολιορκία ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Σύροι

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Σύροι ζουν πολιορκημένοι σε 46 πόλεις έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια πολέμου στη χώρα, αναφέρουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις στην έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κρίνοντας ότι η κρίση είναι «πολύ σοβαρότερη» σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το κοινό πρόγραμμα Siege Watch της ολλανδικής ΜΚΟ PAX και της αμερικανικής The Syria Institute «δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι που ζουν πολιορκημένοι σε περιοχές της Δαμασκού και στην περιφέρειά της, όπως και στη Χομς, τη Ντέιρ Εζόρ και στην επαρχία Ιντλίμπ», σύμφωνα με την έκθεσή τους.

Σε αυτές τις 46 τοποθεσίες υπάρχουν 1.099.475 άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο θανάτου», λόγω της έλλειψης τροφίμων, ηλεκτροδότησης και πόσιμου νερού. Η κρίση στη Συρία όσον αφορά τις υπό πολιορκία περιοχές “είναι πολύ σοβαρότερη” σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), επισημαίνει η έκθεση.

Τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν από ένα «μεγάλο δίκτυο επαφών στις πολιορκούμενες περιοχές» που εργάζονται για το πρόγραμμα Siege Watch.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ ανέφεραν ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν υπό πολιορκία, και οι περισσότεροι από τους μισούς πολιορκούνταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση της Δαμασκού χρησιμοποιεί συστηματικά σε όλη τη χώρα τη «στρατηγική πείνα ή συνθηκολόγηση».

«Η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι μακράν οι κύριοι υπεύθυνοι για τις πολιορκίες των σύρων αμάχων», επισημαίνουν οι δύο ΜΚΟ: «Σε σχεδόν 50 περιοχές, μόνο δύο πολιορκούνται από ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης», οι περιοχές Φούα και Καφράγια στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Μια τρίτη περιοχή, ένα σύνολο από γειτονιές στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, πολιορκείται ταυτόχρονα από τους τζιχαντιστές του ΙΚ και τις κυβερνητικές δυνάμεις». Σε αυτή την πόλη της ανατολικής Συρίας, που πολιορκείται από τον Ιανουάριο του 2015, ζουν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

Από τις 46 περιοχές, 36 βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, όπως η Ντούμα και η Ζαμάλκα, στην περιοχή της δυτικής Γούτα.

Στην επαρχία αυτή, υπάρχουν επίσης η Μαντάγια, όπου 46 άνθρωποι έχουν πεθάνει από πείνα από τις αρχές Δεκεμβρίου, και Ζαμπαντάνι όπου κρούσματα λιμού έχουν καταγραφεί, προκαλώντας διεθνή αγανάκτηση.