Τα ερωτηματικά, άξιζαν χρυσάφι! Δεν αλλάζει η χρήση της κατασκήνωσης Επανομής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα ερωτηματικά άξιζαν χρυσάφι! Το δημοσιογραφικό ένστικτο λειτούργησε θετικά και παρά το κατηγορηματικό  ύφος του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του Θερμαϊκού, εμείς, στον τίτλο  της αναδημοσίευσης στην οποία εκ δημοσιογραφικού καθήκοντος προχωρήσαμε σημειώνοντας την πηγή, και σύμφωνα με την οποία «θα επαναλειτουργήσει, αλλά όχι από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού» (ΓΓΑΕ)  η κατασκήνωση των ομογενών στη θέση «Όρμος» Επανομής, στο Θερμαϊκό, θέσαμε ερωτηματικό! (Ο τίτλος μας ήταν: “Χάνουμε τώρα και τις κατασκηνώσεις των ομογενών;”.

Όπως ερώτημα απευθύναμε και αναφορικά με την αποδιδόμενη, από το ίδιο δημοσίευμα,  στον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη ενέργεια να παραχωρήσει την έκταση και τη χρήση των κατασκηνώσεων στον Δήμο Θεσπρωτίας. Γράφαμε: “Μπορεί, να προβαίνει σε τέτοιου είδους συμφωνίες παραχωρήσεων;”

Το δημοσίευμα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την άμεση αντίδραση της ΓΓΑΕ κύκλοι της οποίας, μιλώντας στην Panhellenic Post,  απέκλειαν κάθε τέτοια εξέλιξη ενώ κατηγορηματικά διέψευδαν ότι ο Υφυπουργός δήθεν παραχώρησε  την έκταση ή την χρήση της κατασκήνωσης.

Και είχαν δίκιο!

Από την έρευνα που πραγματοποίησε στη συνέχεια η ΡΗΡ, προέκυψε αβίαστα ότι τα πραγματικά δεδομένα ήταν διαφορετικά από ό,τι στο εν λόγω δημοσίευμα παρουσιάζονταν «παγιδεύοντας», εν μέρει, και την ΡΗΡ.

Ειδικότερα, από την πλευρά της ΓΓΑΕ μας διευκρινίστηκαν τα ακόλουθα:

  1. Δεν έχει παραχωρήσει η ΓΓΑΕ ούτε την έκταση ούτε τη χρήση της εν λόγω κατασκήνωσης των ελληνόπουλων της ομογένειας.
  2. Οι κατασκηνώσεις Επανομής και Μαλεσίνας έχουν παραχωρηθεί στη ΓΓΑΕ του ΥΠΕΞ για πολλά χρόνια προς χρήση.
  3. Η ΓΓΑΕ προτίθεται να αξιοποιήσει τις κατασκηνώσεις με στοχευμένα προγράμματα φιλοξενίας ομογενών.
  4. Οι εγκαταστάσεις Επανομής χρήζουν επισκευών για να καταστούν και πάλι λειτουργικές, διότι λόγω οικονομικής κρίσης και παύσης προγραμμάτων έχουν επισωρευτεί τα προβλήματα.
  5. Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης προσεφέρθη ευγενώς να αναλάβει δωρεάν την μελέτη των απαραίτητων εργασιών.
  6.  Θα υπάρξει προγραμματική συμφωνία η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.
  7. Ήδη από 05/02/2016 έχει αποσταλεί επιστολή του Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινου προς τον κ. Δήμαρχο με χαρακτηρισμό επείγοντος, έτσι ώστε να υπάρχουν γραπτά τα σχετικά με το θέμα. Ζητήθηκε η αποστολή από πλευράς Δημάρχου προς την ΓΓΑΕ, ενός σχεδίου προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε η νομική υπηρεσία της ΓΓΑΕ να μελετήσει το σχέδιο και σε περίπτωση που διασφαλίζονται τα της ΓΓΑΕ, να υπογραφεί η σχετική προγραμματική συμφωνία, μεταξύ των δύο πλευρών.
  8. Ακολούθως και αφού η ΓΓΑΕ λάβει τη σχετική μελέτη και την κοστολόγηση των απαραίτητων εργασιών στις κατασκηνώσεις της Επανομής, θα προχωρήσουν οι  επισκευές τις οποίες θα αναλάβει η ΓΓΑΕ.

Αλλά και από πλευράς του Δήμου Θερμαϊκού, η Αντιδήμαρχος Πάττι Πασχαλίδου, μιλώντας στην Panhellenic Post χαρακτήρισε «λάθος» το δημοσίευμα και επιβεβαίωσε από την πλευρά της ότι:

Πράγματι τον Ιανουάριο υπήρξε επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και συνάντησή του με το δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη στο χώρο της κατασκηνώσεως όπου και επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις και διαπίστωσαν το εύρος των ζημιών που έχουν επέλθει από την μακρόχρονη αχρησία. Διέψευσε, όμως, κατηγορηματικά ότι ο χώρος παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Δήμο ή ότι πρόκειται να αλλάξει η χρήση του.

«Απλώς εμείς θα συμβάλουμε με την Τεχνική μας Υπηρεσία και στο στάδιο της μελέτης και στο Διαγωνισμό, θα υπογραφεί πράγματι μία διμερής σύμβαση, αλλά στην κατασκήνωση θα φιλοξενηθούν παιδάκια  του Απόδημου Ελληνισμού».

Σε ερώτημα σε τι ακριβώς θα αποβλέπει η συμφωνία, η Αντιδήμαρχος Θερμαϊκού είπε: «Η συμφωνία έχει να κάνει με το ότι θα προσφέρει ο Δήμος της υπηρεσίες του για να γίνει η Μελέτη. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην μένει αυτός ο χώρος ανενεργός. Θέλουμε να ξαναδώσουμε ζωή στην γύρω περιοχή, γιατί είναι κρίμα να ερημώνουν τέτοιες εγκαταστάσεις».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από την πλευρά της, η ΡΗΡ αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί γιατί, καλή τη πίστη, προχώρησε, χωρίς να ερευνήσει, στην αναδημοσίευση του άρθρου από την Ιστοσελίδα του Θερμαϊκού.