“Η ποντιακή νεολαία θα εξασφαλίσει την συνέχεια στο όνειρο”

Νέα Υόρκη. H Παγκόσμια Διάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου, σε ξενοδοχείο του Κουίνς.  O πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα Greeknews, επεσήμανε ότι η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της συνδιάσκεψης νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε, μάλιστα, πως η οργάνωση της Ποντιακής νεολαίας “για με έχει πολύ μεγάλη σημασία. “Έχουμε καταφέρει στο ετήσιο φεστιβάλ χορών που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο να ξεπεράσουμε όλες μας τις προσδοκίες. Πριν 10-12 χρόνια είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες που δεν ολοκληρώθηκαν, όμως μας άνοιξαν το δρόμο. Ξεκινήσαμε στο πρώτο φεστιβάλ – πριν έξι χρόνια – με 150 παιδιά και αυτή τη στιγμή ξεπερνούμε τα 400 παιδιά».

Ο κ. Τσιλφίδης υπογράμμισε ότι ως απόγονοι των Ποντίων, το πάθος της ζωής τους είναι να υπάρξει η συνέχεια της προσπάθειας και των οργανισμών τους, ώστε να μπορέσουν μια μέρα επί τέλους να δουν να αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Αν οι επόμενες γενιές δεν έχουν ιδέα γι’ αυτά, κάποτε η προσπάθειά μας κι ο αγώνας μας θα έχει ημερομηνία λήξης. Κι αυτό δεν θέλουμε να συμβεί ποτέ. Το ισχυρό μας όπλο είναι η νεολαία, που έχει άριστη γνώση της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων και μπορεί να επικοινωνεί στιγμιαία με όλο τον κόσμο. Κάτι που δεν ήταν σε θέση να κάνουν οι γονείς κι ο παππούδες μας».

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση των νέων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας με νέους από άλλες ομοσπονδίες απ’ όλο τον κόσμο έχει στόχο την γνωριμία και την απόκτηση εμπειρίας για τις δραστηριότητες των κατά τόπους ποντιακών οργανώσεων και νέων.

«Πιστεύω ότι με τη νεολαία έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε όλα όσα ως ομοσπονδία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια και να δώσουμε μία συνέχεια στη δουλειά μας, καθώς οι νέοι θα αναλάβουν αύριο το πηδάλιο του ποντιακού κινήματος. Γιατί δεν θέλουμε το όνειρό μας να πεθάνει στα χέρια μας. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια».

Το πρόγραμμα της σύσκεψης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα υπάρξει μία τετράωρη συνάντηση.

«Όπως καταλαβαίνετε τα θέματα που απασχολούν τη νεολαία δεν είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Αλλού υπάρχουν θέματα επιβίωσης, διαμάχες κ.α. ενώ σε μας το κυριότερο είναι η διατήρηση της ταυτότητάς, αλλά και η εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Γι’ αυτό κι είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα ποντιακά μας τραγούδια, που είναι κι ο καλύτερος τρόπος. Κάτι που συνέβη και σε μένα προσωπικά», κατέληξε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

*Οι δηλώσεις του κ. Τσιφλίδη έγιναν στον ιδιοκτήτη της Greek News Αποστόλη Ζουπανιώτη.