34o Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ

Μελβούρνη. Αυτό το Σάββατο δεν έχει την «ελληνική της τιμητική» μόνο η Μελβούρνη. Σε ένα 24ωρο περίπου, το Darling Harbour του Σίδνεϊ και το παραπλήσιο πάρκο του θα αρχίσει να «ντύνεται με χρώματα ελληνικά» για να υποδεχθεί το 34ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ που ξεκινά με το Ελληνικό Ξεφάντωμα στο Darling Harbour θα διαρκέσει επτά εβδομάδες και συμπεριλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων για κάθε γούστο και κάθε ηλικία με αντικειμενικό στόχο οι επισκέπτες, μη ελληνικής καταγωγής να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού και οι ελληνικής καταγωγής να απολαύσουν τον πλούτο και την πολυμορφία του.

Η ελληνική πραγματικότητα και η πολιτιστική ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας «σφραγίζει» κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις, χωρίς βέβαια να λείπουν και αυτές που «γιορτάζουν» την ντόπια διασπορική πολιτιστική ταυτότητα και δημιουργία.

ΞΕΦΑΝΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη την Κυριακή το βράδυ αποτελεί για πολλούς το κορυφαίο δρώμενο του διήμερου Ελληνικού Ξεφαντώματος στο Darling Harbour. Και δεν έχουν άδικο. Ο Έλληνας καλλιτέχνης με τα πολλά εύσημα για το επίπεδο της μουσικής του, σίγουρα θα ικανοποιήσει, θα ταξιδέψει, θα προβληματίσει και θα διασκεδάσει όσους αποφασίσουν να τον ακούσουν στην δωρεάν συναυλία που θα δώσει. (Για το ποιος είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και το τι θα παρουσιάσει μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Κόσμο» σε άλλη σελίδα της εφημερίδας).

Το διήμερο ξεφάντωμα που εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του 34ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ θα συμπεριλαμβάνει και πολλές άλλες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αλλά και μία σειρά από άλλες δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες. Το ότι θα υπάρχει άφθονο ελληνικό φαγητό δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να το αναφέρουμε. Για ελληνικό φεστιβάλ μιλάμε, οπότε αυτό είναι ευνόητο.

Εν τω μεταξύ, μίας και μιλάμε για ξεφαντώματα να αναφέρουμε και ένα ακόμα «μεγάλο όνομα» που θα προσφέρει και αυτό την ευκαιρία σε όσους παρακολουθήσουν τη συναυλία που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για τις 17 Απριλίου, να ξεφαντώσουν. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μπάση, που θα δώσει συναυλία στο The Grand Roxy τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα για να ενισχύσουν το έργο της.sidnei3

ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΟ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ «ΠΡΟΣΩΠΟ» ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, μία αφηγηματική παράσταση, που πλαισιώνεται με μουσική και τραγούδια, όπου η Άννα Κόνoμος θα παρουσιάσει συνταρακτικές ιστορίες από την ιστορική μάχη και την Αντίσταση εναντίον της ναζιστικής κατοχής, ανάγνωση αποσπασμάτων της Ιλιάδας στην Αγγλική από τον William Zappa, γνωστό ηθοποιό του Sydney Theatre Company και του Bell Shakespeare, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και μουσικές βραδιές που θα πλαισιώνονται από αναφορές στη ζωή και το έργο μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής μουσικής που δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας, είναι μερικές ακόμα από τις εκδηλώσεις που προσφέρει το 34ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

Επιγραμματικά θα αναφερθούμε σε κάποιες απ’ αυτές:

Η έκθεση του καλλιτέχνη Βασίλη Νάτση που φέρει τον τίτλο «Σχέδια και Φωτογραφίες», παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες εμπνευσμένες από τη λιτή ομορφιά που αγαπούσε και θαύμαζε ο Ελληνοαυστραλός καλλιτέχνης στους δρόμους και στα κτίρια της Ελλάδας και στα επιβλητικά παραθαλάσσια βράχια της Αυστραλίας. Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της την Κυριακή, 20 Μαρτίου.

Την Κυριακή, 10 Απριλίου 5.00 μ.μ. θα λάβει χώρα συμπόσιο με θέμα «Ανασηκώνοντας το Πέπλο: Αμφισβητώντας το Στερεότυπο της Ελληνίδας». Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Λύκειο Ελληνίδων του Σίδνεϊ σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Μία άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα εκδήλωση, είναι αυτή που πραγματεύεται την urban εικόνα της σημερινής Ελλάδας της κρίσης. Η εκδήλωση αυτή φέρει τον τίτλο «Γκραφίτι πάνω στα Μάρμαρα» και θα λάβει χώρα στις 11 Απριλίου. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Jorje Sotirios, μιλάει για την Ελλάδα σε εποχή κρίσης και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο που ετοιμάζει (Graffiti over Marble).

Στις 13 Απριλίου η Ελλάδα «πάει» στη Βενετία και η Βενετία «πάει» Ελλάδα μέσα από τη διάλεξη του Δρ Alfred Vincent.

Ο Δρ Vincent από το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, θα εξετάσει την πολιτιστική και ιστορική σχέση μεταξύ της Βενετίας και της Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Βενετία κάποτε υπήρξε βυζαντινή επαρχία και εκ των υστέρων εξελίχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος και κυρίαρχη δύναμη σε πολλές ελληνικές περιοχές μέχρι το 1797. Η παρουσία των Βενετών στην Ελλάδα οδήγησε σε σημαντικές εξελίξεις στις τέχνες και την παιδεία τόσο στην Βενετία όσο και στην Ελλάδα.

Να αναφέρουμε τέλος ότι το 34ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 15 Απριλίου, με ένα ιδιαίτερα όμορφο και σημαντικό στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα, χαμόγελο. Είναι «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» το εμβληματικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκδήλωση εκτός από το περίφημο αυτό έργο θα συμπεριλαμβάνει και επιλογή τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου τα οποία θα ερμηνευτούν από συμφωνική ορχήστρα μαζί με Ελληνοαυστραλούς μουσικούς και με τον δημοφιλή τραγουδιστή από την Ελλάδα Δημήτρη Μπάση, υπό τη διεύθυνση του George Ellis.

Ο George Ellis είναι Ελληνοαυστραλός και ήταν ο διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Σίδνεϊ και της χορωδίας Millennium Choir στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ, ενώ το 2004 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθυντής ορχήστρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Πηγή:neoskosmos.com