Η αντίδραση της κυβέρνησης στο κλείσιμο των συνόρων

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την αντίδρασή της στην συμπεριφορά των γειτόνων στο προσφυγικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα μας έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες επιμείνουν στο να κλείνουν τα σύνορά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ακόμη κι ένα “Plan B” τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει το “χαρτί” του βέτο που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η κυβέρνηση αν και δεν κάνει λόγο ξεκάθαρα για μονομερείς ενέργειες, δεν τις αποκλείει. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτατο Αξιωματούχο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να ζητήσει συγκεκριμένου ύψους κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από 250 έως και 450 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της στο προσφυγικό. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται επίσης να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, δημιουργία νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων, αλλά και σίτιση των προσφύγων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπρόσθετα και με αφορμή το ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, είναι πιθανό η Ελλάδα να ζητήσει μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πήρε η Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ!