Με τους πρόσφυγες στον Πειραιά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες οι Έλληνες, όχι μόνο των αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας, αλλά και της Ηπειρωτικής χώρας. Το ίδιο συγκινητική είναι, όμως, και η αξιοπρέπεια με την οποία υποδέχονται την όποια μικρή ή μεγαλύτερη βοήθεια οι πρόσφυγες, Σύριοι και Ιρακινοί, επί το πλείστον.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και οι εθελοντικές ομάδες  στην Πύλη Ε1 του Πειραιά, τους προσφέρουν φαγητό καθώς  εξαιτίας της προκλητικής στάσης της ηγεσίας των Σκοπίων να αυστηροποιήσει υπέρμετρα τις διαδικασίες εισόδου προσφύγων, έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες μικρά παιδιά που παρακολουθούν με το δικό τους αθώο βλέμμα το μαρτύριο της προσφυγιάς.

Δεν είναι μόνον οι εθελοντές και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο να προσφέρουν βοήθεια. Απλοί πολίτες φθάνουν στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων για να τους προσφέρουν ό,τι έχουν. Ρούχα, καλύμματα, ξηρά τροφή.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στην Πύλη Ε1, ένα ζευγάρι κατέβηκε από ένα Αλφα Ρομέο βαστώντας τρείς νάιλον σακούλες γεμάτες «λούτρινα» ζωάκια και άρχισαν να τα μοιράζουν στα προσφυγόπουλα, που δεν ήξεραν πώς να εκδηλώσουν τη χαρά τους.

Ένα τόσο δα ασήμαντο πράγμα προκάλεσε έντονα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, όταν το ένα αδελφάκι, το μεγαλύτερο, παραχωρούσε το δικό του λούτρινο στο μικρότερο αδελφάκι του γιατί δεν έφτασαν στη διανομή…

CAM00032

Με τι ξεπληρώνεται το πλατύ εγκάρδιο χαμόγελο του πατέρα και το γεμάτο λαχτάρα βλέμμα του μικρού κοριτσιού στη θέα του λούτρινου, που πλέον θα το συντροφεύει παρηγορητικά σε όλη την απάνθρωπη διαδρομή της προσφυγιάς;

Εντύπωση προκάλεσε η αξιοπρέπεια με την οποία τα μικρά παιδιά, αλλά και οι γονείς τους δέχονταν την μικρή προσφορά. Το καθαρό βλέμμα, το γλυκό χαμόγελο και το «ευχαριστώ» στη γλώσσα τους ή κάποτε και στα αγγλικά.

Στο φανάρι της Τροχαίας, μία ηλικιωμένη αλλοδαπή κρατούσε μία επιγραφή σε χαρτόνι που έλεγε: Πεινάω. Το ΙΧ αυτοκίνητο σταμάτησε στο φανάρι. Η ηλικιωμένη πλησίασε και ο οδηγός της πρόσφερε μία φρατζόλα ψωμί που την άρπαξε με λαχτάρα η ηλικιωμένη γυναίκα.

Εικόνες καθημερινές, εικόνες που ανάγλυφα δείχνουν την μεγαλοψυχία του απλού Έλληνα πολίτη. Έχοντας ζήσει στο πετσί του την προσφυγιά το ’22 (κι ας μην αναγνωρίζει ο επιστήμονας Υπουργός κ. Φίλης την Γενοκτονία των Ποντίων) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα αυτό.

Έκκληση για χέρια που θα προσφέρουν βοήθεια στους περίπου 2.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται συνωστισμένοι τις τελευταίες ημέρες στις πύλες Ε1 και Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά απευθύνουν οι εθελοντές.  Όπως αναφέρουν, υπάρχει μεγάλη ανάγκη ιατρικού προσωπικού (παιδίατροι, παθολόγοι, κ.λπ), όπως και ανθρώπων που θα βοηθούν στη διανομή φαγητού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Επίσης, ζητούνται μεταφραστές για αραβικά.
Ελλείψεις υπάρχουν και για είδη, όπως πάνες, μωρομάντηλα, αντιπυρετικά σιρόπια για παιδιά, αντιβιωτικά για παιδιά, αντιβηχικά σιρόπια για παιδιά, αεροθάλαμοι εισπνοών για παιδιά (δεκτοί και μεταχειρισμένοι), κολλύρια για τα μάτια, ξηρά τροφή (μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί, κρουασάν, μπισκότα, κ.λπ.), κονσέρβες, γάλατα μακράς διαρκείας για ενηλίκους, γάλατα για βρέφη και παιδιά, νερό, ζάχαρη, τσάι.
Επίσης, ανάγκη υπάρχει για κουβέρτες, υπνόσακους και παπούτσια.

Τέλος, καμπάνια συλλογής φαρμάκων για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά, ξεκινά το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Πειραιά, μια εθελοντική και αυτοργανωμένη δομή υγείας, που παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ανασφάλιστους, άνεργους, άστεγους, μετανάστες και πρόσφυγες. Από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου ως το Σάββατο 5 Μαρτίου.