Το έκτακτο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Πληροφορίες της ΡΗΡ από τη Δυτική Φλόριδα αναφέρουν ότι οι εργασίες του Συνεδρίου του ”Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου” (27 Φεβρουαρίου) σημείωσαν μικρότερη του αναμενόμενου προσέλευση!

Αποτέλεσμα ήταν ο προσκεκλημένος από Εθνικό Συμβούλιο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρεκ Κουϊκ να κάθεται «σε αναμμένα κάρβουνα», όπως ελέχθη στην ΡΗΡ, και να αποχωρήσει από το Συνέδριο περίπου μετά από 15 λεπτά. Ο κ. Κουϊκ διάβασε χαιρετισμό.

Τη σχετική επιστολή-πρόσκληση για τη συμμετοχή εκπροσώπου της κυβέρνησης, είχε αποστείλει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βασ. Ματαράγκας.

Μέρος του Προεδρείου με τον Βασ. Ματαράγκα (κέντρο) και τον πρώην πρόεδρο κ. Κοτρότσιο (αριστερά του).

Μέρος του Προεδρείου με τον Βασ. Ματαράγκα (κέντρο) και τον πρώην πρόεδρο κ. Κοτρότσιο (αριστερά του).

Βασικά θέματα που απασχόλησαν τους Συνέδρους, η Ελληνική Παιδεία στην Οµογένεια και η δηµιουργία σχολείων Charter ανά τις ελληνικέ ς παροικίες στις ΗΠΑ και η κατάσταση στην Οµογένεια, τρόποι αντιµετώπισης της ανησυχητικά φθίνουσας πορείας Οργανώσεων, προτεινόµενες λύσεις, γιά άµεση συµµετοχή Οµογενών, ειδικά νέων.

Χθες Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016, ο κ. Κουίκ, εκπροσωπώντας επίσημα τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και την κυβέρνηση, συμμετείχε στις εκδηλώσεις στον ‘Αγιο Αυγουστίνο, Φλόριδα, όπως τω αυτώ θα πράξει  και την 1 Μαρτίου στην Βοστόνη τιμώντας τους πρωτοπόρους 400 μετανάστες που είχαν φθάσει στην πόλη του  ‘Αγιου Αυγουστίνου, στις 26 Ιουνίου 1768.

Ειδικότερα, τιµή στους πρώτους ‘Ελληνες µετανάστες από τον εκπρόσωπο της ελληνικής Κυβέρνησης, στην ιστορική πόλη του ‘Αγιου Αυγουστίνου. Οι σύνεδροι αναχώρησαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα γιά τον ‘Αγιο Αυγουστίνο (βορειοανατολική Φλόριδα), όπου ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης τίμησε τους πρώτους -περίπου 450- ‘Ελληνες µετανάστες που έφτασαν εκεί (οµαδικά) µε πλοία, στις 26 Ιουνίου 1768 και λίγα χρόνια αργότερα δηµιούργησαν την πρώτη ελληνική παροικία- κωµόπολη στην αµερικανική ‘Ηπειρο, την (σήµερα πόλη) Νέα Σµύρνη, που ευρίσκεται νοτιότερα, κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ (διαστηµική βάση ” Κέννεντυ”, της ΝΑSΑ), ανατολική ακτή Φλόριδας.

Όπως σημειώνεται στο επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου, «Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα τιµήσει τους πρώτους ‘Ελληνες µετανάστες στο έδαφος της Β. Αµερικής. Θα γίνει επίσκεψη στον ‘Αγιο Φώτιο (εκκλησάκι- µουσείο), στην παλαιά πόλη του Αγίου Αυγουστίνου, όπου ευρίσκεται και το Avero House (γνωστό και ως St. Photios Greek Orthodox National Shrine, που τον χρόνο 1972 καταχωρήθηκε επίσηµα ως ”ιστορικός χώρος των ΗΠΑ”), κατάλυµα των πρώτων Ελλήνων µεταναστών.

Επίσκεψη στο παρακείµενο πρώτο σχολείο (διατηρείται ως µουσείο) που (αναφέρεται σε ιστορικά κείµενα ότι) δηµιούργησε ο καταγώµενος από την Αρκαδία, Δ. Γιαννόπουλος, τον χρόνο 1773. Επισκέψεις και σε άλλα ιστορικά κτίρια της παλαιάς, ιστορικής πόλης.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 18:25- *(Σημείωση ΡΗΡ): 

Από το περιβάλλον του Υπουργού έγινε γνωστό στην ΡΗΡ σήμερα Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016,  ότι ο κ. Τέρενς Κουίκ παρέμεινε στο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου πολύ περισσότερο χρόνο από τα 15′  λεπτά που μας μετέφερε τηλεφωνικά η πηγή μας.