Οδηγό για τους κρατούμενους εκδίδει το υπ. Δικαιοσύνης

Η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέδωσε «Το αλφαβητάρι του κρατουμένου», το οποίο είναι ο οδηγός για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων και θα διανέμεται σ’ όλους τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους.

Σκοπός του οδηγού αυτού είναι η ενημέρωση με τρόπο κατανοητό του κάθε κρατούμενου για τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης μέσα στη φυλακή.

Οι πληροφορίες που περιέχονται αφορούν το δικαίωμα άδειας, την εκπαίδευση, τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, την υπό όρους απόλυση, το «βραχιολάκι», την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την απεξάρτηση, τα μεροκάματα, τα επισκεπτήρια, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, αλλά και τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο οδηγός έχει τη μορφή αλφαβηταρίου για να είναι εύκολος στη χρήση του. Έχει γραφεί σε απλή γλώσσα, ενώ θα ακολουθήσει η μετάφραση του σε γλώσσες που κατανοούν οι αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με «Το αλφαβητάρι του κρατουμένου» η χώρα μας ανταποκρίνεται στη διεθνή υποχρέωση που προκύπτει από τους «ελάχιστους βασικούς κανόνες για τη μεταχείριση των κρατουμένων» των Ηνωμένων Εθνών (Κανόνες του Μαντέλα) του 2015 και τους «Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες» του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2006, αλλά προβλέπεται και από το δικό μας Σωφρονιστικό Κώδικα.

Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ την εικαστική επιμέλεια και την έκδοση σε 6.000 αντίτυπα ανέλαβε το Εθνικό Τυπογραφείο, και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό «αφενός δεν απαιτήθηκαν πρόσθετες δαπάνες, αφετέρου αξιοποιήθηκαν ικανά στελέχη της σωφρονιστικής διοίκησης με γνώση και εμπειρία».

Το έντυπο εμπλουτίζεται με σχέδια και πίνακες που παραχώρησαν κρατούμενοι που φοίτησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» και το ΙΕΚ Κορυδαλλού.

Το αλφαβητάρι μπορεί να βρεθεί με ένα κλικ εδώ.