Το καλύτερο σουπερμάρκετ στον κόσμο ανήκει σε Έλληνα της Αδελαΐδας

Το ελληνικής ιδιοκτησίας κατάστημα του Frewville Foodland IGA Supermarket, νοτιοανατολικά της Αδελαΐδας, το οποίο απασχολεί πάνω από 260 υπαλλήλους κέρδισε το πρώτο βραβείο του καλύτερου σουπερμάρκετ στον κόσμο για το 2016 (International Retailer of the Year) ο διεθνής διαγωνισμός διεξήχθη στο Λας Βέγκας των Η.Π.Α. από την Ιndependent Grocers Alliance (IGA), που ιδρύθηκε το 1962 και λειτουργεί σε άνω από 30 χώρες.

Ο περήφανος ιδιοκτήτης Nick Chapley

Ο περήφανος ιδιοκτήτης Nick Chapley

Το σουπερμάρκετ αυτό ανήκει στην ελληνική οικογένεια του Nick Chapley που ήρθε στην Αυστραλία τη δεκαετία του ’30. Αρχικά έζησε στη Μελβούρνη και πήγε στη Νότια Αυστραλία το 1979.

«Είναι εξαιρετική τιμή να τυγχάνει η τοπική επιχείρηση μας μιας τέτοιας αναγνώρισης σε διεθνές επίπεδο» λέει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης, κ. Chapley. Αφού έζησε τρία χρόνια στην έρημο της Σαχάρας, ασχολείται με τα σουπερμάρκετ τα τελευταία 60 χρόνια.

Η ποιότητα και η ποικιλία των προϊόντων, η πρόοδος των υπαλλήλων, οι καινοτόμες ιδέες καθώς και η συμβολή και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, είναι μόνο μερικά από τα κριτήρια επιλογής του βραβευμένου καταστήματος, αλλά για την οικογένεια Chapley, όλα ξεκινούν και σταματούν στις ανάγκες των πελατών.

«Είναι απλό.

«Δώστε στους πελάτες αυτό που θέλουν και πραγματικά αξίζουν» λέει χαρακτηριστικά ο Spero Chapley, γιος του Νίκου και γενικός διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης Commercial Retail Group (CRG) στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο κατάστημα, από τον Οκτώβριο του 1989.

Στο εξαιρετικά καινοτόμο Frewville IGA, έκτασης 3.100 τετρ. μέτρων, οι πελάτες απολαμβάνουν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία έχοντας να διαλέξουν ανάμεσα σε 35.000 προϊόντα, φρέσκα γεύματα από την ειδικά διαμορφωμένη κουζίνα του καταστήματος, ενώ μπορούν να κάνουν διάλειμμα από τα ψώνια τους για να απολαύσουν τον καφέ τους στην εσωτερική καφετέρια του καταστήματος.

Κι όμως, ενώ η επιχείρηση προοδεύει με την βοήθεια της τεχνολογίας και καινοτομίας, εξαιρετικά αισθητή είναι η απουσία των ηλεκτρονικών «self service checkouts», τα οποία η οικογένεια αρνείται να χρησιμοποιήσει, δημιουργώντας κατά συνέπεια πάνω από 100 θέσεις εργασίας μέσα στο 2015.

Σύμφωνα με τον 45χρονο, Spero Chapley, οι πωλήσεις έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, από τότε που η επιχείρηση ξεκίνησε μια συνειδητή προσπάθεια να προσφέρει, όχι μόνο εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία που περιλαμβάνει ζωντανή μουσική στο κατάστημα τα Σαββατοκύριακα, μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων καθώς και ευρωπαϊκές λιχουδιές από φούρνους του Frewille.

«Στόχος μας είναι να είμαστε πολλά περισσότερα από ένα απλό σουπερμάρκετ.

«Το βραβείο αυτό είναι σημαντικό, κυρίως γιατί αποδεικνύει πως ‘o τολμών νικά’.

«Και ενώ μοιάζει σχεδόν ανέφικτο το να συναγωνιστεί κανείς με το συνηθισμένο μοτίβο των μεγάλων σουπερμάρκετ όπου η εξυπηρέτηση πελατών είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα, το διαφορετικό κατόρθωσε τελικά να κερδίσει», καταλήγει ο κ. Chapley. Ο ίδιος δημιούργησε το 2006 την φιλανθρωπική οργάνωση Youthinc Foundation, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους νεαρούς ανέργους της Νότιας Αυστραλίας να βρουν εργασία και να απορροφηθούν στην αγορά προσφέροντας ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και καθοδήγησης εντελώς δωρεάν.

Στον όμιλο CRG ανήκει ακόμη και το σουπερμάρκετ Pasadena Foodland το οποίο πρόκειται να ανακαινιστεί μέσα στο 2016 καθώς και το online σούπερμαρκετ bananablue.com.au

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η εφημερίδα «The Advertiser», συμπεριέλαβε τρεις ελληνικής καταγωγής κυρίες στην λίστα των γυναικών εκείνων που πρόκειται να μας απασχολήσουν στο μέλλον με την εργασία τους και το κοινωνικό έργο που προσφέρουν στην σημερινή αυστραλιανή κοινωνία.

Ο λόγος για την βιολίστρια-σολίστ, Νίκη Βασιλάκη, η οποία θεωρείται σήμερα ως μία από τις πιο ταλαντούχες μουσικούς της Αυστραλίας και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις μαζί με την συμφωνική ορχήστρα του Σίδνεϊ, της Πράγας, του Wellington και της Guangzhou. Το 2008 η Νίκη βραβεύθηκε με τον τίτλο ‘Young South Australian of the Year’, ένα βραβείο που της δόθηκε για την πολύτιμη συμβολή της στους τομείς των τεχνών. Η Νίκη είναι επίσης επίτιμο μέλος του Adelaide Festival Centre Foundation, SA. και διατηρεί τον τίτλο της ‘προστάτιδας των Τεχνών’.