Κ.Σημίτης: Κίνδυνος τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας

Αθήνα
Παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, εν όψει της νέας Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, στις 17 Μαρτίου, για το προσφυγικό, αλλά και για το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Άγκυρας. Ο κ. Σημίτης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης   (Φωτογραφία:  Intime )

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (Φωτογραφία: Intime )

Η δήλωση του κ. Σημίτη:

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει την Πέμπτη, πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο Κορυφής στις 17/3/2016 είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές ‘το ταχύτερο δυνατόν’.

» Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της. Συγκεκριμένα: η Ένωση αποφάσισε το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κράτος μέλος.

» Στην προκείμενη περίπτωση δηλαδή η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα. Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής: Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας. Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας.

» Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις. Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού.»

Newsroom ΔΟΛ