Ποιες τροφές φοβάται ο καρκίνος;

3b2e7f7fe4e46c744b6a67ad63ef3b09ορθιζ-768x512

Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον του καρκίνου, πολλοί έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται σε μια πολλά υποσχόμενη λύση που είναι η διατροφή. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια σωστή διατροφή παρέχουν τα κατάλληλα πυρομαχικά για την καταπολέμηση του καρκίνου και επίσης είναι ο πιο εύκολος και λιγότερο δαπανηρός τρόπος.

Πολλοί επιστήμονες εδώ και χρόνια έχουν προσπαθήσει να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους, για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να παραμείνουν υγιείς ή αν είναι απαραίτητο να ανακτήσουν την υγεία τους. Όμως, πάρα πολλοί είναι απλά απρόθυμοι να κάνουν κάτι από μόνοι τους και επειδή η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, με τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές θα μειώσετε σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου, καθώς και πολλά άλλα είδη εκφυλιστικών ασθενειών.

  •  Καταναλώστε πολλά λαχανικά!

Τα λαχανικά είναι η πιο πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών από οποιαδήποτε άλλο τρόφιμο. Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν οδηγούν σε λιγότερη κατανάλωση φαγητού, άρα και θερμιδικής πρόσληψης, δημιουργώντας το αίσθημα κορεσμού. Δεύτερον, τα λαχανικά περιέχουν ένζυμα, που είναι σε θέση να αφομοιωθούν από το σώμα και να χρησιμοποιηθούν πολύ γρήγορα, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Τρίτον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τις βλάβες του κυτταρικού DNA, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Και τέταρτον, τα λαχανικά μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Χρόνια ή χαμηλού βαθμού φλεγμονή είναι η κύρια αιτία των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Tips: Για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά λαχανικά, ήθελα να συστήσω να τα καταναλώνετε ωμά ή ελαφρώς στον ατμό με κάθε γεύμα. Ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος είναι να έχετε μια σαλάτα με κάθε γεύμα, που να περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά.

  • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, θα πρέπει να περιορίσετε τη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα γλυκά, το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, τα πατατάκια και τα junk foods. Επειδή όμως, το σώμα σας έχει ανάγκη τους υδατάνθρακες να επιλέγετε τους σύνθετους που είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια.

  • Να πίνετε πράσινο τσάι.

Αντί για καφέ προσπαθήστε να πιείτε τουλάχιστον 2 με 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το ρόφημα έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, διότι είναι πλούσιο σε μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών, γνωστή ως κατεχίνες. Οι ουσίες αυτές αποτρέπουν την εισβολή καρκινικών κυττάρων στους υγιείς ιστούς, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου.

Tips: Το χειμώνα πιείτε ζεστό τσάι για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματος. Το καλοκαίρι πιείτε το παγωμένο, σαν ένα δροσερό αναψυκτικό. Έτσι θα απολαμβάνετε όλο το χρόνο το τσάι και θα ενισχύσετε την πρόληψη του καρκίνου.

  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ.

Αυτή η βιταμίνη του συμπλέγματος Β μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, όπως στο συκώτι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά, στα εσπεριδοειδή και σε μερικά ενισχυμένα προϊόντα. Όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν μεταλλάξεις του DNA, άρα και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Tips: Ξεκινήστε το πρωινό σας με ένα χυμό πορτοκαλιού και συνεχίστε συνοδεύοντας το μεσημεριανό σας γεύμα με μια σαλάτα σπανάκι ή με βραστό μπρόκολο. Για σνακ επιλέξτε μια χούφτα φιστίκια.