Πρόταση για την υιοθέτηση της Νίκης της Σαμοθράκης ως συμβόλου της νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών

Αθήνα. Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα την ανάδειξη και υιοθέτηση της Νίκης της Σαμοθράκης ως συμβόλου της Ε.Ε., συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Η Ερώτηση του κ. Δημοσχενάκη επέσυρε, μάλιστα, και ευμενή σχολιασμό εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Δημοσχάκης, η αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί υποχρέωσή μας στο πλαίσιο της διαφύλαξης της ταυτότητάς μας, άρα και της υπόστασής μας ως έθνος και κράτος. Αποτελεί και μεγάλη ευκαιρία, πρόσθεσε, για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να βελτιώσουμε την εικόνα τη χώρα μας στο εξωτερικό.

5d

Αναφορικά με αυτήν την ευκαιρία, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 είχα προτείνει σε συνάντηση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας την προώθηση της υιοθέτησης της Νίκης της Σαμοθράκης ως συμβόλου της νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών, αρχών και αξιών απέναντι σε κάθε αναχρονιστική, ολοκληρωτική και σκοτεινή ιδεοληψία, που κατά καιρούς επιχειρεί να διεισδύσει στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, μετά από τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, υπέβαλα τα συλλυπητήριά μου στον Γάλλο Πρόεδρο μέσω επιστολής που παρέδωσα στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και στην οποία περιλαμβάνονταν και η πρότασή μου για την Νίκη της Σαμοθράκης.

Άλλωστε, πέραν όλων των άλλων, τον Ελληνικό και τον Γαλλικό λαό μας συνδέει και το αριστούργημα της Νίκης της Σαμοθράκης, η οποία κατοικοεδρεύει στο Μουσείο του Λούβρου και προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα μου και εκλογική μου περιφέρεια, τον Έβρο, και το πρώτο νησί της Ευρώπης από την Ανατολή προς την Δύση, την Σαμοθράκη.

Η ιδέα αυτή έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους αξιωματούχους της Πρεσβείας, οι οποίοι δήλωσαν πως θα προτείνουν κατ’ αρχήν περαιτέρω την υιοθέτηση της Νίκης ως συμβόλου της Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας!

Θεωρώ πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Επιστολές για το θέμα αυτό έχω αποστείλει στον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Γιούνκερ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ζητώντας τους να προωθήσουν την ιδέα αυτή και τις οποίες καταθέτω στα πρακτικά.

Επίσης, καταθέτω στα πρακτικά τα εξής έγγραφα στήριξης της πρότασης:

* Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης

* Ψήφισμα του Περιφερειακού Ένωσης Δημων Αν. Μακεδονίας – Θράκης

* Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης

* Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης

* Ψήφισμα του Συλλόγου Σαμοθρακιτών Νομού Έβρου «Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»

* Ψήφισμα της Πανσαμοθρακικής Εστίας Αθηνών «Η ΠΤΕΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»

* Ψήφισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαμοθρακιτών Στουτγκάρδης

* Ψήφισμα της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος

* Ψήφισμα του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας “Το Σπίτι της Αντουανέττας”

Και, τέλος, δήλωση της κορυφαίας μουσικο-συνθέτιδος Ζωής Τηγανούρια, καταγόμενης από τη Σαμοθράκη, υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ερώτησε τον αρμόδιο υπουργό εάν σκοπεύει να προωθήσει την ιδέα να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε άμεσα, είτε μέσω από κάποιον από τους οργανισμούς της, την Νίκη της Σαμοθράκης ως σύμβολο της νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών, αρχών και αξιών απέναντι σε κάθε αναχρονιστική, ολοκληρωτική και σκοτεινή ιδεοληψία, που κατά καιρούς επιχειρεί να διεισδύσει στην Ευρώπη και να χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο έστω της ελληνογαλλικής φιλίας;

Τι άλλα μέτρα ενδεχομένως σκέφτεται να πάρει για να προωθηθεί το πολιτιστικό μας προϊόν, ειδικά στην Σαμοθράκη και τον Έβρο, όπου η πολιτιστική κληρονομιά μας έχει πολλές αναξιοποίητες προοπτικές;

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε πως  εντυπωσιάζεται από τον πλούτο της Ελληνικής κληρονομιάς και πως πιστεύει ότι αυτή προσφέρει προοπτικές, τοποθετούμενος κατά βάση θετικά, με ορισμένες επιφυλάξεις, ως προς την διερεύνηση του αιτήματος του Βουλευτή και των Θρακών.

Στην δευτερολογία του ο κ. Δημοσχενάκης επεσήμανε πως όλοι μαζί οι φορείς του Έβρου και της Θράκης είναι στη διάθεση του Υπουργείου “για να κινηθούμε συντονισμένα και υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τον σκοπό αυτό”.

Εκτίμησε δε πως μια εκτενέστερη ανάμιξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ειδικά σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια της Παιδείας, των Εξωτερικών και του Τουρισμού, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας αποτελεσματικότερης προσέγγισης της αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προς το συμφέρον του έθνους και της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ

Για την ιστορία, η Νίκη της Σαμοθράκης είναι μαρμάρινο γλυπτό άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, και παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη. Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρουαπό το 1884. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης. Οι άλλες δύο εκτίθενται η μεν πρώτη, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο και το βρήκαν Αυστριακοί αρχαιολόγοι, στο μουσείο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης και η δεύτερη, που βρέθηκε από την αμερικανική αποστολή του Karl Lehmann και της Phyllis Williams-Lehmann το 1949, στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης. Ο Lehmann και η σύζυγός του βρήκαν αργότερα (το 1950) σε ανασκαφές και τμήματα του δεξιού χεριού του αγάλματος. Λίγους μήνες μετά το ίδιο ζευγάρι αρχαιολόγων εντόπισε και δάχτυλα του δεξιού χεριού της ίδιας Νίκης στο προαναφερόμενο αυστριακό μουσείο, που τα είχε ακαταχώρητα και δεν γνώριζε ότι ανήκαν σε εκείνην. Η δεξιά παλάμη της ανασυστάθηκε αποκαλύπτοντας ότι δεν κρατούσε σάλπιγγα όπως πολλοί πίστευαν μέχρι τότε και εκτίθεται επίσης στο Λούβρο, σε χωριστή βιτρίνα κοντά στο άγαλμα.

 

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε