Απεβίωσε ο Αλέν Ντεκό, Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός

Ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος και ακαδημαϊκός Αλέν Ντεκό, το «πρόσωπο και η φωνή της ιστορίας», πέθανε σήμερα στο Νοσοκομείο Πομπιντού του Παρισιού σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε η σύζυγός του, Μισελίν Πελετιέ-Ντεκό.

Ο Ντεκό εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1979 και ήταν υπουργός Γαλλοφωνίας μεταξύ 1998-91, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν. Έγραψε περισσότερα από 60 ιστορικά βιβλία και βιογραφίες, ενώ από τη δεκαετία του 1950 δημιούργησε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την ιστορία.

Η αρχή έγινε το 1951 με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Το Βήμα της Ιστορίας» η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 1997. Το 1956 πέρασε στην τηλεόραση με την εκπομπή «Η κάμερα εξερευνεί τους καιρούς», η οποία συνεχίστηκε επί μια δεκαετία.

Από το 1969 μέχρι το 1987 παρουσίαζε διαδοχικά, κάθε μήνα, τρεις ωριαίες εκπομπές ιστορικού περιεχομένου.

Ο Αλέν Ντεκό γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1935 στη Λιλ. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας στη Σορβόνη, χωρίς όμως να πάρει πτυχίο. Το 1960 ίδρυσε την ιστορική επιθεώρηση Histoire pour tous και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Μεταξύ άλλων, έγραψε τη βιογραφία του Βίκτωρος Ουγκό ενώ ήταν και μεγάλος θαυμαστής του Αλεξάνδρου Δουμά και του Σασά Γκιτρί, του οποίου υπήρξε προσωπικός φίλος.

Ο Ντεκό είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

dek_b2