Το γονίδιο πίσω απ’τον επιθετικό καρκίνο δέρματος

Βέλγοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο μελάνωμα, τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος. Η ανακάλυψη θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας του κακοήθους μελανώματος.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Λουβέν, καθώς και του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας της Φλάνδρας, με επικεφαλής τους καθηγητές Ζαν-Κριστόφ Μαρίν και Πίτερ Μέσταγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature“.

Το γονίδιο λέγεται SAMSSON και δεν ανήκει ανάμεσα σε αυτά που θεωρούνται ζωτικά, επειδή κωδικοποιούν πρωτεϊνες. Είναι ενεργό όμως σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων μελανώματος σε ασθενείς, όπως έδειξε η ανάλυση των κλινικών δειγμάτων. Αντίθετα, δεν υπάρχει καθόλου στα φυσιολογικά κύτταρα που παράγουν μελανίνη.

Όταν οι επιστήμονες αδρανοποίησαν την «έκφραση» του γονιδίου σε καλλιέργειες δερματικών καρκινικών κυττάρων, τα τελευταία πέθαναν μαζικά. Το «μπλοκάρισμα» του SAMMSON μείωσε δραστικά την ανάπτυξη του μελανώματος.image

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εν λόγω γονίδιο θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για μια στοχευμένη θεραπεία του μελανώματος στο μέλλον, χωρίς μάλιστα να τίθενται σε κίνδυνο τα υγιή κύτταρα του ασθενούς.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες, ώστε οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται καθοριστικά στο κακόηθες μελάνωμα. Επειδή μάλιστα το SAMSSON δεν εμφανίζεται στην περίπτωση του καλοήθους μελανώματος, η ανίχνευσή του μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη-κλειδί για την πρόγγνωση της εξέλιξης της νόσου.