Προσφυγικός καταυλισμός με τον φωτογραφικό φακό της ΡΗΡ

* ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την Panhellenic Post

> Φωτο-ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Σχόλια: Ο καταυλισμός με σκηνές για τους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στο χώρο του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου του χωριού Κατσικάς Ιωαννίνων δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και της 8ης Ταξιαρχίας Ηπείρου και των μονάδων Υγειονομικού και Μηχανικού που διαμόρφωσαν κατάλληλα τον υπάρχοντα χώρο υποδοχής για τις κατάλληλες υποδομές στέγασης, σίτισης και ασφάλειας. Υγειονομική κάλυψη επίσης παρείχε το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και το ΕΚΑΒ. Συνολικά  σήμερα φιλοξενούνται περίπου 1300 πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και ανθρωπιστική κρίση (Συρία, Ιράκ κ.ά.)

                Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές, υγειονομικές και αστυνομικές αρχές προσπαθούν σταθερά να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής και σίτισης  των προσφύγων, εκφράζοντας έτσι και τα ευγενή ανθρωπιστικά αισθήματα του ηπειρωτικού λαού που συμπονά και εκφράζει την αλληλεγγύη του σε μικρούς και μεγάλους πρόσφυγες που πήραν το δρόμο του ξεριζωμού αναγκασμένοι από τις συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατούν στις πατρίδες τους.

                Μετά από την καταγραφή που έγινε για τις ανάγκες που υπάρχουν στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων και στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας-συνεργασίας Δήμου Ιωαννιτών και εθελοντικών οργανώσεων, διαμορφώθηκε η λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες. Η συγκέντρωση γίνεται στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας καθημερινά. Εκεί – όπως έκανε γνωστό ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας – με τη βοήθεια εθελοντών παραλαμβάνονται τα προσφερόμενα είδη, ταξινομούνται και προωθούνται στον καταυλισμό.

1 (17)

Καταυλισμός προσφύγων σε σκηνές στο χωριό Κατσικάς Ιωαννίνων

2 (12)

Προσφυγόπουλο ατενίζει το γκρίζο μέλλον της ζωής του μέσα από τη σκηνή

3 (8)

Ερευνώντας έναν αφιλόξενο κόσμο ενώ η μητέρα αναπαύεται…4 (9)Η σκηνή του ιατρείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον καταυλισμό προσφύγων στην Κατσικά.

7 (1)

Σε έξοδο προς τον Κατσικά Ιωαννίνων οδεύουν οι πρόσφυγες

5 (6)

Το στρατιωτικό τζιπ του Υγειονομικού της 8ης Ταξιαρχίας Ηπείρου συνδράμει στην ανθρωπιστική αποστολή

6 (4)

Εκσκαφέας του Μηχανικού της 8ης Ταξιαρχίας Ηπείρου σε ώρα εργασίας

9 (2)

Ο Δήμος Ιωαννιτών βοηθά με μηχανήματα εκσκαφής για τη διαμόρφωση του χώρου του παλιού αεροδρομίου

8 (6)

Έκκληση για βοήθεια από μικρό πρόσφυγα

10 (4)

Το ΕΚΑΒ εξασφαλίζει τις καλές συνθήκες υγιεινής στους πρόσφυγε

11 (1)

Ομαδική έξοδος προσφύγων πέρα από τα συρματοπλέγματα του καταυλισμού