Αυστραλοί πολιτικοί «ξιφομάχησαν» για “περισσότερους Έλληνες στο Σίδνεϊ»!

Τη δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Κοινοβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας για την 25η Μαρτίου, την περασμένη Πέμπτη, αξιοποίησαν οι πολιτικοί ηγέτες της Πολιτείας προκειμένου να «αναμετρηθούν» για τις ταξιδιωτικές τους προτιμήσεις στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να ήταν μία από τις λίγες προξενικές δεξιώσεις όπου βρέθηκαν μαζί ο πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.

sydney1

Οι νυν ηγέτες, Mike Baird, πρωθυπουργός, και Luke Foley, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Πολιτείας, έδωσαν το παρών, προσδίδοντας αίγλη και κύρος στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν πολλοί υπουργοί, βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, διπλωματικοί εκπρόσωποι άλλων χωρών και παράγοντες της ομογένειας και της ευρύτερης κοινωνίας.

Ο κ. Baird, αφού εξήρε την προσφορά τον Ελλήνων στην ανάπτυξη και ευημερία της Αυστραλίας, επικαλέσθηκε τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στη Νέα Νότια Ουαλία ζουν 30.000 ελλαδογεννημένοι κάτοικοι.

«Η Μελβούρνη έχει τα πρωτεία. Καλώ σε κοινό μέτωπο την αντιπολίτευση για να ανατρέψουμε αυτό το δεδομένο και να φέρουμε περισσότερους Έλληνες στο Σίδνεϊ» είπε χαριτολογώντας.

Αφού συνεχάρη τους παρισταμένους για την 25η Μαρτίου, είπε ότι η 24η Μαρτίου είναι η επέτειος που «έχασα την ανεξαρτησία μου – είναι η επέτειος του γάμου μου».

Με την ευκαιρία, θυμήθηκε τα εξής: «Απογοήτευσα την σύζυγό μου, όταν είχαμε πάει στην Κρήτη και τής υποσχέθηκα να πάμε και στη Σαντορίνη. Μπέρδεψα, όμως, τις ώρες, με αποτέλεσμα να… χάσουμε το πλοίο. Μπορείτε να φαντασθείτε πώς είναι να ζεις με την γυναίκα σου 15 χρόνια, έχοντας στερήσει από εκείνην, την δυνατότητα να πάει στην Σαντορίνη. Η καλή είδηση είναι ότι θα την πάω εκεί».

Προσερχόμενος στο βήμα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Luke Foley, άδραξε την ευκαιρία και παρότρυνε τον πρέμιερ: «Mike, εγώ δεν έχασα το πλοίο για τη Σαντορίνη. Να πας, είναι εξαιρετικό νησί». Στη συνέχεια, όπως έχει κάνει και σε πολλές άλλες περιστάσεις, μίλησε για το ταξίδι του στην Ήπειρο και την «κουμπαριά» του εκεί με οικογένεια Ελληνοαυστραλών.

Ο κ. Foley, γνωστός ο ίδιος για τα θρησκευτικά του αισθήματα, ήταν ιδιαιτέρως θερμός προς τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτη Απόστολο Τριφύλλη: «Να μεταφέρετε στον σεβασμιότατο κ. Στυλιανό, τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την άνω των 40 ετών υπηρεσία και προσφορά του».

Επίσης, έκανε λογοπαίγνιο, με τη γιορτή των Ιρλανδών που ήταν εκείνη την ημέρα (17 Μαρτίου, του Αγίου Πατρικίου), λέγοντας ότι, όντας ο ίδιος ιρλανδικής καταγωγής, θα έπρεπε να βρίσκεται… αλλού.

Εξάλλου, ο επικείμενος ερχομός της Εθνικής Ελλάδας στην Αυστραλία αποτέλεσε άλλο σημείο των ομιλιών και των δύο αρχηγών, με έμφαση σε έναν ακόμη Ελληνοαυστραλό που διαπρέπει, τον Άγγελο Ποστέκογλου.

Αμφότεροι συνεχάρησαν τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας Δρ. Σταύρο Κυρίμη, που διοργάνωσε τη δεξίωση μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να μην συμπέσει με την Μεγάλη Εβδομάδα των δυτικών, χριστιανικών δογμάτων.

Ο Δρ. Κυρίμης, που ήταν ο τρίτος και τελευταίος ομιλητής, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η μεγαλύτερη προσφορά των Ελλήνων στην Αυστραλία και όλο τον κόσμο δεν είναι η γαστρονομία, αλλά το δημοκρατικό πολίτευμα. Ηδεξίωση φιλοξενήθηκε στο Κοινοβούλιο Ν.Ν. Ουαλίας, που είναι και το αρχαιότερο της Αυστραλίας, όπως επισήμανε. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην επέτειο των ενενήντα χρόνων του Προξενείου Σίδνεϊ, με επαγγελματία διπλωμάτη, που εορτάζεται φέτος.

Την παρουσίαση-συντονισμό της εκδήλωσης είχαν επωμισθεί ο ραββίνος Dr David Slavin, και ο γεννημένος στην Αλεξάνδρεια, Amir Salem. Η επιλογή τους έγινε για να καταδειχθούν οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Ελλήνων, αλλά και μεταξύ Αιγυπτίων και Ελλήνων.

πηγή:neoskosmos.com