Κι άλλος βουλευτής στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ονομασίας “Μακεδονία” για τα Σκόπια

Αθήνα. Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να βάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, πριν ακόμα κοπάσει η κρίση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για την ονομασία των Σκοπίων.

Ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ονομασίας είπε ότι πρέπει να λυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι δεν θα έλεγε όχι και όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα απέρριπτε το σκέτο Μακεδονία, απάντησε: «Εγώ προσωπικά όχι».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις εκ μέρους των ΑΝΕΛ, για το θέμα αυτό και την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει σημείωσε: «Μπορεί οι ΑΝΕΛ να πιέζονται από άλλα σχήματα».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ

Την ενόχληση που προκάλεσαν στο Μαξίμου οι δηλώσεις του για την ονομασία των Σκοπίων επιχειρεί να εκτονώσει ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας με διευκρινιστική του ανακοίνωση.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση πέραν της επίθεσης στα ΜΜΕ («μιντιακά φερέφωνα») και τη ΝΔ («σύγχρονη και συνάμα τραγική Ηρωδιάδα»), ο κ. Μπαλαούρας δηλώνει: «αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγμα… ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει είμαι απόγονος του Μεγαλέξανδρου..»

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν νωρίτερα ότι «δεν δημιουργείται θέμα με τους ΑΝΕΛ, ο ίδιος ο Μπαλαούρας δημιουργεί πρόβλημα στον εαυτό του.»

Ερωτήματα για ενδεχόμενη αλλαγή εθνικής στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ άφησαν από την πλευρά τους στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις νέες δηλώσεις στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Μπαλαούρα
Αναλυτικά, η δήλωσή Μπαλαούρα:

«Η ΝΔ, μια σύγχρονη και συνάμα τραγική Ηρωδιάδα, σε συγχορδία με τα μιντιακά της φερέφωνα, μη έχοντας κάτι να πει και να προτείνει για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, βρήκε ευκαιρία να ξεσαλώσει με αφορμή συνέντευξη μου στο ρ/σ “Παραπολιτικά”. Απομονώνοντας και κόβοντας φράσεις, νόμισαν ότι βρήκαν έδαφος για να κτυπήσουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με την οποία συμφωνώ απολύτως, είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ακολουθούν τα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξής μου:

1. “Πρέπει να υπάρξει λύση. Λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν λόγω πιέσεων από κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα. Και το έχουμε και αυτό κληρονομήσει…”

2. “Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για όνομα Βόρεια Μακεδονία όπως και για το Σλαβομακεδονία. Δηλαδή ένας γεωγραφικός ή εθνικός.. .. προσδιορισμός.

3. Σε ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου αν απορρίπτω το όνομα Μακεδονία απάντησα: “Εγώ προσωπικά όχι.. Πρέπει βέβαια και από την άλλη πλευρά να υπάρξουν κινήσεις τακτοποίησης κάποιων πραγμάτων που δεν τα τακτοποιούν, ίσα-ίσα τα οξύνουν. Αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγμα… ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει είμαι απόγονος του Μεγαλέξανδρου.. Έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια τώρα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση τότε του Κων/νου Μητσοτάκη υπέκυψε και άλλες κυβερνήσεις δεν το είχαν προχωρήσει. Θυμάμαι την πρόταση Πινέιρο η οποία ήταν πάρα πολύ καλή..”

Είναι προτιμότερο για τη ΝΔ να προσπαθήσει να ψελλίσει, έστω και γλίσχρες απαντήσεις για την αυριανή συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, στις οποίες διέπρεψε ως κυβέρνηση.»

Πηγή:skai.gr