Στην …απομόνωση έβαλε τον Ερντογάν ο Μπαράκ Ομπάμα!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα απέρριψε το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού, έξω από την Ουάσιγκτον, που χρηματοδότησε με 100 εκατομμύρια δολάρια η τουρκική κυβέρνηση.

Επίσης, ο Αμερικανός ηγέτης δεν σχεδιάζει να έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, και ο Λευκός Οίκος εισηγήθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν. Οι πληροφορίες περιέχονται σε κείμενο της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι η συμπεριφορά της Αμερικής απέναντι στον κ. Ερντογάν θα είναι πολύ διαφορετική αυτή τη φορά, από την επίσκεψη του Μαίου του 2013, όταν ο κ. Ομπάμα θεωρούσε τον (τότε) πρωθυπουργό της Τουρκίας ως ένα εκ των πλέον στενών συμμάχων και φίλων του.

Τότε είχε παραθέσει και δείπνο για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε απαιτήσει από τον κ. Ομπάμα να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, μία πρόταση που απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον. Από τότε οι σχέσεις τους πήραν την κατιούσα… Ο κ. Ερντογάν φτάνει αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και θα γίνει δεκτός, μαζί με άλλους 50 ηγέτες, στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Ομπάμα θα έχει διμερή συνάντηση μόνο με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρνητική απάντηση του κ. Ομπάμα τόσο για διμερή συνάντηση, όσο και για να παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε ακυρώσει ή αλλάξει το πρόγραμμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες η ψυχρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται σε διάφορα προβλήματα που δημιουργεί ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ και σε άλλους δυτικούς συμμάχους.

Επίσης, οι Αμερικανοί είναι ενοχλημένοι από τη στυγνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και της Ελευθερίας του Τύπου και από την συμπεριφορά έναντι των Κούρδων της Συρίας που είναι οι πλέον σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

Το ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ

Το επιτελείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζονταν  για μια κατ΄ιδίαν συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια μιας επικείμενης επίσκεψης στις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Χθες Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, πως ο Ομπάμα απέρριψε μια πρόταση να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν. Το επιτελείο του Τούρκου προέδρου ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες περί ακύρωσης της συνάντησης. Ξένοι ηγέτες, περιλαμβανομένου και του Ερντογάν, αναμένεται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS), που πρόκειται να διεξαχθεί στις ΗΠΑ από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου. “Βέβαια, στο πλαίσιο τέτοιων συνόδων κορυφής υπάρχει χώρος για διμερείς συναντήσεις. Θα υπάρξει μια συνάντηση την οποία ζητήσαμε, καθώς και οι συναντήσεις που μας έχουν ζητηθεί. Τώρα εργαζόμαστε για [να βρούμε] τρόπους να διεξαχθεί διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα”, δήλωσε ο Καλίν.

Πηγή: mignatiou