Mια “Καρυάτιδα” στην Αδελαΐδα – Τα νέα της Ομογένειας της Νότιας Αυστραλίας

Το Adelaide Festival Centre θα φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες 15 εκμαγεία του Παρθενώνα καθώς και ένα αντίγραφο Καρυάτιδας, ύψους 2 μέτρων και βάρους 450 κιλών, με πρωτοβουλία του ομογενειακού μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών (Foundation for Hellenic Studies), που εδρεύει στην Αδελαΐδα.

Το ίδρυμα, το οποίο ξεκίνησε πριν δύο χρόνια την εκστρατεία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ονομασία #ReturnTheMarbles (Επιστρέψτε Τα Γλυπτά), έχει ως απώτερο στόχο να ενημερώσει, αλλά και να διαδώσει το μήνυμα διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο.

tmaios5a

Μετά από πολύμηνες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την πολιτειακή κυβέρνηση Νότιας Αυστραλίας, το Foundation for Hellenic Studies κατόρθωσε να εξασφαλίσει, για πρώτη φορά στα αυστραλιανά χρονικά -και, μάλιστα, με έξοδα που επιβαρύνουν το ίδιο το ίδρυμα- τη μεταφορά και έκθεση των εκμαγείων στον μεγαλύτερο πολυχώρο πολιτισμού και τεχνών της Πολιτείας μας, το Adelaide Festival Centre, στο πλαίσιο του Festival of Arts, που ξεκίνησε στην Αδελαΐδα τον Φεβρουάριο 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Πατσούρη, εκ των διευθυντών του ιδρύματος, η επίσημη έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 και πρόκειται να έχει διάρκεια 100 ημερών.

Η συμβολική αυτή ενέργεια, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την ελληνική και πολιτειακή κυβέρνηση, έχει σκοπό να παρουσιάσει στους χιλιάδες επισκέπτες, που κάθε χρόνο περνούν τις πόρτες του Adelaide Festival Centre (Έλληνες και μη), το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, επιδεικνύοντας την ιστορική και πολιτισμική αξία των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Ελληνική Κοινότητα Σίδνεϊ για να φιλοξενηθούν τα εκμαγεία και εκεί, μετά το πέρας της έκθεσης στην Αδελαΐδα, ενώ το ίδρυμά μας είναι ανοιχτό σε προτάσεις και από άλλες Πολιτείες της Αυστραλίας» είπε ο κ. Πατσούρης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Νότιας Αυστραλίας, θέλοντας με τη σειρά της να στηρίξει την αξιέπαινη προσπάθεια του Foundation for Hellenic Studies, ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολιτείας και του ελληνισμού της Αδελαΐδας, η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων καθώς και η καθιερωμένη παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, θα γίνει συμβολικά στο ίδιο σημείο όπου φιλοξενούνται τα εκμαγεία του Παρθενώνα.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών, θα συγκεντρωθούν στο μνημείο Cross of Sacrifice (King William Street, Pennington Gardens), για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών των ελληνικών σχολείων της κάθε Ενορίας, η οποία θα ξεκινήσει από το Πολεμικό Μνημείο και θα καταλήξει στο Adelaide Festival Centre.

Μετά την άφιξη των μαθητών στο προαύλιο του πολυχώρου, θα γίνει η καθιερωμένη γιορτή με τραγούδια και ποιήματα που υμνούν τον ηρωισμό των πεσόντων του 1821, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν ταυτόχρονα να επισκέπτονται την έκθεση και να θαυμάσουν τα εκμαγεία.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ FESTIVAL ΗELLENIKA 

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, η εικαστική Έκθεση υπό τον τίτλο «Ελληνικοί Σύνδεσμοι», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Festival Hellenika, με την υποστήριξη του Δήμου West Torrens.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο δήμαρχος West Torrens, κ. John Trainer, ο οποίος, στην εναρκτήρια ομιλία του, δήλωσε ενθουσιασμένος από την ποιότητα των έργων και την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.

Η Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου West Torrens, παρουσιάζει τα έργα -πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά- τεσσάρων βραβευμένων καλλιτεχνών ελληνικής καταγωγής, οι οποίες επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική φυσική ομορφιά και να μεταδώσουν την αγάπη και το πάθος τους για την πατρίδα τους.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για το Festival Hellenika και την παροικία μας, γενικότερα, να φιλοξενεί τα έργα των ταλαντούχων αυτών καλλιτεχνών, που μέσα από τις δημιουργίες τους έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν την ελληνική τους ταυτότητα, παρουσιάζοντας έργα υψηλής ποιότητας που ξεχειλίζουν αγάπη και θαυμασμό για την πατρίδα τους», δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» η συντονίστρια της εκδήλωσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα Ν.Α. (Festival Hellenika), κ. Σαμπίνα Κελακιού.

ΠΑΡΡΟΔΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ»

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε την περασμένη Κυριακή, 20 Μαρτίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Παρροδιακή Ένωση, με αφορμή τον εορτασμό για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου (7 Μαρτίου 1948), στην αίθουσα «Κολοσσός».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τα μέλη της Ένωσης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία, κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου Γούρα, του πολιτειακού Θησαυροφύλακα, Τομ Κουτσαντώνη, και του υποψήφιου βουλευτή του Εργατικού Κόμματος για την ομοσπονδιακή έδρα Hindmarsh, κ. Στηβ Γεωργανά.

«Η επέτειος και ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου είναι για εμάς τους Δωδεκανήσιους ιερή ημέρα γιατί την εν λόγω ημέρα το έτος 1948 επισημοποιήθηκε η πολυπόθητη ένωση της ιδιαίτερης μας πατρίδας με την μητέρα Ελλάδα μετά από αιματηρούς εθνικούς αγώνες, οι οποίοι διήρκησαν αιώνες.

«Όπως οι ανά τον κόσμο απόδημοι Δωδεκανήσιοι, έτσι και εμείς τιμήσαμε με εξαιρετική συγκίνηση την σημερινή ημέρα» δήλωσε στο Νέο Κόσμο ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ιωάννης Γιωργατζής.

ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ 

Πληθώρα πιστών συγκεντρώθηκε την Κυριακή, 20 Μαρτίου, στην 32η έκθεση ορθόδοξου βιβλίου και βυζαντινών εικόνων, που διοργάνωσε η ενορία του Προφήτη Ηλία Νόργουντ μετά τη λειτουργία και την περιφορά των χριστιανικών εικόνων με αφορμή τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.