Ανήκει η Ελλάδα στην Δύση; Εκδήλωση με το θέμα αυτό στο Hellenic American Union

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής& Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδώνκαι ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας ΗΚαθημερινή, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, στις 18:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος,Πρόεδρος του HellenicAmericanUniversity. Εισαγωγικές παρατηρήσεις θα κάνει ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος,Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση με το HellenicAmericanCollege / HellenicAmericanUniversity και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Από την εποχή της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων Συνταγμάτων, οι Έλληνες έθεσαν ως στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού τους την πολιτιστική τους καταγωγή από την Αρχαία Ελλάδα -που αποτελεί και βάση του δυτικού πολιτισμού- και την σχέση τους με την Δύση. Όλα σχεδόν τα προεπαναστατικά συντάγματα και οι μετεπαναστατικοί θεσμοί είχαν προσανατολισμό στα διδάγματα του Διαφωτισμού για την ελευθερία και το κεκτημένο της δημοκρατίας δυτικού τύπου, όπως διαμορφώθηκε με την Γαλλική Επανάσταση. Γεννιέται όμως το ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία είναι μια δυτικού τύπου κοινωνία κι αν το ελληνικό κράτος λειτούργησε και λειτουργεί όπως τα γνωστά κράτη δυτικού τύπου. Το ερώτημα αυτό θέτει και η ίδια η Δύση για εμάς όχι μόνο με όρους οικονομικούς (Grexit), αλλά και με όρους πολιτιστικούς (SamuelP. Huntington, Theclashofcivilizationsandtheremakingofworldorder, 1996). Πολλοί ευρωσκεπτικιστές και αντιδυτικοί επικαλούνται την ιδιοπροσωπία των Ελλήνων, ενός φαντασιακά εκλεκτού λαού, για να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση ή οπισθοδρόμηση στην προ της Επανάστασης του 1821εποχή. Ανήκει, λοιπόν, η Ελλάδα στην Δύση;Και τι θα πει Δύση; Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωατλαντική Συμμαχία, κοινωνία πολιτών, ελευθερία και σεβασμός στην ανθρώπινη αξία;

Το HellenicAmericanUniversityσε συνεργασία με το HellenicAmericanCollegeδιοργανώνει απότις 23-25 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ελλάδα τοΔιεθνέςΣυνέδριο“EuropeinDiscourse: Identity, Diversity, Borders”,Ηεσπερίδα της 4ηςΑπριλίου, καθώς και οι υπόλοιπες της σειράς, εντάσσονται στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις.

Το HellenicAmericanUniversityσε συνεργασία με το HellenicAmericanCollegeδιοργανώνει απότις 23-25 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ελλάδα τοΔιεθνέςΣυνέδριο“EuropeinDiscourse: Identity, Diversity, Borders”,Ηεσπερίδα της 4ηςΑπριλίου, καθώς και οι υπόλοιπες της σειράς, εντάσσονται στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις.

 

 

Ημερομηνία εκδήλωσης

 

 

Δευτέρα4 Απριλίου 2016,18:00

 

 

Διεύθυνση

 

ΘέατροΕλληνοαμερικανικής Ένωσης(Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)

 

 

 

Είσοδος – Προεγγραφές

 

 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Ηλεκτρονικές προεγγραφέςμέσω eventbrite

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Πληροφορίες

 

 

http://dialog.haec.gr/

 

Hellenic American College: 210 3680950, www.haec.grevents@haec.gr

ΔιεύθυνσηΠολιτιστικώνΕλληνοαμερικανικήςΈνωσης (2103680052) www.hau.gr/cultureculture@hau.gr