Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ για το ζήτημα της αξιολόγησης

Αθήνα

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών έχουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους για το ζήτημα της αξιολόγησης, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, κι ενώ ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο αρχίζει τη Δευτέρα.

Όπως μετέδωσε το Mega, το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε 35′ τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τόσο για το προσφυγικό, όσο και για το θέμα της αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει το συντομότερο, στη βάσει των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα και όσων θεμάτων έχουν «κλείσει» στη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός του Απριλίου.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.

Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Newsroom ΔΟΛ