Ο Εορτασμός της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στη Ντόχα του Κατάρ

Ντόχα. Ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Kατάρ κ. Ιωάννης Μεταξάς διοργάνωσε μια εκδήλωση – πρότυπο για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου στη Ντόχα, με την συνεργασία των ικανών στελεχών της Πρεσβείας μας. Σεμνή και φροντισμένη στις λεπτομέριές της παρουσίαζε μια Ελλάδα λαμπερή και πανέμορφη. Και όχι μόνο γιατί στις 2 γιγαντοοθόνες προβάλλονταν χαρακτηριστικά ελληνικά τοπία, που γέμιζαν φώς την ψυχή των Ελλήνων και Ξένων προσκεκλημένων, αλλά και γιατί «επιβάλλονταν» από το διοργανωτή της ένας σεβασμός στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες ενός λαού, που αντιμετωπίζει με σθένος τις δυσκολίες του.

Ο Πρέσβυς κ. Ι. Μεταξάς ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του: « Ο εορτασμός για την 25η Μαρτίου αναφέρεται στην έναρξη του Αγώνος των Ελλήνων για την ανεξαρτησία του το 1821. Αργότερα το 1830, αναγνωρίστηκε διεθνώς και η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.

Έτσι εμείς εορτάζουμε φέτος την 195η επέτειο από τη έναρξη του αγώνος των Ελλήνων για την απελευθέρωση του και την 186η επέτειο από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας μας.

DSC_0999

* Ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κατάρ κ. Ιωάννης Μεταξάς

Όπως, όμως, όλοι γνωρίζετε η ιστορία της Ελλάδος δεν ξεκινά το 1821, αλλά από την αρχαιότητα προσμετρώντας μια ιστορία τουλάχιστον 4.500 χρόνων.

Στη διάρκεια των δυο τελευταίων αιώνων, η Ελλάδα και οι Έλληνες συνέχισαν να διατηρούν και να αναπτύσσουν στενές σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς του αραβικού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Kατάρ και οι δυο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις, που συνεχίζονται αρμονικά εδώ και 43 χρόνια. Το 2007 οι δυο χώρες έθεσαν σε λειτουργία και τις Πρεσβείες τους στην Αθήνα και την Ντόχα.

Σήμερα οι σχέσεις των δυο χωρών είναι εξαιρετικές και συνεχίζουν να αναπτύσσονται αρμονικά. Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου, να αναφερθώ σε κάποιες κορυφαίες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που επιτυχημένα δραστηριοποιούνται στο Kατάρ. Εργάζονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου για το 2022 καθώς και του Εθνικού Οράματος του Kατάρ για το 2030. Είναι σίγουρο ότι αυτοί οι σημαντικοί στόχοι του Κατάρ θα επιτύχουν στην υλοποίησή τους, κάτω από τη σοφή ηγεσία της Αυτής Μεγαλειότητος του Εμίρη, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

DSC_1026

* Η κοπή της εθιμοτυπικής τούρτας με τις σημαίες της Ελλάδος και του Κατάρ. Από αριστερά: Ο Δ/ντής της Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ του Κατάρ Πρέσβυς κ. Ibrahim Fakhro, ο Υπουργός Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Στατιστικών κ. Dr. Saleh bin Mohamed Salem Al Nabit, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κατάρ κ. Ιωαννης Μεταξάς, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ και π. Πρέσβυς του Κατάρ στην Ελλάδα κ. Sultan bin Saad Al Muraikhi, ο Πρέσβυς της Ιορδανίας κ. Zahi Mohammad Al Samadi, ο Πρέσβυς της Ρωσίας κ. Vladimir Ivanovic, ο Πρέσβυς του Σουδάν κ. Yasser Khalaf Allah Khadir.

Σήμερα περισσότεροι από 2000 Έλληνες ζούν και εργάζονται στο Κατάρ. Επίσης είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε μια σταθερά αυξανόμενη επενδυτική κίνηση στον εμπορικό τομέα, που πραγματοποιείται μεταξύ των δυο χωρών και αποτελεί-αν και σε ένα μέτριο επίπεδο – σημαντική απόδειξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης τους.

Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πολίτες του Κατάρ επισκέπτονται την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Είναι δε όλοι τους ευπρόσδεκτοι.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την Quatar Airways για τις απευθείας πτήσεις Ντόχα – Κατάρ. Η σύνδεση αυτή συνέβαλε στην ανάπτυξη των εξαιρετικών σχέσεων, που ήδη έχουν διανύσει μια δεκαετία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και στο μέλλον οι σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Ελλάδος θα συνεχίσουν στην ίδια γραμμή ανάπτυξης, γιατί είναι θεμελιωμένες σε σταθερές βάσεις παραδοσιακής φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Όλοι γνωρίζουμε καλά και επαινούμε ιδιαίτερα το συνεχές ενδιαφέρον του Πατέρα Εμίρη της Αυτού Μεγαλειότητος Sheikh Hamad bin Khalifah Al Thani, για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Kατάρ και Ελλάδος. Μια πολιτική που συνεχίζει η Αυτού Μεγαλειότης Εμίρης Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani και είμαστε ευγνώμονες.

Από την δική μας πλευρά η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για την συνεργασία της με όλους τους εταίρους της, τιμώντας τις υποχρεώσεις μας ώστε να επαναφέρουμε τη χώρα μας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτό τον αγώνα το Kατάρ μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο κλειδί αυξάνοντας την αμφίδρομη εμπορική κίνηση, επενδύοντας περισσότερο στην Ελλάδα, απασχολώντας περισσότερες Ελληνικές εταιρείες και την πολύτιμη γνώση τους στου διάφορους προγραμματισμούς του.

Είμαι επίσης ευτυχής για τον εορτασμό της Francophony στην Ντόχα. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Francophony διοργανώνει στο Πολιτιστικό Χωριό «Katara» έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών με τίτλο «Ελλάδα και Ανατολή».

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, τις κατασκευαστικές εταιρείες CCC, Actor, Archirodon, J & P και Terna. Όλοι τους, όπως προανέφερα, έχουν ισχυρή παρουσία στο Kατάρ και διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας στον τομέα τους.

Επίσης το φιλόξενο ξενοδοχείο Intercontinental και το ευγενικό προσωπικό του για την βοήθειά τους στην οργάνωση της δεξίωσης…

Μετά το πέρας του χαιρετισμού κόπηκε εθιμοτυπικά η τούρτα με τις σημαίες της Ελλάδος και του Kατάρ από τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Κατάρ κ. Ιωάννη Μεταξά και τους επίσημους προσκεκλημένους του τους: Α.Ε. Sultan bin Saad Al Muraikhi – Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών του Kατάρ και π. Πρέσβυ του Κατάρ στην Αθήνα–, Α.Ε. Dr. Saleh bin Mohamed Salem Al Nabit – Υπουργό Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Στατιστικών –, Πρέσβυ Ibrahim Fakhro – Διευθυντή της Εθιμοτυπία τους ΥΠΕΞ του Kατάρ –, Πρέσβυ της Ιορδανίας Zahi Mohammad Al Samadi, Πρέσβυ της Ρωσίας Vladimir Ivanovic και Πρέσβυ του Σουδάν κ. Yasser Khalaf Allah Khadir.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους οι:

Πρέσβυς της Σουηδίας κ. Ewa Polano, Πρέσβυς της Κύπρου κ. Χαραλάμπους Παναγίδης, Πρέσβυς της Ουγγαρίας κ. Istav Elter, Πρέσβυς του Λιβάνου κ. Hassen Yousif Saad, Πρέσβυς της Ερυθραίας και Dean του διπλωματικού Σώματος κ. Ali Ibrahem Ahmad καθώς και πολλά επιφανή μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Κατάρ, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, όπως ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κατάρρων κύριος Μακάριος, το ζεύγος Καλλιτσάντση – Κουτσούκου, ο καθ. Ν. Μαρκάτος κ.α.