Δρόμο με ελληνική σήμανση απέκτησε η Νέα Υόρκη

Αθήνα. Η παγκόσμια πρωτεύουσα, κατά πολλούς, Νέα Υόρκη, όπου πάρα πολλοί ομογενείς ζουν και διαπρέπουν για δεκαετίες, απέκτησε σήμανση δρόμου της στα ελληνικά. Πρόκειται για την οδό «ΕθνικόςΚήρυξ – Νational Herald Way».

Τα αποκαλυπτήρια της σήμανσης, στον πυλώνα της οδού Con Edison στη συμβολή της 30ής Οδού και της 37ης Λεωφόρου στην Αστόρια -έξω από τα γραφεία της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας  «ΕθνικόςΚήρυξ»- έγιναν την περασμένη Πέμπτη. Πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με αφορμή και την 101η επέτειο από την ίδρυσητου «ΕΚ». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 1915.

Από την τελετή της μετανομασίας της Οδού «Εθνικός Κήρυξ - Herald Way». Ο εκδότης-Διευθυντής Αντώνης Διαματάρης με την πινακίδα του δρόμου.

Από την τελετή της μετανομασίας της Οδού «Εθνικός Κήρυξ – Herald Way». Διακρίνονται από αριστερά, οι: Λίτσα Διαματάρη, Ηρακλής Διαματάρης, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Αντώνης Η. Διαματάρης (με το πιστό αντίγραφο της πινακίδας το οποίο ο Δήμος της ΝΥ δώρισε στον εκδότη), Τζίμι Βαν Μπρέιμερ, Κώστας Κωνσταντινίδης.

Η σχετική απόφαση της ονοματοδοσίας ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης και επικυρώθηκε από τον δήμαρχο της πόλης, Bill de Blasio στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εγκρίθηκε, για πρώτη φορά η εγγραφή του ονόματος της οδού στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στο Κουίνς. Επίσης είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες, που ένας δρόμος της Νέας Υόρκης φέρει το όνομα ενός ιδρύματος του Ελληνισμού, όπως ο «ΕθνικόςΚήρυκας», ο οποίος πέρυσι γιόρτασε τα 100 χρόνια ανελλιπούς κυκλοφορίας.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ:

Απορίες, πάντως, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τόσο στην επέτειο των 100 χρόνων όσο και στην ονοματοδοσία του δρόμου, η διεύθυνση του Εθνικού Κήρυκα δεν βρήκε να πει δυο καλά λόγια για τους προκατόχους, εκδότες, τον Ευρυπίδη Κεχαγιά (1933-1939) τον Πωλ Δήμο (1939-1940) τον καθηγητή Βάσο Βλαβιανό (1940-1947)  και τον Μπάμπη Μαρκέτο (1974-1977). Ο Μαρκέτος, μάλιστα, ήταν ο εκδότης εκείνος ο οποίος κυριολεκτικά αναγέννησε τον Εθνικό Κήρυκα.  Τον ανέδειξε σε έπαλξη εθνικών αγώνων.

Η τριανταετία του Μπάμπη Μαρκέτου «ήταν η εποχή που στον Εθνικό Κήρυκα  άνθισε όχι  η υπερβολή, η φιγούρα ή ο αβασάνιστος ισχυρισμός, αλλά υπερίσχυσε  και άνθισε το επιχείρημα. Η ανάλυση των απόψεων. Η θεμελίωση των θέσεων που έπαιρνε με αταλάντευτη προσήλωση στην αντίληψη του ορθού, την αρετή ανιδιοτελών κινήτρων», όπως έγραφε στο περιοδικό «Κρίκος» του Λονδίνου (τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1978)  ο Παναγιώτης Μακριάς επί 15ετία πρώτος βοηθός του Μπάμπη Μαρκέτου και νυν εκδότης του περιοδικού «Εστιάτορ».

Μόνο στον ιδρυτή Πέτρο Τατάνη (1915-1933)  υπήρξε αναφορά στην 100η επέτειο της εφημερίδας. Ωστόσο ευρέως είναι θεμελιωμένη η πραγματικότητα πως δίχως την 30ετή όλως επιτυχημένη θητεία του Μπάμπη Μαρκέτου, ο Εθνικός Κήρυξ δεν θα κατίσχυε της παλαιότερης Ατλαντίδος, η οποία υποχρεώθηκε να διακόψει την έκδοσή της οριστικά το 1972 για να στρωθεί, έτσι, το πλούσιο τραπέζι που βρήκαν ο Τζιν Ρωσσίδης (1977-1978) και ο διευθυντής του Γιώργος Λεονάρδος, και στη συνέχεια ο τελευταίος από κοινού με τον Αντώνη Διαματάρη μέχρι το 1979 οπότε και ο Εθνικός Κήρυκας πέρασε στα δικά του χέρια.

Όσο επιτυχής στον εμπορικό τομέα μπορεί να κριθεί η μέχρι σήμερα θητεία του κ. Διαματάρη, άλλο τόσο είναι βέβαιο ότι η τιμή της ονοματοδοσίας της 30ης Οδού αντανακλά απευθείας στην Ομογένεια αλλά και στους προκατόχους εκδότες.

Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνει, άλλωστε,  και το επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τον αρχηγό της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΝΥ, κ. Jimmy Van Bramer για την ονομασία της οδού «Εθνικός Κήρυξ – Herald Way» όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει και ότι: «Επί έναν αιώνα, ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ είναι ο φάρος προοδευτικής δημοσιογραφίας…».

Ομοίως και ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Δημήτριος επεσήμανε ότι: «Έχουμε μια ιστορία που υπερβαίνει τα 100 χρόνια».

ΤΕΛΟΣ ΣΧΟΛΙΟΥ ΡΗΡ

Το επίσημο ανακοινωθέν

«Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελληνοαμερικανική και Κυπριακή-Αμερικανική Κοινότητα στην πόλη μας, καθώς επίσημα αλλάζουμε την ονομασία της 30ής Οδού ανάμεσα στην 37η και 38η Λεωφόρο στην Αστόρια, σε ‘Εθνικός Κήρυξ-National Herald Way’¨, αναφέρει το ανακοινωθέν. Και συνεχίζει:

«Είμαι περήφανος που εισηγήθηκα αυτή τη σπουδαία τιμητική διάκριση τιμώντας την προσφορά του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στη γειτονιά του σπιτιού μου στην Αστόρια και κάνοντας το ‘Εθνικός Κήρυξ – National Herald Way’ την πρώτο οδό στο Κουίνς με ελληνικά γράμματα.

Επί έναν αιώνα, ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ είναι ο φάρος προοδευτικής δημοσιογραφίας, βοηθώντας οικογένειες στην Κοινότητά μας που έχουν ανάγκη και συμβάλλοντας στα κοινωνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα τα οποία καθιστούν την Αστόρια μία από τις καλύτερες συνοικίες και γειτονιές στην πόλη μας».

Ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Κωνσταντινίδης είπε ότι «κατά τα περασμένα εκατό χρόνια ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ είναι ένα αφοσιωμένο μέσον ενημέρωσης στην ελληνική γλώσσα για τους Ελληνοαμερικανούς σε ολόκληρη τη χώρα. Η κάλυψη σε βάθος αμφοτέρων των εγχώριων θεμάτων, καθώς επίσης εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ειδήσεων που αφορούν και σχετίζονται με την Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος θεσμός για την Κοινότητά μας. Είμαστε υπερήφανοι που τιμούμε την αφοσίωση του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στην Κοινότητά μας με αυτή την ονοματοδοσία της οδού και ευχαριστώ τον δημοτικό σύμβουλο Van Bramer για τη δυναμική του ηγεσία».

«Εχουμε μια ιστορία που υπερβαίνει τα 100 χρόνια», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος.

«Έχουμε μια ιστορία που υπερβαίνει τα 100 χρόνια», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος.

Ο κ. Διαματάρης

Ο κ. Αντώνης Η. Διαματάρης, εκδότης-διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» δήλωσε: «Είμαι βαθιά ικανοποιημένος που η πόλη της Νέας Υόρκης, μέσω του γραφείου του αρχηγού της πλειοψηφίας Van Bramer, αποφάσισε να αναγνωρίσει τη σημαντική συμβολή του ‘Εθνικού Κήρυκα’ στην Κοινότητά μας και στην κοινωνία γενικότερα κατά τα περασμένα 100 χρόνια. Επιθυμώ να εκφράσω την εκτίμησή μου στον αρχηγό της πλειοψηφίας Van Bramer και στον δήμαρχο Bill de Blasio για την τιμή».

Πηγή: e mail/ Φωτογραφίες ελήφθησαν μέσω e mail.