Στα ύψη τα ενοίκια διαμερισμάτων στη Μελβούρνη

Αθήνα. Για όσους Έλληνες προγραμματίζουν ή σκέπτονται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, εάν και εφόσον, φυσικά, συντρέχουν οι απαιτούμενοι όροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση σχετικής βίζας, καλό είναι να γνωρίζουν τις συνθήκες της εσωτερικής αγοράς, ώστε να έχουν μία εικόνα της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν.

Μία σημαντική παράμετρος είναι η Κτηματαγορά, ήτοι η αγορά ενός ακινήτου και, ειδικότερα για τους μετανάστες, το ύψος των ενοικίων καθώς  αυτό καθορίζει και το βιωτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Σύμφωνα με δημ,οσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, περίοδο «δοκιμασίας» φαίνεται να περνά τον τελευταίο καιρό ο κανόνας προσφοράς και ζήτησης, αλλά και το πορτοφόλι όσων ενοικιάζουν στη Μελβούρνη, καθώς, παρά την πληθώρα διαθέσιμων διαμερισμάτων σε κάποιες περιοχές της πόλης, οι τιμές των ενοικίων τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν και πάλι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Domain Group, οι τιμές των ενοικίων διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αυξήθηκαν κατά 4,7%, στα κεντρικά ανατολικά προάστια κατά 2,7%, στα κεντρικά νότια προάστια κατά 2,8%, ενώ ακόμα και στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης η αύξηση ήταν εξίσου εντυπωσιακή καθώς κυμάνθηκε στο 4%.

Η μέση τιμή ενοικίασης διαμερίσματος στη Μελβούρνη έφτασε πλέον τα $380 την εβδομάδα, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης μονοκατοικίας, παρά το γεγονός ότι και εκεί σημειώθηκαν αυξήσεις σε κάποιες περιοχές, παρέμεινε στα $400 την εβδομάδα.

Άξιο λόγου είναι και το ότι σε ετήσια βάση από τον Μάρτη του 2015 έως τον Μάρτη του 2016, οι τιμές των ενοικίων διαμερισμάτων στη Μελβούρνη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 4,1%, αύξηση που είναι η υψηλότερη απ’ αυτές που παρατηρήθηκαν σε άλλες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η άποψη των ειδικών στο χώρο της κτηματαγοράς, οι οποίοι έκαναν λόγο για πληθώρα διαθέσιμων διαμερισμάτων, δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό διαθεσιμότητάς τους από 2,6% που ήταν τον Φλεβάρη μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτη.

Εντούτοις, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο Jellis Graig, υπάρχει εξήγηση για το «ασύμβατο» της παρούσας κατάστασης με το βασικό νόμο της αγοράς, αυτόν της προσφοράς και της ζήτησης. Ο κ. Sam Nokes, από το κτηματομεσιτικό γραφείο Jellis Graig, ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός καινούριων διαμερισμάτων μπορεί να έχει πουληθεί αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί μιλούν για πληθώρα νέων διαμερισμάτων αυτά, αφενός, δεν είναι τόσα πολλά και, αφετέρου, μπαίνουν σταδιακά στην αγορά ενοικίασης και δεν πρόκειται να πιέσουν τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω.