Εκτεθειμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τη διάταξη για τον Γιώργο Σταθάκη

Αθήνα. Πλήρως εκτεθειμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τη διάταξη για τον Γιώργο Σταθάκη, που είχε χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική», καταγγέλλοντας ότι «αθώωνε» δια νόμου τον νυν Υπουργό Οικονομίας, για την κακοδιαχείριση κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μόνο πειστικές δεν ήταν οι απαντήσεις που επιχείρησε να δώσει σήμερα Πέμπτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τις μομφές τις αντιπολίτευσης.

Προκληθείς από την Μαρία Αντωνίου (ΝΔ), να δώσει εξηγήσεις για την ύποπτη απόσυρση της επίμαχης διάταξης από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είχε περιπετειώδη πορεία με την κατάθεσή του τη μία μέρα και την απόσυρσή του την επόμενη για να επανακατατεθεί με νέα μορφή, από την οποία είχε απαλειφθεί η εν λόγω διάταξη, ο κ. Φωτάκης άφησε σκιές.

Ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη διάταξη ήταν σύννομη και είχε συμπεριληφθεί στον κορμό του αρχικού νομοσχεδίου έπειτα από πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ επιχειρώντας να αντικρούσει τις επίμονες ερωτήσεις της κ. Αντωνίου «γιατί την απέσυρε», έδωσε την αίσθηση ότι η απόσυρσή της στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε έγινε μετά από συνεννόηση με ακαδημαϊκούς φορείς, προκειμένου να ζητήσουν οι ίδιοι τη συμπερίληψή της αντί να το πράξει η κυβέρνηση και να εισπράξει – όπως συνέβη – τα πυρά της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας «αθώωσης» του Γιώργου Σταθάκη.

Προκάλεσε, δε, θυμηδία όταν επέρριψε την ευθύνη για την περιπετειώδη πορεία του νομοσχεδίου στην κοπέλα που κάνει την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Βουλής, μιλώντας για νομοσχέδιο που βρέθηκε εκ λάθους στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης. Και φυσικά κατά την προσφιλή τακτική των στελεχών της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ΜΜΕ που κατά τον ίδιο «σπιλώνουν» πολιτικά πρόσωπα.


«Η περίφημη διάταξη
πράγματι συμπεριελήφθη λόγω του λάθους που έγινε, γιατί την είχαμε περιλάβει στην αρχή, επειδή είχε προταθεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Η σπίλωση από ΜΜΕ γίνεται και σε άτομα κ σε ιδρύματα που κοσμούν τη χώρα. Πράγματι είχε υπάρξει μία έκδοση του νομοσχεδίου, που περιείχε τη διάταξη. Υπήρξε όμως η σκέψη ότι καλό είναι το θέμα να συζητηθεί και να έρθει από τα κάτω…. γι’ αυτό στείλαμε νέα έκδοση του νομοσχεδίου που εστάλη τη Δευτέρα. Υπήρχε εκ λάθους η προηγούμενη έκδοση στη Γ.Γ. της κυβέρνησης και η κοπέλα που ήταν στην υπηρεσία πήρε κατά λάθος τη λάθος έκδοση και την ανάρτησε», σημείωσε ο Κώστας Φωτάκης, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Ενώ όταν η βουλευτής της ΝΔ επέμεινε να ρωτά για ποιο λόγο αφαιρέθηκε η διάταξη ο αναπληρωτής υπουργός κατέληξε « γιατί μπορεί να συζητηθεί εδώ παρουσία και ακαδημαϊκών παραγόντων».

Προσπαθώντας, δε, να ενισχύσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για μη «φωτογραφική» ρύθμιση, ο κ. Φωτάκης ανέγνωσε ανακοίνωση του νυν πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία αναφέρει ότι «η προτεινόμενη διάταξη που αποσύρθηκε από το υπουργείο δεν αφορούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο ή μέλος της κυβέρνησης. Και προφανώς με αυτή δεν επιχειρήθηκε καμία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, την οποία το Πανεπιστήμιο σέβεται απόλυτα».

Υπενθυμίζεται ότι η πολυσυζητημένη διάταξη, είχε προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, καθώς προέβλεπε τη νομιμοποίηση των χαρακτηρισμένων ως «ανοίκειων πληρωμών» που είχαν γίνει την περίοδο 1996 – 2004 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, διαγράφοντας παράλληλα τόκους και προσαυξήσεις, που δεν είχαν εκτελεστεί.

Την ώρα που ο κ. Σταθάκης για την ίδια περίοδο ήταν υπόλογος μαζί με άλλους καθηγητές για παράτυπη χρέωση ακριβώς αυτού του λογαριασμού με 1 εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη ασφάλειας κ μισθοδοσίας υπαλλήλων του ιδρύματος

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/312514/ektetheimeni-i-kuvernisi-gia-ti-fotografiki-diataxi-gia-ton-stathaki/#ixzz45oHjXw4M
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook