Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη θέση του ΔΝΤ για επιπλέον μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Ουάσινγκτον. To υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει το ΔΝΤ που επιμένει για αναδόμηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ώστε το χρέος να γίνει διατηρήσιμο με περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με το Reuters, o Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, υπεύθυνος για διεθνή θέματα, Νέιθαν Σιτς, είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στους μηχανισμούς έκτακτης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του ΔΝΤ (exceptional lending facilities) στην επόμενη φάση του προγράμματος διάσωσης.

sheets.27.4.708

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα,  ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς, τόνισε:

«Παρακολουθούμε στενά, τουλάχιστον σε καθημερινή βάση, τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους», τόνισε, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου, όπου δέχθηκε ερωτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός υφυπουργός ερωτήθηκε για το αν θα υπάρξει συμμετοχή σε ένα ακόμη ελληνικό πρόγραμμα, αν οι Ελληνες δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτό που πρέπει, σε αναφορά στους κανόνες του ΔΝΤ ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε εξαιρετική οικονομική βοήθεια μία χώρα της οποίας το χρέος είναι μη βιώσιμο.

«Το βασικό είναι ότι το ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως θα εμπλακεί σε ένα ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν πειστεί ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται είναι σημαντικό και ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την ιδιοκτησία του. Οι Ελληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν και είναι επιτακτικό να γίνει», απάντησε ο Σιτς, διαβεβαιώνοντας σε δεύτερη ερώτηση ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στον εξαιρετικό μηχανισμό δανεισμού.

«Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παρέχει πόρους στους Ελληνες, αν το πρόγραμμα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο όρος της βιωσιμότητας χρέους τον οποίο αναφέρεται θα τηρείται», πρόσθεσε ο Αμερικανός υφυπουργός. Οικονομικών.

«Στηρίζουμε σθεναρά τη θέση του ΔΝΤ που απαιτεί ένα ισχυρό πρόγραμμα και ότι θα μπει σε αυτό μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση χρέους», τόνισε ακόμη.