Διπλό χτύπημα για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Μείωση της σύνταξης και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα θα δουν εντός του 2016 οι περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους θα «κοπεί» το ΕΚΑΣ.

Πρόκειται για διπλό «χτύπημα» που επέρχεται μέσω των διατάξεων τουνομοσχεδίου, καθώς παράλληλα με τη διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ, λόγω των νέων χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, θα υποστούν και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, κατά 150%.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Euro2day.gr, την ίδια τύχη θα έχουν έως το τέλος του 2019 και οι υπόλοιποι περίπου 250.000 δικαιούχοι του επιδόματος που θα το «χάσουν» τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για εισπρακτικού χαρακτήρα διάταξη που προστίθεται στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να ψηφίσει ανεξάρτητα από την τύχη της αξιολόγησης από τους δανειστές, ενδεικτικό και αυτό της ανάγκης για μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό και αύξηση των εσόδων, λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων του συστήματος.

Αναλυτικά, για τους δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10% ενώ υπάρχουν και παθήσεις που εμπίπτουν σε μηδενική συμμετοχή.

Όσοι όμως βρεθούν, λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς επίδομα, εντός του τρέχοντος έτους, θα χάσουν παράλληλα και τη δυνατότητα μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα και θα κληθούν να συμμετέχουν στη δαπάνη με το ίδιο ποσοστό που καταβάλλουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι ήτοι 25%.

Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, από το έτος 2020 και μετά, η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης εκτιμάται συνολικά σε 900 εκατομμύρια ευρώ.

Για το διάστημα από 2016 έως 2019, βάσει της εκτίμησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη θα περιοριστεί κατά 168 εκατ. το τρέχον έτος, 401 εκατ. € το 2017, 234 εκατ. το 2018 και κατά 50 εκατ. ευρώ το τελευταίο χρόνο εφαρμογής του. Όπως γίνεται κατανοητό, η μεγαλύτερη μείωση γίνεται εμπροσθοβαρώς, το 2017.

Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, τονίζεται ότι τα νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ το 2016 είναι χαμηλότερα, με στόχο τη διακοπή της καταβολής του στο 20% των δικαιούχων.

Έτσι, για την καταβολή του επιδόματος εντός του τρέχοντος έτους, πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι προϋποθέσεις:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται το 2016, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr