Στα $2 εκατ. η δωρεά του ζεύγους Βουρνάζου στη «Φροντίδα»

Σίδνεϊ. Το εντυπωσιακό ποσό του μισού εκατομμυρίου δολαρίων πρόσφεραν πάλι στη «Φροντίδα» ο Νίκος και η σύζυγός του Άννα Βουρνάζου, στον ραδιοέρανο που έγινε το Σαββατοκύριακο μέσω του 3ΧΥ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βουρνάζος προσέφερε επιταγή 400.000 δολαρίων μαζί με την υπόσχεση ότι μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα, θα δώσει άλλες 100.000 δολάρια.

Έτσι, το συνολικό ποσό που πρόσφερε το ζεύγος Βουρνάζου στη «Φροντίδα» ανέρχεται στα δυο εκατομμύρια δολάρια.

«Δεν κάναμε παιδιά και έτσι υιοθετήσαμε τα παιδιά του κόσμου» σχολίασε η κ. Άννα Βουρνάζου.

Όπως εξήγησε ο κ. Βουρνάζος, που έφτασε αισίως το 92ο έτος της ηλικίας του, όλα τα οφείλει στην οικογένεια και την σύζυγό του Άννα.

Την πρώτη φορά, το ζεύγος Βουρνάζου, συγκλονισμένο από τη δοκιμασία μιας ανιψιάς που ζει στο Περθ και διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και από τη δοκιμασία, μιας άλλης κοπέλας που ζει στη γειτονιά τους, αποφάσισε να δωρίσει ενάμιση εκατομμύριο δολάρια στη «Φροντίδα» για να δημιουργήσει ειδικευμένη «ανεξάρτητη» πτέρυγα για άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (MS) εντός των νέων προτεινόμενων γηριατριακών εγκαταστάσεων της στο Κλάιτον.

Η προσφορά του ζεύγους Βουρνάζου είναι η πιο γενναιόδωρη συνεισφορά στην ιστορία της «Φροντίδας» και ίσως στην ιστορία της παροικίας μας.

Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει στο «Νέο Κόσμο», ο κ. Βουρνάζος το συνηθίζει να γράφει ιστορία. Ως μαχητής του ΕΑΜ κατά την κατοχή, αλλά και ως ο άνθρωπος που πήρε το πανεπιστημιακό του πτυχίο στα 78 του χρόνια και έκτοτε έχει γράψει επτά βιβλία.

Ο κ. Βουρνάζος είναι ιδιαίτερα γνωστός στους αναγνώστες του «Νέου Κόσμου», αλλά και στην ευρύτερη παροικία, από την ανάμειξή του στα κοινά. Εκτός των άλλων, υπηρέτησε επί 12 χρόνια την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ως ταμίας, αλλά και από άλλες θέσεις.

H Άννα και ο Νίκος Βουρνάζος στις εγκαταστάσεις της «Φροντίδας» μετά την παράδοση της επιταγής του ενάμιση εκατομμυρίων δολαρίων πριν δυο χρόνια

H Άννα και ο Νίκος Βουρνάζος στις εγκαταστάσεις της «Φροντίδας» μετά την παράδοση της επιταγής του ενάμιση εκατομμυρίων δολαρίων πριν δυο χρόνια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΡΝΑΖΟΥ

Ο Νίκος Βουρνάζος γεννήθηκε στο Χρύσανθο Αιγιαλείας το 1924. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και παρέμεινε στο χωριό να εργαστεί για την ανατροφή των έξι μικρότερων αδελφών του.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ -ΕΛΛΑΣ) και απολύθηκε το 1945 μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Το 1951 τελείωσε το τότε γυμνάσιο (Μέση Εκπαίδευση) σε ηλικία 27 ετών, ως κατ’ οίκον διδαχθείς και πέτυχε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να φοιτήσει.

Το 1952 κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό και αποστρατεύτηκε τον επόμενο χρόνο.

Το 1955 μετανάστευσε στην Αυστραλία και από το 1965 ασχολήθηκε με τους παροικιακούς οργανισμούς, τους οποίους υπηρέτησε δημιουργικά από υπεύθυνες θέσεις.

Το 1987 τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 και με την κρατική αναγνώριση για τη συμμετοχή του στις μάχιμες τάξεις του ΕΛΑΣ.

ΤΟ 1995 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Νέας Αγγλίας (The University of New England) και το 2002, σε ηλικία 78 ετών, πήρε πτυχίο Φιλολογίας.

Το 2003 επιδόθηκε στη συγγραφή του βιβλίου «Χορεύοντας μόνος», για να βάλει στο χαρτί όσα έζησε και γνώρισε μέσα από τα γεγονότα που άλλοι είχαν διαμορφώσει και εκείνα στα οποία είχε ο ίδιος πρωταγωνιστήσει.

Έκτοτε ακολούθησαν και άλλα βιβλία και τώρα, στα 92 του, γράφει ακόμα ένα με τίτλο «Μνήμες ενός αγωνιστή».

Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας αναμένεται να γίνουν μετά την επιστροφή του ζεύγους Βουρνάζου από την Ελλάδα τον Οκτώβριο.