Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Πάψε να λες όχι στην ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.- Έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να αρνείται την ψήφιση του Νομοσχεδίου που έχει καταθέσει η ΝΔ για να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη  φορά την τελευταία δεκαετία,  που η Νέα Δημοκρατία καταθέτει στη Βουλή,  Σχέδιο Νόμου  για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Την πρώτη ως Κυβέρνηση το 2009 με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό και τώρα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ImageHandler (4)

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε αρνηθεί να το ψηφίσει προβάλλοντας  ισχυρισμούς μερί δημιουργίας Περιφερειών Εξωτερικού και επιστολικής ψήφου.  Σήμερα πάλι αρνείται να το υιοθετήσει ή έστω να καταθέσει ένα δικό του Νομοσχέδιο για να δοθεί, επιτέλους, η δυνατότητα -που προβλέπεται άλλωστε από το Σύνταγμα- να ψηφίζουν στις γενικές εκλογές οι ομογενείς από τον τόπο όπου κατοικούν.
Η Κυβέρνηση εγείρει προσκόμματα όπως π.χ. ζήτημα  της επιστολικής ψήφου, που δεν προβλέπεται στο Νομοσχέδιο της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο οι απόδημοι ψηφοφόροι προσέρχονται σε κάλπες στα κατά τόπους Προξενεία κλπ.
ΚΛΙΝΤΟΝ-ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ-350x210

Ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Θωμάς Κατσαντώνης με την Χίλαρι Κλίντον

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) Πολιτειακός Βουλευτής των ΗΠΑ, Θωμάς Κατσιαντώνης, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, σε δηλώσεις του στην Panhellenic Post, τόνισε ότι διεκδικούν οι Απόδημοι σταθερά και (σύντομα) δυναμικά το δικαίωμα ψήφου, επιστολικής ή άλλης μορφής. Να πάρουμε την ψήφο, μας είπε, αυτό είναι το βασικό. Τα άλλα, αν θα έχουμε ομογενείς βουλευτές, αν θα είναι επιστολική ή ηλεκτρονική η ψήφος κλπ. τα βρίσκουμε στο μέλλον. Σήμερα, που ψηφίζουν από εκεί όπου ζουν  οι Απόδημοι σχεδόν όλων των κρατών, είναι απαράδεκτο να μην ισχύει το ίδιο για τους Έλληνες Απόδημους, κατέληξε.
Ο κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε νωρίτερα στο θέμα με αφορμή το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών, όπου η ψήφoς των Αυστριακών του εξωτερικού θεωρείται ότι συνέβαλε στο αποτέλεσμα αποτρέποντας την επικράτηση του ακροδεξιού υποψηφίου!

Το  Twitt του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

CjKKqeGXAAE_CsP

Καλώ τον @atsipras να αλλάξει στάση & να δεχθεί την πρότασή μας για δικαίωμα ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού.