Εντυπωσιακά τα στοιχεία για τη φετινή τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ

Εντυπωσιακά τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, Ολοταχώς για νέο ρεκόρ βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός το 2016 – ΗΠΑ: αύξηση 28,9% το α’ τρίμηνο του έτους, 42,7% για τους θερινούς μήνες.

Αθήνα.- (Greek News)

Προς ακόμη ένα ρεκόρ εμφανίζεται να οδεύει ο ελληνικός τουρισμός βάσει των στοιχείων αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016. Τα στοιχεία που συνέλεξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγράφουν αύξηση 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον απόλυτο αριθμό των αφίξεων στο διάστημα του Ιανουαρίου-Απριλίου να διαμορφώνεται σε 1,64 εκατομμύρια τουρίστες από 1,52 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους για τις αφίξεις και τα έσοδα από τις ΗΠΑ (28,9% και 28,6% αντίστοιχα), ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αύξηση στις κρατήσεις για το καλοκαίρι από ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 42,7%.

Η δίγλωσση εβδομαδιαία ελληνοαμερικανική εφημερίδα Greek News ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την 7ηεκστρατεία της για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, καλώντας τους ομογενείς και φιλέλληνες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

«Βάζουμε ένα στοίχημα για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα:  Να συμβάλλουμε όλοι ώστε ο αριθμός των επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπεράσει το 2016 το ένα εκατομμύριο», αναφέρει στο κύριο άρθρο της εφημερίδα μας ο εκδότης της Greek News Αποστόλης Ζουπανιώτης.

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική προειδοποίηση που εξέδωσε το Μάρτιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλες, επηρέασε μόνο πόλεις όπου υπάρχουν τρομοκρατικές απειλές, όπως οι Βρυξέλλες και η Κωνσταντινούπολη. Αντιθέτως έντονα αυξημένη τουριστική κίνηση από την Αμερική θα βιώσουν φέτος το καλοκαίρι το Δουβλίνο, η Αθήνα και η Ρώμη.

Η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία ταξιδιωτών Allianz Global Assistance έλαβε συνεντεύξεις από 500.000 Αμερικανούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν κατά την περίοδο μεταξύ Memorial Day (30 Μαΐου) και Labor Day (5 Σεπτεμβρίου). Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν μείωση για την Κωνσταντινούπολη κατά 43,7% (έναντι το 2015), τις Βρυξέλλες 30,4% και τη Φρανκφούρτη 22,9%. Το Παρίσι παρουσίασε αύξηση 0,6%.

Το Δουβλίνο και το Σάνον της Ιρλανδίας παρουσιάζει αύξηση 42,8% και 46,5% αντίστοιχα, η Αθήνα 42,7%, η Λισαβόνα 42,3% και το Άμστερνταμ 34,5%. Συνολικά η αμερικανική τουριστική κίνηση προς Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,3%.

Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα της τουριστικής κίνησης προς της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2016 (Ιανουάριο – Μάρτιο) σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας. Ειδικά για τις ΗΠΑ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 28,9% (62 χιλιάδες) και τα έσοδα κατά 28,6%. (40 εκ. ευρώ). Το Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 34,6% (33 χιλιάδες) και τα έσοδα κατά 18.8% (€24 εκ.)

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Στις αεροπορικές αφίξεις ξεχωρίζει η σημαντική άνοδος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που διαμορφώθηκε σε 6,1%, με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά τις 921 χιλιάδες. Αξιόλογη είναι και η άνοδος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς προσέλκυσε 353,400 αφίξεις καταγράφοντας άνοδο 1,4%.

Με ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκαν και τα αεροδρόμια της Κρήτης, εκ των σημαντικότερων προορισμών για τα συνολικά τουριστικά μεγέθη της χώρας, λόγω του όγκου του τουριστικού ρεύματος που προσελκύει.

Συγκεκριμένα, τα Χανιά κατέγραψαν άνοδο των αεροπορικών αφίξεων κατά 48,4% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τους 87.360 επισκέπτες, ενώ το Ηράκλειο, που παραδοσιακά πρωταγωνιστεί στον όγκο των αεροπορικών αφίξεων, στο τετράμηνο κατέγραψε άνοδο 20,2% φτάνοντας τις 130.535 αφίξεις. Το 2015, στο αεροδρόμιο του Ηράκλειο προσγειώθηκαν 2,559 εκατ. τουρίστες.

Τα Επτάνησα με τη σειρά τους κινούνται εξίσου δυναμικά, με τη Ζάκυνθο ωστόσο να προηγείται της Κεφαλονιάς με άνοδο 42,8% σε σχέση με το 31% που κατέγραψε το γειτονικό νησί σε ό,τι αφορά στις αεροπορικές αφίξεις το Α’ τετράμηνο του έτους.

Μύκονος και Σαντορίνη για μια ακόμη χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθούν σε νέα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, καθώς η Μύκονος κινήθηκε με άνοδο 90,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Σαντορίνη ξεπέρασε το 47%. Το 2015 στη Μύκονο προσγειώθηκαν 275.723 τουρίστες, ενώ στη Σαντορίνη 365.579.

Τα καλά νέα για τους ελληνικούς προορισμούς δε σταματούν μόνο στα στοιχεία των αεροδρομίων, αλλά συνεχίζονται και σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το γεγονός αυτό σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου.

Συγκεκριμένα το γερμανικό TravelTainment για το μήνα Απρίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις

 

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Σε ό,τι αφορά τώρα τις δράσεις του αρμόδιου υπουργείου με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά εντοπίζονται στις εξής:

  • Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • Στη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη
  • Στην προώθηση-προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Στην ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών
  • Στο άνοιγμα νέων αγορών
  • Στην αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,
  • Στην ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη,
  • Στην βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία
  • Στην ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής.

 

ΓΓ ΕΟΤ

Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος νέο ρεκόρ στον τουρισμό, μετά τις περσινές ιστορικά υψηλές επιδόσεις της, εμφανίστηκε από τη Χαλκιδική, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, κατά την τελετή της παγκόσμιας αναγγελίας των γαλάζιων σημαιών, που για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, της Δανίας.

¨Πέρυσι πετύχαμε ιστορικό ρεκόρ, με 26 εκατ. τουρίστες, σύνολο εσόδων 14 δισ. ευρώ και ρυθμούς ανάπτυξης 7%, πολύ υψηλότερους του παγκόσμιου τουρισμού. […] Έχουμε θετικά μηνύματα για νέες υψηλές επιδόσεις και φέτος. Το θετικό πρόσημο είναι ήδη καταγεγραμμένο σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων (+10% μέχρι στιγμής) και νομίζω ότι η σταθερότητα που θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα (σ.σ.μετά τη θετική έκβαση της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος) θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να γιορτάσουμε και φέτος νέο ρεκόρ, κάτι για το οποίο εγώ προσωπικά νιώθω βέβαιος. Το πετυχαίνουμε γιατί για πρώτη φορά η χώρα μας έχει συγκροτημένη τουριστική πολιτική¨ κατέληξε.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα περάσει φέτος μια δύσκολη χρονιά». Όπως είπε, πάντως, τα πράγματα μπορεί να μην είναι καλά, αλλά δεν είναι και καταστροφικά. Πρόσθεσε ότι μετά τη χτεσινή θετική έκβαση της διαδικασίας της αξιολόγησης υπάρχει αισιοδοξία ότι «η [τουριστική] κίνηση της τελευταίας στιγμής θα βοηθήσει την Ελλάδα», δεδομένου ιδίως ότι άλλες περιοχές που παραδοσιακά προσελκύουν τουρισμό, φέτος έχουν προβλήματα. «Πρέπει όμως να χτίσουμε ένα momentum και να μη στηριζόμαστε στα προβλήματα των άλλων» επισήμανε.

Ανέφερε ότι «οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 6,5% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ωστόσο, οι οδικές -που στο ίδιο διάστημα ήταν περισσότερες σε απόλυτο αριθμό σε σχέση με τις αεροπορικές- σημείωσαν πτώση 11% με σημεία ανάκαμψης τον Απρίλιο. Το άθροισμα των δύο είναι πολύ ελαφρά αρνητικό αλλά το έσοδο “επίπεδο”. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και έχουμε τουρισμό καθαρά δύο ταχυτήτων: Μύκονο και Σαντορίνη με μεγάλα θετικά πρόσημα και μια άλλη Ελλάδα που βλέπει τον εσωτερικό τουρισμό να καταρρέει και τις επιχειρήσεις της να λειτουργούν προβληματικά, λόγω κυρίως της φορολογίας. Πέρυσι δεχτήκαμε τριπλασιασμό του ΦΠΑ και φέτος αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Ναι, να βάλουμε πλάτη, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να βοηθήσει και το κράτος» είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι τα παράπονά του δεν αφορούν τον ΕΟΤ ή το υπουργείο Τουρισμού. Καταλήγοντας ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα δούμε ένα θετικό πρόσημο.

Πηγή:Greeknewsonline.com