Τετραήμερο πανηγύρι με έντονο το άρωμα της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος

Ενα τετραήμερο πανηγύρι με έντονο το άρωμα της Ελλάδος έστησε για 42η χρονιά φέτος στην καρδιά της Αστόριας η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου από τις 19 – 22 Μαϊου.

Χιλιάδες κόσμου, άτομα όλων των ηλικιών, εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό των ημερών και επισκέφθηκαν το πρώτο Ελληνικό φεστιβάλ της σεζόν για να απολαύσουν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, να καμαρώσουν τα παιδιά των χορευτικών του Αγίου Δημητρίου στις καθημερινές τους παρουσιάσεις, να διασκεδάσουν με τα παιχνίδια και το λούνα – παρκ, ακόμα και να αγοράσουν βιβλία και άλλα είδη που πωλούσαν οι διάφοροι εκθέτες.

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο ιερατικώς προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μαζί με τους ιερείς π. Βασίλειο Λούρο, π. Διονύσιο Κουλιάνο και π. Ιωάννη Αντωνόπουλο, παρουσία αρκετών εθελοντών που εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία του φεστιβάλ, αλλά και των πρώτων του επισκεπτών.

“Το φεστιβάλ είναι μια περίοδος που μας ενώνει μέσα από τη διακονία και αυτό θεωρώ ότι είναι ευλογία, ότι προσφέρουμε διακονία για το καλό της κοινότητάς μας, του ναού μας, για το καλό του σχολείου μας”, επισήμανε ο π. Νεκτάριος μετά την τελετή και ευλόγησε τους εθελοντές, ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους. “Είναι μέσα από την προσφορά μας στην Εκκλησία που δενόμαστε ο ένας με τον άλλο και με την κοινότητά μας”, συμπλήρωσε.

Τα σουβλάκια, ο γύρος και οι λουκουμάδες, για τους οποίους υπερηφανεύονται οι διοργανωτές ότι είναι οι καλύτεροι στη Νέα Υόρκη, είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ για πρώτη φορά προσφέρθηκαν και buffalo hot wings. Δεν πήγαν πίσω όμως και τα μαγειρευτά φαγητά που με πολύ μεράκι ετοίμαζε μαζί με άλλους εθελοντές στην κουζίνα η κ. Κυριακή Μαστορίδου. “Για τον Αγιο Δημήτριο βοηθάμε γιατί είναι η κοινότητά μας, τα παιδιά μας εδώ πήγαν σχολείο και τώρα θα πάει εδώ και το δισέγγονο”, μας είπε.

Ενώ η κ. Καλλιόπη Μπουρνή, μέλος της Φιλοπτώχου εδώ και χρόνια, την οποία συναντήσαμε στους λουκουμάδες ανέφερε ότι όλοι εργάζονται με χαρά και χωρίς να υπολογίζουν την κούραση, έχοντας όμως μόνη έγνοια τον καιρό.

“Κάθε χρόνο κάνουμε την προσευχή μας να έχουμε καλό καιρό, να μη βρέξει, γιατί το φεστιβάλ είναι κάτι που βοηθά αρκετά την κοινότητά μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Κυριάκος (Gary) Σιδέρης. Μαζί του συμφώνησε και ο κ. Βαγγέλης Χριστάκος, λέγοντας πως αν παρά τις προβλέψεις ο καιρός είναι καλός, το φεστιβάλ θα έχει μεγάλη επιτυχία. Ο ρόλος και των δύο στο στήσιμο του φεστιβάλ ήταν καθοριστικός.

Για το Σχολείο

Τα έσοδα του φεστιβάλ μαζί με τις εισπράξεις από το λαχείο το οποίο κληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με πρώτα δώρα δύο αυτοκίνητα, ενισχύουν κάθε χρόνο το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το μοναδικό Ελληνοαμερικανικό σχολείο στις Η.Π.Α που διαθέτει και τάξεις Λυκείου (12τάξιο).

“Οικονομικά όλες οι εποχές δεν είναι το ίδιο. Και η Αμερική ακόμα έχει οικονομικό πρόβλημα, κατά συνέπεια και εμείς σαν κοινότητα αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά έξοδα και δεν είναι αρκετά τα έσοδα που έχουμε”, δήλωσε στη Greek News ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος εδώ και 45 χρόνια είναι ενεργά παρών και προσφέρει αδιάκοπα και ακούραστα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου με έμφαση στα σχολεία της.

“Για όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με την εκκλησία πάντα βρίσκονται οι δωρητές και μέχρι την τελευταία στιγμή τώρα. Το δύσκολο είναι να ανταπεξέλθουμε στα τεράστια έξοδα του σχολείου που μόνο ο προϋπολογισμός του είναι 3,5 εκατ, δολάρια το χρόνο”, τόνισε ο κ. Ανδριώτης και πρόσθεσε πως “αν αυτό δεν το επιτύχουμε, αν το σχολείο δεν μπορεί να κρατηθεί, να μεγαλώνει ποιοτικά και αριθμητικά, τότε χτίζουμε στην άμμο”.

Η κοινότητα ευελπιστεί ότι θα λάβει μια οικονομική “ανάσα” από την αξιοποίηση του οικοπέδου που διαθέτει απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Οπως ανέφερε στη Greek News ο π. Νεκτάριος, η κοινότητα σχεδιάζει να χτίσει εκεί στο άμεσο μέλλον ένα εξαόροφο κτίριο το οποίο και θα της δώσει ένα επιπλέον εισόδημα. “Οσο περνάει ο καιρός τα έσοδά μας μένουν στάσιμα. Ο κόσμος έχει δυσκολίες, ζούμε σε εποχή που υπάρχει κρίση, ο κόσμος δε δίνει όπως έδινε παλιά και πρέπει και εμείς να συμπληρώσουμε τα έσοδά μας”, πρόσθεσε ο π. Νεκτάριος.  Η κοινότητα έχει ήδη αναθέσει σε ομογενή αρχιτέκτονα την εκπόνηση των σχεδίων.

“Η δική μας η κοινότητα έχει δώσει τη ζωή της για την εκπαίδευση και αυτό μπορούμε να το δούμε από την προσφορά στα κτίρια. Ολοι οι άλλοι έχουν φτιάξει περιουσίες σε κτίρια για να έχουν εισοδήματα, εμείς φτιάξαμε κτίρια για να επενδύσουμε στα παιδιά μας και στην εκπαίδευση. Πολλές φορές δεν το βλέπουν αυτό πολλοί. Ολος αυτός ο κόπος, και το φεστιβάλ μας, είναι για να προσφέρουμε στα παιδιά μας και αυτό το θεωρώ πολύ βασικό”, τόνισε ο π. Νεκτάριος.

Οπως είπε, η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου μπορεί να καυχάται γιατί έχει το μοναδικό Λύκειο στην Αμερική, αλλά καυχάται ακόμα πιο πολύ γιατί “έχουμε ένα σχολείο το οποίο φτιάχνει και καλούς Χριστιανούς που γνωρίζουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, την Ελληνική γλώσσα και όταν φεύγουν από τα σχολεία μας πάνε σε καλά σχολεία και σε καλά πανεπιστήμια. Μπορούμε να πούμε ότι 100% των παιδιών μας εισάγονται στα πανεπιστήμια.”

Η τελετή αποφοίτησης της 12ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης”. Ομιλητής θα είναι φέτος ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας και ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Νίκος Μούγιαρης, “από τους καλούς ομογενείς που έχουμε, αυτούς που ενδιαφέρονται πράγματι για το σύνολο”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Ανδριώτης.