Εντυπωσιακή η Έκθεση ελληνικών παραδοσιακών στολών στη Μελβούρνη

Άριστες είναι οι εντυπώσεις που άφησε η Έκθεση των παραδοσιακών στολών των Ελλήνων, που έστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκορινθιακού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτώριας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στην αίθουσα του Manningham Convention Centre στο Bulleen.

Άποψη των εκθεμάτων

Άποψη των εκθεμάτων

Οι φορεσιές, που ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητά τους, ζωντάνεψαν στα μάτια μας μνήμες από την περιοχή της Κορινθίας και άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της γενέτειρας. Η κάθε μια, ένα πολύτιμο κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας μας, είναι χειροποίητες και πιστά αντίγραφα των στολών του Λαογραφικού Μουσείου Ναυπλίου, προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές Γυναικών του Διμηνιού και η μεταφορά τους στους Αντίποδες, ευθύνη της κ. Αγγελικής Σιώκου, μέλους του Λυκείου Ελληνίδων Κιάτου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνιού.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Απόστολος Κουνέλης, το βράδυ του Σαββάτου, αφού καλωσόρισε την προσκεκλημένη, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εκθεμάτων.

«Η έκθεση, προσθέτει μια διαφορετική νότα στα παροικιακά μας δρώμενα. Οι παραδοσιακές στολές, δεν είναι θεατρικά κουστούμια. Θυμίζουν σε βάθος τον πολιτισμό και την Ιστορία μας. Ο τόπος που μας γέννησε, είναι πλούσιος σε παραδόσεις. Ας μπούμε λοιπόν στον κόπο, αφού ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να οργανώσουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις για δική μας τέρψη, αλλά και για τις νεότερες γενιές» είπε.

Στη συνέχεια, η κ. Σιώκου, εμφανώς συγκινημένη, έκανε μια ιστορική αναδρομή, επιστροφή στις ρίζες μας, μέσα από την παραδοσιακή φορεσιά. «Η φορεσιά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του Ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Γοητεύει τη φαντασία, συνεπαίρνει την ψυχή και μιλά βαθιά στο υποσυνείδητο για την απαράμιλλη ομορφιά του. Και αυτό, γιατί κάθε κομμάτι έχει τη δική του ιστορία, γίνεται μυθικό, μαγικό και καταγράφεται μέσα μας για πάντα» είπε.

Σύμφωνα με την ομιλήτρια η ιστορία της ενδυμασίας στον ελληνικό χώρο, αρχίζει για τους ενδυματολόγους γύρω στο 1500 π.Χ. Πρόκειται για τις φορεσιές του Αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, που δίνουν μια χαρούμενη νότα στην παγκόσμια ιστορία του ενδύματος. Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα στην Κρήτη, την Σαντορίνη, τις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Ωστόσο, κοινό βασικό ένδυμα όλων των τύπων της γυναικείας φορεσιάς είναι το πουκάμισο, το οποίο θεωρείται εξέλιξη του αρχαίου χιτώνα.

«Οι ελληνικές φορεσιές, οι οποίες διατηρούν με τρόπο αυστηρό τις παραδοσιακές μορφές των προγενεστέρων γενεών σαν υποσυνείδητη κληρονομιά, επιβεβαιώνουν τη συνέχεια της ζωής του Έθνους μας. Συνδέονται στενά με ποικίλες εκφράσεις του λαϊκού πολιτισμού και αντανακλούν τα βιώματα της λαϊκής ψυχής τα οποία προσδιορίζουν θυμοσοφίες, τα ήθη, τα έθιμα, την γλώσσα, τις λατρευτικές δοξασίες, τους χορούς, τα παραδοσιακά τραγούδια και την λαϊκή τέχνη» πρόσθεσε.

Στελέχη του Συλλόγου και επισκέπτες στην έκθεση

Στελέχη του Συλλόγου και επισκέπτες στην έκθεση

Τελειώνοντας η κ. Σιώκου, αφού ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία είπε: «Η παράδοση είναι ανεκτίμητος θησαυρός. Κρατήστε την περήφανα στις καρδιές σας αλώβητη και παραδώστε την στις επόμενες γενιές. Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης».

Τους καλεσμένους, χαιρέτησε και η ομοσπονδιακή βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού, η οποία συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία και την άρτια οργάνωση της έκθεσης.

Τις αστραφτερές φορεσιές, γυναικείες και ανδρικές, υφαντές και κεντητές, με τα ζωηρά χρώματα, τις χρυσοκόκκινες κλωστές, τα κροσσωτά σάλια και τα φανταχτερά στολίδια, απόλαυσαν οι καλεσμένοι, πρόεδροι και αντιπρόσωποι πολλών παροικιακών οργανισμών.

Χρέη τελετάρχη έκανε η γραμματέας κ. Τζένη Κρασοπουλάκη.