Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΓΝΩΜΗ

Αθήνα.- Η ενέργεια της Άγκυρας να μετατρέψει, για το Ραμαζάνι, την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί, πέραν από το γεγονός ότι υποκρύπτει ακραίους εθνικιστικούς στόχους, ασύμβατους με την ευρωπαϊκή επιδίωξη και προοπτική της,  παραβιάζει και τους κανόνες του Προφήτη Μωάμεθ ο οποίος απαγορεύει ρητά τη βεβήλωση ή την μετατροπή χριστιανικών εκκλησιών σε τζαμιά.  Απαγορεύει την διακοπή από μουσουλμάνους της Θείας Λειτουργίας χριστιανών και απαιτεί από τους μουσουλμάνους να προστατεύουν τους χριστιανούς.

Όλα αυτά ο Προφήτης τα έχει υπογράψει με το αποτύπωμα της παλάμης του και σώζονται μέχρι τις μέρες μας, όπως έδειξε ο Bob Simon, στην εκπομπή του <60 minutes> του αμερικανικού καναλιού CBS News (Μάϊος 2011) επισκεπτόμενος την Ανατολία.

Επομένως, όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι υπογράφουν ότι η Αγια Σοφια, από την εκ νέου ανέγερσή της το 360 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Κωνσταντινούπολης, είναι  ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη θρησκευτικού σεβασμού και επαφής με την αλήθεια, τέτοιες ενέργειες.

Είναι συνάμα και προκλητικές, όταν έρχονται να υπενθυμίσουν ότι με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, τα κατοχικά στρατεύματα μπήκαν στην Αγια Σοφια και σκότωσαν τους Χριστιανούς πιστούς ενώ προσεύχονταν!  Έκτοτε, το Σύμβολο της Ορθοδοξίας μετατράπηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους σε τέμενος, μέχρι το 1934. Ακολούθως έγινε μουσειακός χώρος (τουρκικά Ayasofya Müzesi) και Πολιτιστική Κληρονομιά προστατευόμενη από την ONESCO. Όθεν η αυθαίρετη μετατροπή του πάλι σε Τζαμί, έστω και για ορισμένο χρόνο, έξω από όλα τα πιο πάνω και πέραν ακόμη και από την «αντίδραση» του Ταγίπ Ερντογάν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, αποτελεί και παγκόσμια πολιτιστική απρέπεια.

Τι επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν;  Προφανώς, ενόψει των προβλημάτων που έχει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό, και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνείται σταθερά να ενδώσει στις «εκβιαστικές» πρακτικές της Άγκυρας, για την ένταξή της στην ΕΕ, κάνει μία επίδειξη ισχύος ταυτόχρονα σε πολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο επιθυμώντας να αναπροσδιοριστεί σε εκπρόσωπο του Ισλάμ. Αυτό, ωστόσο, ως μη πραγματικό γεγονός, δεν γίνεται αποδεκτό, ούτε από τους υπόλοιπους μουσουλμανικούς λαούς, ούτε από την διεθνή κοινότητα.

Έτσι, υποδαυλίζοντας τα πιο ακραία θρησκευτικο-εθνικιστικά αισθήματα των συμπατριωτών του, ο Ερντογάν, αντιστάσεως παρ΄ουδενός, μη ούσης, ούτε καν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (!) προσφέρει στους συμπατριώτες του την Αγια Σοφια ως «τρόπαιο», γύρω από το οποίο μπορούν να πανηγυρίζουν και να αισθάνονται ότι τονώνεται η εθνική τους υπερηφάνεια.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα σύννεφα στον τουρκικό ουρανό σωρεύονται απειλητικά, πολλαπλασιάζονται και απειλούν το «Σαράι» του Ερντογάν, με τους Κούρδους να κερδίζουν μάχες και εντυπώσεις και τους παντοίους διαφωνούντες στο εσωτερικό της χώρας να  αψηφούν τις αντιδημοκρατικές μεθόδους φίμωσης του Τύπου και κάθε ενάντιας, στο καθεστώς Ερντογάν, φωνής.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, μπορεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών να «έσωσε» τα προσχήματα, ωστόσο καθίσταται ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη στρατηγική στην Βασιλίσσης Σοφίας για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων προκλήσεων του Ερντογάν, είτε αυτές αφορούν την μετατροπή σε Τζαμί της Αγιας Σοφιας είτε τις σωρηδόν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά μας…

Άλλωστε και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία τίποτε δεν απέδωσε στην αναχαίτιση της τουρκικής τακτικής «για μοιρασιά του Αιγαίου».

Χρειαζόμαστε, επομένως,  μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των γειτόνων μας, είτε αυτοί είναι οι Τούρκοι, είτε οι Σκοπιανοί, είτε οι Αλβανοί. Μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική, χαραγμένη από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, ώστε του λοιπού να εγκαταλείψουμε την τακτική του “βλέποντας και κάνοντας” και να αντιδρούμε, να δρούμε και να ελισσόμαστε επί τη βάση της στρατηγικής αυτής που θα κατατείνει στην εμπέδωση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ιστορικής Αλήθειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.