Ομπάμα: Να μην διευκολύνουμε τρομοκράτες να αγοράζουν όπλα

Ουάσινγκτον.-Διάγγελμα για την επίθεση στο Ορλάντο πραγματοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα πρέπει «να σταματήσουμε να διευκολύνουμε τρομοκράτες να αγοράζουν όπλα» και τόνισε ότι στις ΗΠΑ «δεν υπάρχουν τεστ θρησκείας». Σε όσους τον επικρίνουν ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ριζοσπαστικοποιημένο Ισλάμ» είπε ότι αυτό δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα.

Έξι από τους τραυματίες στην επίθεση στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο βρίσκονται στην Εντατική και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

«Έκανα ότι είμαι νεκρός για να μην καταλάβει ότι ζω» αφηγείται ένας από τους τραυματίες.

Το διάγγελμα του Ομπάμα

«Στόχος μας η καταστροφή του ISIL». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε αυτού του είδους τις επιθέσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ένας δράστης, όπως αυτός του Ορλάντο, χρειάζεται να επιτύχει μόνο μία φορά» τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει και χάνει έδαφος στη Συρία.

«Αυτός εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά σημειώνουμε σημαντική πρόοδο. Τους τελευταίους δύο μήνες έδωσα έγκριση για σειρά ενεργειών για να εντείνουμε τη μάχη κατά του ISIL» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν θρησκευτικοί πολεμιστές. Είναι κακοποιοί και είναι κλέφτες» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα ζήτησε να υπάρξουν κανόνες που να βασίζονται στη λογική για τον περιορισμό της ένοπλης βίας.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι για περιορισμό της οπλοκατοχής και τόνισε: «Άνθρωποι με πιθανές σχέσεις με την τρομοκρατία που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να αγοράσουν όπλο. Αρκετά μιλήσαμε για το ότι πρέπει να είμαστε σκληροί απέναντι στην τρομοκρατία. Τώρα πρέπει να γίνουμε πραγματικά σκληροί απέναντι στην τρομοκρατία και να σταματήσουμε να διευκολύνουμε τρομοκράτες να αγοράζουν όπλα για επιθέσεις. Εφαρμόστε την απαγόρευση πώλησης όπλων, κάντε δυσκολότερο το να μπορούν οι τρομοκράτες να αγοράσουν όπλα για να μας σκοτώσουν».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχθηκε -κυρίως από τον Ντόναλντ Τραμπ- για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ριζοσπαστικοποιημένο Ισλάμ».

«Τι ακριβώς θα πετυχαίναμε χρησιμοποιώντας αυτή την ταμπέλα;  Τι ακριβώς θα άλλαζε; Θα έκανε το ISIL λιγότερο προσανατολισμένο στο να προσπαθεί να σκοτώσει Αμερικάνους; Θα έφερνε περισσότερους συμμάχους; Υπάρχει μία στρατιωτική στρατηγική που να εξυπηρετείται από αυτό; Η απάντηση είναι όχι. Το να αποκαλέσεις μια απειλή με διαφορετικό όνομα δεν την κάνει να φύγει μακριά. Πρόκειται για πολιτικό περισπασμό. Από πριν γίνω πρόεδρος, ήμουν ξεκάθαρος στο πως εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν διαστρεβλώσει το Ισλάμ προκειμένου να δικαιολογήσουν την τρομοκρατία» δήλωσε.

«Ως πρόεδρος έχω καλέσει επανειλημμένως τους μουσουλμάνους φίλους μας και τους συμμάχους μας στην πατρίδα και σε όλο τον κόσμο να εργαστούν μαζί μας για να απορρίψουν αυτή την διαστρεβλωμένη ερμηνεία μιας από τις σπουδαιότερες θρησκείες του κόσμου» τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί το Ορλάντο την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, το αμερικάνικο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής σημείωσε την Τρίτη ότι οι τρομοκράτες πρέπει να «καταστραφούν» αντί να καταλυθεί «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» μέσω του περιορισμού στην πρόσβαση των Αμερικανών στα όπλα.
«Οι νόμοι που ρυθμίζουν την οπλοκατοχή δεν θα αποθαρρύνουν τους ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες» ισχυρίστηκε ο Κρις Κοξ, επικεφαλής του λόμπι της Εθνικής Ένωσης Τουφεκιών (NLA) σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα USA Today.

Έξι άτομα σε κρίσιμη κατάσταση

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν την Τρίτη οι γιατροί του νοσοκομείου στο Ορλάντο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες του μακελειού στο νυχτερινό κέντρο της πόλης.

Η γιατρός Κάθριν Μποντάνι είπε ότι οι τραυματίες έφταναν στο Ιατρικό Κέντρο του Ορλάντο κατά δεκάδες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κληθούν να δώσουν προτεραιότητα σε εκείνους που έφεραν τραύματα που απειλούσαν τη ζωή τους.

Βλέποντας ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, οι γιατροί ζήτησαν βοήθεια από άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις. Νοσοκόμες και τεχνικό προσωπικό έφτασαν, αρκετοί με δική τους πρωτοβουλία.

Τη βραδιά της επίθεσης έφτασαν στο ιατρικό κέντρο 44 τραυματίες με τραύματα από σφαίρες και σπασμένα κόκαλα. Εννέα από αυτούς δεν επέζησαν, σημειώνουν οι γιατροί.

Είκοσι επτά άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο και έξι βρίσκονται στην εντατική. Δύο από αυτούς τους ασθενείς ενδέχεται να είναι ανάπηροι για όλη τους τη ζωή.

Ωστόσο, οι γιατροί δεν αποκλείουν να υπάρξει αύξηση του αριθμού των νεκρών. Ο δόκτωρ Μάικλ Τσίτχαμ είπε χαρακτηριστικά ότι θα εκπλαγεί εάν ο απολογισμός των θυμάτων δεν αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν ο Ομάρ Ματίν εισέβαλε στο κλαμπ Pulse πυροβολώντας τους θαμώνες του κλαμπ.

«Σκέφτηκα: Είμαι ο επόμενος. Είμαι νεκρός»

Στο πλευρό των γιατρών ήταν και κάποιοι από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κλαμπ τη στιγμή της επίθεσης.

Ο Έιντζελ Κόλον, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είπε ότι όταν ο δράστης της επίθεσης τον πυροβόλησε, σκέφτηκε: «Είμαι ο επόμενος. Είμαι νεκρός».

Αφηγήθηκε τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε μέσα στο κλαμπ την ώρα της επίθεσης. Ο Ομάρ Ματίν πυροβόλησε ένα κορίτσι που βρισκόταν δίπλα του και μετά πυροβόλησε το χέρι και τον μηρό του Έιντζελ.

Ο άνδρας προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρός, προκειμένου να μην καταλάβει ο ένοπλος ότι ζούσε. Υπήρχαν στιγμές, σημείωσε ο ίδιος, που ο ένοπλος πυροβολούσε ανθρώπους που έμοιαζαν να είναι ήδη νεκροί.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ