Έχασε τη μάχη με τη ζωή η βρετανίδα βουλευτής Τζο Κοξ μετά τη δολοφονική επίθεση

Υπέκυψε στα τραύματά της η 42χρονη βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και πιστόλι στο Δυτικό Γιορκσάιρ.

Το περιστατικό συνέβη στο Μπίρστολ στη δημοτική βιβλιοθήκη, ενώ η Κοξ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους στην περιφέρειά της.αρχείο λήψης (1)

Στην επίθεση τραυματίστηκε, επίσης, ένας 77χρονος άνδρας, του οποίου η ζωή δεν απειλείται.

Ένας 52χρονος άνδρας συνελήφθη και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι Αρχές δεν αναζητούν κάποιον άλλο ύποπτο και ότι πρόκειται για έγκλημα χωρίς διεθνείς προεκτάσεις.

Η Κοξ έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία, ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν η επίθεση σχετίζεται με την εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

Μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο δράστης φώναξε «Πρώτα η Βρετανία» πριν επιτεθεί στην Κοξ, ενώ ένας άλλος έκανε λόγο για διαμάχη μεταξύ δύο ατόμων, τους οποίους πήγε να χωρίσει η βουλευτής.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το όπλο έμοιαζε αυτοσχέδιο και ότι ο δράστης και η βουλευτής άρχισαν να παλεύουν μεταξύ τους ενώ ένας άλλος άνδρας προσέτρεξε σε βοήθεια της Τζο Κόξ και δέχθηκε μαχαιριά. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε περιγράφοντας την σκηνή: «Ο δράστης πισωπάτησε και την πυροβόλησε δυο φορές». Είπε ακόμα ότι όλο το περιστατικό κράτησε 15 με 20 λεπτά.

«Την κλωτσούσε και την τραβούσε από τα μαλλιά. Ένας γενναίος άνδρας από ένα κοντινό μαγαζί προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά τότε ο δράστης έβγαλε το όπλο του. Ήταν ακόμα όρθια όταν την πυροβόλησε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε βάρος της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ. “Είναι σωστό που διακόπηκαν όλες οι εκστρατείες μετά τη φριχτή επίθεση στην Τζο Κοξ. Δεν θα συμμετάσχω στην αποψινή συγκέντρωση στο Γιβραλτάρ”, έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Γιβραλτάρ.
Τόσο η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, όσο και εκείνη που τάσσεται κατά καταδίκασαν την επίθεση και ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την προεκλογική τους καμπάνια για σήμερα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε στο Γιβραλτάρ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι οι σκέψεις του είναι με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Μεταξύ άλλων τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία της Τζο Κοξ εξέφρασε μέσω των social media και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα τόνισε πως το Eurogroup θα κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της.

Newsroom ΔΟΛ