Νέα πρόταση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.-Τη δική της πρόταση για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων παρουσιάζει η “Δημοκρατική Συμπαράταξη”  στο πλαίσιο της πρότασής της για μία εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια κάνοντας λόγο για μια «νέα προοδευτική πρόταση».

Η πρόταση που καταθέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τους Απόδημους ψηφοφόρους, προβλέπει εκλογικές περιφέρειες ανά γεωγραφική ενότητα ώστε να εκλέγονται απόδημοι βουλευτές και επιστολική ψήφο. Επίσης η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, όπως επισημαίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούν μια ουσιαστική συμβολή και στον διάλογο και στις πρωτοβουλίες που εξελίσσονται για την αναγέννηση του μεγάλου ρεύματος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

«Αποτελούν όμως και μια αξιόπιστη βάση για τις αναγκαίες αλλαγές στο «Πρόγραμμα»-Μνημόνιο  που υπέγραψε η Κυβέρνηση, ώστε να διορθωθούν μέτρα και παρεμβάσεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη, και οδηγούν σε απόγνωση μεγάλα τμήματα του Ελληνικού λαού» τονίζει.

Ειδικότερα για τους Απόδημους, τα εκ 50 σημείων  «50 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» στο σημείο 50 αναφέρουν:

50. ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ Επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ως χειραφετημένο πολιτικό όργανο των Ελλήνων της Διασποράς, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και κομματικές εξαρτήσεις.

Θέσπιση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους τους έχοντες την Ελληνική ιθαγένεια απόδημους, στις χώρες που διαβιούν (εκλογικές περιφέρειες ανά γεωγραφική ενότητα ώστε να εκλέγονται απόδημοι βουλευτές και επιστολική ψήφος).

Νέα Δημοκρατία-Ψήφος

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Απρίλιο, η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει Νομοσχέδιο στη Βουλή για την ψήφο των Αποδήμων.

Ωστόσο η Επιτροπή προέδρων της Βουλής, άγνωστο για ποιο λόγο, αποφεύγει μέχρι σήμερα να ορίσει ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου.

Το Σ/Ν της ΝΔ προβλέπει ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων που την ημέρα των βουλευτικών εκλογών θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος, με κάλπη στα κατά τόπους Προξενεία και άλλα ελληνικά ιδρύματα στην αλλοδαπή.

ΠαΔΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) Θωμάς Κατσιαντώνης σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Panhellenic Post έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου της ΝΔ,  ώστε “να αποκτήσουμε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζουμε από εκεί όπου ζούμε. Αυτό είναι το σημαντικό. Τα άλλα, εφόσον τυχόν μας ενδιαφέρουν τα βρίσκουμε στη διαδρομή. Το ξεκίνημα είναι το πρωταρχικό”.

Τέλος, στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων ψηφοφόρων από τον τόπο κατοικίας τους αναμένεται να απασχολήσει κατά τις επαφές που θα έχει με την ελληνική πολιτική ηγεσία, και τον δραστήριο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να επισκεφθεί τη γενέτειρα.