Ευτυχία Λοϊζίδη: Εύχομαι στο κυπριακό να διαψευστεί η Κασσάνδρα

Eytyxia LoizidouΕυτυχία Λοϊζίδη*

Η λύση στο Κυπριακό που αρκετοί την έχουνε παρερμηνεύσει δεν είναι επίλυση των διαφορών που ολοένα και αυξάνονται στην επικείμενη δυναμική διαπραγμάτευση, αλλά διάλυση ενός και μόνο φόβου. Να μην επαναληφθούν τα ίδια γεγονότα. Γιατί περί δικαίωσης των ανοσίων ούτε λόγος. Λόγος έμπρακτος.

Οι άλλοι στα χαρτιά και είναι πολλοί.

Πότε η Τουρκία αποδέχτηκε τα ψηφίσματα πότε τα έκανε πράξη? Πότε ως όφειλε έδωσε τον απαιτούμενο σεβασμό στα δίκαια και τα χρηστά, (υπενθυμίζοντας την αρχή του παραδεκτού: της κατοχής και της απόκτησης εδαφών διά της βίας…η οποία θέτει σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια 12 Φεβρουαρίου 1977 & Μάιο 1979).

Τότε που ο  Κληρίδης  μαζί με τον Ντενκτάς συμφώνησαν αρχικώς στο θέμα των αγνοούμενων, ή τότε που ο Τουρκοκύπριος πρόβαλε νέες ρυθμίσεις που δεν προβλέπονταν στη συμφωνία-συνεπώς η συμφωνία διαλύθηκε?

Και έστω ότι η λύση μπορεί να υλοποιηθεί- διακρίνω την έντονη μάχη ενός ανθρώπου που βγαίνει επανειλημμένως να εκφράσει το περιβόητο «διαπραγματευόμαστε, είμαστε κοντά στη λύση».

Λύση όμως δεν έρχεται…καθυστερεί παρόλο που μονομερώς η Κύπρος [όλα εξαρτώνται από τους Κύπριους, 2010], προσπαθεί και αυξάνει την δυναμική της στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα στα βασικά θέματα ώστε να επέλθει μια δίκαιη λύση η οποία θα βασίζεται σε μια δι κοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα.

Κι ας κατηγορούν την Κύπρο ότι αρέσκεται στο να κρεμά Δαμόκλειο σπάθη πάνω από την ενταξιακή διαδικασία.

Δεν είναι λοιπόν που ενώ η κατάσταση ασφάλειας στο νησί έχει γίνει όλο και πιο “καλοήθη” τα τελευταία χρόνια ενώ η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών χρίζει απαραίτητη.

Δεν είναι που τα μη κατοχυρωμένα υλικά στις αποθήκες ξένων αρχαιολογικών αποστολών λεηλατήθηκαν και εξήχθησαν παράνομα στο εξωτερικό.

Δεν είναι το δύσκολο εγχείρημα πού θα βρεθούνε τα λεφτά να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που υπέστησαν όσο συμβήκαν

Είναι όμως αυτή η έντονη και επίπονη μνήμη που βασανίζει τους κατοίκους του 70% του νησιού στο ερώτημα :

η επανάληψη των μαχών στην Κύπρο θα είναι ολοένα και πιο απίθανη?

Εύχομαι να διαψευστεί η Κασσάνδρα : .Στον ύστατο εύχομαι του ήλιου φως οι εκδικάτορες του βασιλιά μου να θυμηθούν! Αλίμονο στη μοίρα των ανθρώπων…η ευτυχία τους σαν τη σκιά και σαν υγρό σφουγγάρι η δυστυχία τους περνά και τη γραφή σαρώνει. Η μία χειρότερη από την άλλη. Τους σπλαχνίζομαι.

  • Η Ευτυχία Λοιζίδη είναι σκηνοθέτης-ηθοποιός και μαζί με το σύζυγό της, επίσης σκηνοθέτη, Λεωνίδα Λοϊζίδη, ανεβάζουν με εξαιρετική επιτυχία, αρχαίες ελληνικές Τραγωδίες στην Νέα Υόρκη.
  • Αναπαράσταση πρώτης σελίδας: Αίαντας ο Λοκρός και η Κασσάνδρα