ΑΝΑΛΥΣΗ- Της μόδας το ΟΧΙ να γίνεται ΝΑΙ;

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην Βρετανία φαίνεται –με τα ως τώρα επίσημα στοιχεία-  να είναι ένα ξεκάθαρο (αν και με σχετικά μικρή διαφορά) ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι το ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα φαίνεται να γίνεται πλέον της μόδας. Μένει να δούμε εάν θα ακολουθήσει και η Βρετανία το ελληνικό παράδειγμα μετατρέποντας το ΟΧΙ σε ΝΑΙ! (Η βρετανική Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει το δικαίωμα να θεωρήσει το ΟΧΙ απλή «έκφραση γνώμης» των πολιτών και να πράξει διαφορετικά «για το εθνικό συμφέρον»).

Έτσι κι αλλιώς οι αποσχιστικές από την ΕΕ  εξελίξεις ούτε άμεσες θα είναι ούτε βραχύβιες, αν ξεκινήσουν και ποτέ…

Εκείνα που άμεσα δείχνει αυτήν την ώρα να διακυβεύονται -σε μια πρώτη προσπάθεια ανάλυσης και αποτίμησης- είναι η ευρωπαϊκή οικονομία και η εδαφική ακεραιότητα της Μεγάλης Βρετανίας, που ενδέχεται να γίνει «Μικρή» εάν Σκωτία και Β. Ιρλανδία πραγματοποιήσουν τις απειλές τους και η μεν πρώτη κάνει δημοψήφισμα για να αποσχιστεί από την Αγγλία και να παραμένει ως ανεξάρτητο πλέον Κράτος στην ΕΕ, η δε δεύτερη πραγματοποιήσει δικό της Δημοψήφισμα για να ενωθούν η Ιρλανδία και η Βόρειος Ιρλανδία.

Άλλωστε ήδη  η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι «η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ». Ενώ, από την πλευρά των Ιρλανδών, το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική «βιτρίνα» του IRA κάλεσε νωρίς το πρωί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας.

Το ντόμινο των βρετανικών πολιτικών εξελίξεων είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτές τις πρώτες, μετά το αποτέλεσμα, ώρες. Όπως και η πολιτική τύχη των Ντέιβιντ Κάμερον και Τζορτζ Οσμπορν οι οποίοι για τους περισσότερους αναλυτές θεωρούνται παρελθόν. (Παρά και την πρόσφατη δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι χάσει-κερδίσει θα παραμείνει πρωθυπουργός).

Αντίθετα, οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή –και όχι μόνο- Οικονομία, είναι ήδη ορατές και είναι αρνητικές. Νωρίς το πρωί, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, μείωση παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, η βρετανική Στερλίνα κατρακύλησε στο χαμηλότερο σημείο της  30ετίας και το Ευρώ υποχώρησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου που κινείται πλέον πολύ κοντά στην ισοτιμία 1 προς1 (1.09).

Αλλά και στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας.

Όλοι μιλούν για «μαύρη Παρασκευή» λόγω της τεράστιας αναστάτωσης που προκλήθηκε στις αγορές, οι οποίες είχαν προεξοφλήσει το REMAIN και βρέθηκαν σε πανικό με το Brexit.

ΤΟ κρίσιμο ερώτημα είναι, εάν μετά την Αγγλία, θα πέσει “επιδημία” στην ΕΕ για αποχωρήσεις και άλλων Κρατών (πχ. ακούγονται ήδη κάποιοι “ψίθυροι” για τη Γαλλία) ενώ ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε ήδη από το πρωϊ δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση και της Ολλανδίας από την ΕΕ…

Τέλος, μία ακόμη αρνητική εξέλιξη διαφαίνεται στον ορίζοντα, με τους εταίρους ενδεχομένως να μην δείξουν πλέον ευελιξία στο θέμα του ελληνικού χρέους.