Η Πολωνία – Η Ουαλία – και Η Πορτογαλία στους “8”

ΠΟΛΩΝΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ
Αθήνα
Η Πολωνία έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του EURO 2016, επικρατώντας της Ελβετίας με 5-4 στα πέναλτι στο «Ζοφρουά Γκισάρ» του Σεντ Ετιέν, στο εναρκτήριο ματς της φάσης των «16». Η κανονική διάρκεια έληξε 1-1. Οι νικητές είχαν προηγηθεί με τον Μπλατσικόφσκι στο 39΄, όμως ο Σακίρι με καταπληκτικό γκολ στο 82΄ έστειλε τον αγώνα στην παράταση.

Αν και οι δύο ομάδες διακρίθηκαν στη φάση των ομίλων κυρίως για την ανασταλτική τους λειτουργία (η Πολωνία κράτησε το “μηδέν” και στα τρία παιχνίδια της, η Ελβετία δέχθηκε ένα γκολ κι αυτό με πέναλτι), μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση να παίξουν δημιουργικό ποδόσφαιρο.

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό οι Πολωνοί πλησίασαν το γκολ, μετά από λάθος γύρισμα του Τζουρού προς τον Ζόμερ, όμως ο Μίλικ αστόχησε προ κενής εστίας. Οι Ελβετοί “απάντησαν” στο 10΄ με άστοχο σουτ του Τζεμαϊλί, για να ακολουθήσουν μία καλή κεφαλιά του Κριτσόβιακ που πέρασε άουτ (29΄) και ένα σουτ του Μίλικ με την ίδια κατάληξη (33΄).

Η Ελβετία είχε ένα καλό πεντάλεπτο, με την κεφαλιά του αμαρκάριστου Σαρ στο 35΄ να καταλήγει στην αγκαλιά του Φαμπιάνκσι και ένα σουτ του Τζεμαϊλί στο 38΄ που κόντραρε και πήρε ύψος, αναγκάζοντας τον Πολωνό τερματοφύλακα να διώξει σε κόρνερ.

Στην εξέλιξη της φάσης ο Τζουρού δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα ήθελε, ο Φαμπιάνσκι μπλόκαρε και άνοιξε γρήγορα την πολωνική αντεπίθεση, που ολοκληρώθηκε με τον Γκροσίτσκι να βγάζει τετ-α-τετ τον Μπλαστσικόφσκι.

Ο μέσος της Φιορεντίνα είχε το χρόνο και την άνεση να «εκτελέσει» τον Ζόμερ και να ανοίξει το σκορ για την ομάδα του Άνταμ Ναβάλκα.

Το γκολ είχε ως συνέπεια να «ανοίξει» ακόμη περισσότερο το ματς στο β΄ ημίχρονο, καθώς οι Ελβετοί υποχρεώθηκαν να ρισκάρουν και άφησαν κενά πίσω. Ο Ζόμερ κράτησε «ζωντανή» την ομάδα του, αποκρούοντας τα σουτ του Λεβαντόφσκι (50΄) και του Μπλαστσικόφσκι (53΄), ενώ ενδιάμεσα ο δραστήριος Σακίρι είχε ένα αξιόλογο σουτ που εξουδετέρωσε ο Φαμπιάνσκι.

Ο τερματοφύλακας της Σουόνσι έκανε μία καταπλητική επέμβαση σε απευθείας φάουλ του Ροντρίγκεζ στο 73΄, ενώ χρειάστηκε και το οριζόντιο δοκάρι να τον σώσει στο 79΄, στο δυνατό σουτ του Σεφέροβιτς.

Δεν θα μπορούσε να κάνει όμως τίποτα στο 82΄ για να αποτρέψει το γκολ της χρονιάς, με το απίθανο ανάποδο «ψαλίδι» του Σακίρι από το ημικύκλιο της περιοχής (!) να στέλνει τη μπάλα στη ρίζα του δοκαριού και στα δίχτυα και το ματς στην παράταση.

Η Ελβετία θα μπορούσε (ή μάλλον θα έπρεπε) να πάρει τη νίκη στη φάση του 113΄, όμως ο Φαμπιάνσκι έκανε τρομερή εξ επαφής απόκρουση σε κεφαλιά του Ντερντιγιόκ.

Γενικότερα οι παίκτες του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς φάνηκε να έχουν περισσότερες δυνάμεις και «έψαξαν» το γκολ, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Στη διαδικασία των πέναλτι ο Γκράνιτ Τσάκα αστόχησε, οι Πολωνοί είχαν 5 στα 5 και πανηγύρισαν την πρόκριση στους «8» της Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η σειρά των πέναλτι:

ΕΛΒΕΤΙΑ –  ΠΟΛΩΝΙΑ 4-5
Λιχτστάινερ 1-0
1-1 Λεβαντόφσκι
Τσάκα άουτ
1-2 Μίλικ
Σακίρι 2-2
2-3 Γκλικ
Σαρ 3-3
3-4 Μπλαστσικόφσκι
Ροντρίγκεζ 4-4
4-5 Κριτσόβιακ

Διαιτητής:
Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)

Κίτρινες: Σαρ, Τζουρού – Γεντρέτσικ, Παζντάν

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λιχτστάινερ, Ροντρίγκεζ, Σαρ, Τζουρού, Τζάκα, Μπεχράμι (77΄ Φερνάντες), Σακίρι, Τζεμαϊλί (58΄ Εμπολό), Μεχμέντι (70΄ Ντερντιγιόκ), Σεφέροβιτς.

ΠΟΛΩΝΙΑ (Ανταμ Ναβάλκα):
Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γεντρέτσικ, Γκλικ, Παζντάν, Μπλαστσικόφσκι, Κριτσόβιακ, Ματσίνσκι (101΄ Γιοντλόβιετς), Γκροσίτσκι (104΄ Πέσκο), Λεβαντόφσκι, Μίλικ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

ΟΥΑΛΙΑ – Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Αθήνα
Η Ουαλία συνεχίζει το ταξίδι στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση του EURO 2016. Η ομάδα του Κρις Κόουλμαν έκαμψε με 1-0 την αντίσταση της Βόρειας Ιρλανδίας στο «Parc des Princes», σε αγώνα για νοκ άουτ φάση των «16» της διοργάνωσης, και προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Ουγγαρία-Βέλγιο, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή στο «Municipal» της Τουλούζ. Το μοναδικό τέρμα της βρετανικής αναμέτρησης σημειώθηκε από αυτογκόλ του ΜακΚόλεϊ στο 75΄, μετά από σέντρα του Μπέιλ.

«Φτωχό» θέαμα προσέφεραν οι δύο ομάδες στο πρώτο ημίχρονο, με το παιχνίδι να επικεντρώνεται στο αμυντικό κομμάτι και οι φάσεις να βγαίνουν με το… σταγονόμετρο. Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία «μοιράστηκαν» τις ευκαιρίες με την ομάδα του Μάικλ Ο’Νιλ να απειλεί στο 10΄ και την Ουαλία να «απαντά», να ανεβάζει στροφές για ένα επτάλεπτο (12΄ με 19΄), αλλά να μην χαμογελά…

Συγκεκριμένα, στο 10΄ η Βόρεια Ιρλανδία προσπάθησε να ανοίξει το σκορ, όταν ο Ντάλας έπιασε το σουτ μέσα από την περιοχή με το αριστερό, αλλά ο Χένεσεϊ την έδιωξε σε κόρνερ. Στο 12΄ ήταν η στιγμή της Ουαλίας, με τον Ράμσεϊ να προσπαθεί να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά τον ΜακΓκόβερν να έχει διαφορετική άποψη…

Επτά λεπτά αργότερα ο Ουαλός επιθετικός σκόραρε τελικά, αλλά το γκολ ακυρώθηκε, καθώς ο διαιτητής είδε ότι ήταν σε αντικανονική θέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το πρώτο εικοσάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου, με τον Μπέιλ, όμως, να πρωταγωνιστεί σε αυτό το διάστημα. Ο «σούπερ σταρ» της Ρεάλ Μαδρίτης εξαργύρωσε τον… ιδρώτα του στο 75΄, όταν ο Ράμσεϊ πέρασε την μπάλα στον Μπέιλ, ο οποίος με δυνατή σέντρα από τα αριστερά «βρήκε» τον ΜακΚόλεϊ, που προσπάθησε να διώξει, αλλά τελικά έστειλε με αυτογκόλ την μπάλα στα δίχτυα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε το υπόλοιπο 25λεπτο με το σφύριγμα της λήξης να βρίσκει θριαμβεύτρια την Ουαλία με 1-0.

Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)

Κίτρινες:
Τέιλορ – Ντάλας, Στίβεν Ντέιβις

ΟΥΑΛΙΑ (Κρις Κόουλμαν): Χένεσεϊ, Γκάντερ, Τέιλορ, Ντέιβις, Τσέστερ, Γουίλιαμς, Άλεν, Ράμσεϊ, Μπέιλ, Λέντλεϊ (63΄ Γουίλιαμς), Βόουκς (55΄ Ρόμπσον-Κανού).

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Μάικλ Ο’Νιλ): ΜακΓκόβερν, ΜακΌλεϊ (84΄ Ματζένις), Τζόνι Έβανς, Ντέιβις, Λάφερτι, Κόρι Έβανς, Ντάλας, Νόργουντ (79΄ ΜακΓκιν), Χιούζ, Γουόρντ (69΄ Ουάσινγκτον ), Κάθκαρτ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κροατία – Πορτογαλία (0-1) στην παράταση

Αθήνα
Αφού κατάφερε να στριμωχτεί στην φάση νοκ-άουτ του Euro 2016, μετά από τρεις ισοπαλίες στην φάση των ομίλων, η Πορτογαλία είναι έτοιμη να ανεβάσει ταχύτητα όταν αντιμετωπίσει την Κροατία στη Λανς, όπως διαβεβαίωσε ο προπονητής Φερνάντο Σάντος.

Ενώ οι Κροάτες έκλεισαν την φάση των ομίλων με 2-1 νίκη επί της κατόχου Ισπανίας, η Πορτογαλία βρέθηκε τρεις φορές πίσω στο σκορ, πριν φτάσει στην ισοπαλία 3-3 απέναντι στους Ούγγρους στη Λιόν.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, υποτονικός στην ισοπαλία (1-1) με την Ισλανδία και σε εκείνη με την Αυστρία (0-0), πήρε την κατάσταση πάνω του και με δύο ωραία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, έσωσε την Πορτογαλία από μια πρόωρη έξοδο. Ο Σάντος είναι σίγουρος ότι ο Ρονάλντο, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε τέσσερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, θα καθοδηγήσει την Πορτογαλία για να κερδίσει «μια σειρά τελικών», στο δρόμο για τον παρθενικό της τίτλο.

«Ο Ρονάλντο είναι ένας σκόρερ και νικητής, παίζει μπροστά και πετυχαίνει γκολ,» δήλωσε ο Σάντος , όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ψηφίστηκε MVP στον αγώνα εναντίον των Ούγγρων. «Είμαι βέβαιος ότι η επίδοση αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε το τουρνουά. Τα πάντα είναι διαφορετικά τώρα, γιατί κάθε παιχνίδι που ακολουθεί είναι σαν ένας τελικός, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Θέλουμε να βγούμε στην κορυφή και να πάμε μέχρι τέλος τη διαδρομή. Πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, γιατί όταν θα βγαίνουμε μπροστά αφήνουμε πάρα πολλά κενά στο πίσω μέρος, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα στον όμιλο».

Οι Κροάτες, έκαναν ανατροπή για να νικήσουν την Ισπανία, ικανοποίησαν τον προπονητή τους Άντε Τσάτσιτς, που είδε τον αναπληρωματικό επιθετικό Νίκολα Καλίνιτς και αρκετούς άλλους να λάμπουν. Ο Κάλινιτς που πήρε την θέση του Μάντζουκιτς, ισοφάρισε, πριν ο Πέρισιτς δώσει τη νίκη.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε ευκολότερη αντίπαλο από ό,τι η Πορτογαλία στην φάση των «16», αλλά εάν παίξουμε όπως κάναμε στη φάση των ομίλων, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε,» είπε ο Καλίνιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντοβίλ, τη βάση της Κροατίας. «Είμαστε μία από τις καλύτερες ομάδες στο τουρνουά και αν η μεσαία γραμμή μας κερδίζει τη μάχη στο κέντρο του γηπέδου, θα νικήσουμε. Αυτή είναι η ευκαιρία της σημερινής γενιάς και εμείς θα μας θυμούνται μόνο αν κάνουμε κάτι μεγάλο εδώ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ